Ο «έλεγχος» των ομάδων του ΝΒΑ – Δύση

Η φετινή κανονική περίοδος στην Ανατολική Περιφέρεια του ΝΒΑ είχε περισσότερες ανατροπές από όσες περίμεναν κοινό και Τύπος. Μετά τον «έλεγχο» στην ανατολική ακτή, επιχειρούμε κάτι αντίστοιχο και στην δυτική, όπου εξαρχής τα «κουκιά» έμοιαζαν μετρημένα και υπήρξε μόνο η έκπληξη της Νέας Ορλεάνης αλλά και η «εκτόξευση» του Γκόλντεν Στέιτ στην κορυφή της Λίγκας! Άτυχοι οι Θάντερ με τους τραυματισμούς των Ντουράντ και Ιμπάκα (αλλά και του Ουέστμπρουκ στην αρχή της σεζόν), αλλά και οι... Κλίπερς, που δεν αγωνίστηκαν στο φινάλε της ρέγκιουλαρ-σίζον,

αλλά τα αποτελέσματα τους έριξαν πάνω στους πρωταθλητές Σπερς. Οι πολλές ανταγωνιστικές ομάδες στην Δύση θα προσφέρουν έναν εκπληκτικό 1ο γύρο, ο οποίος είναι σαν... τελικοί περιφέρειας!

ΓΚΟΛΝΤΕΝ ΣΤΕΪΤ ΟΥΟΡΙΟΡΣ: 9 (ρεκόρ 67-15)
Θα άγγιζαν το τέλειο, αλλά δεν θα λάβουν «10» γιατί πρόκειται για μία έτοιμη ομάδα που βελτιώθηκε σε συγκεκριμένα πράγματα. Οι Ουόριορς είναι η 10η ομάδα με +67 νίκες σε μία σεζόν και οι 7 από τις 9 προηγούμενες κατέκτησαν στην πορεία τον τίτλο. Η ομάδα του Όκλαντ έχει υποψήφιους για τα βραβεία MVP (Κάρι), κόουτς της σεζόν (Κερ), 6ου παίκτη (Ιγκουοντάλα και Σπέιτς), πιο βελτιωμένου παίκτη (Γκριν), καλύτερου αμυντικού (Μπόγκουτ και Γκριν) και αυτό υποδηλώνει την καταπληκτική σεζόν τους. Λατρεύουν τον γρήγορο ρυθμό, όμως είναι αποδοτικοί και στα κρίσιμα σημεία, αφού έχουν το 2ο καλύτερο ρεκόρ (21-8) σε αγώνες που κρίθηκαν με λιγότερους από 3π.!

ΧΙΟΥΣΤΟΝ ΡΟΚΕΤΣ: 8,5 (ρεκόρ 56-26)
Οι Τεξανοί σκαρφάλωσαν στην 2η θέση και αυτό από μόνο του θα άξιζε μεγαλύτερη βαθμολογία. Ειδικά από τη στιγμή που για περίπου δύο μήνες αγωνίστηκαν χωρίς τον Ντουάιτ Χάουαρντ. Η ομάδα του Κώστα Παπανικολάου, πάντως, εμφάνισε «χτυπητές» αδυναμίες (ειδικά στις δύο πρόσφατες συνεχόμενες ήττες από το Σαν Αντόνιο), αλλά έμεινε ψηλά, αν και το καλοκαίρι απέτυχε να αποκτήσει Καρμέλο Άντονι ή Κρις Μπος, που ήταν οι μεγάλοι στόχοι. Σε εκπληκτική φόρμα ο 2ος φετινός σκόρερ, Τζέιμς Χάρντεν, αλλά πλήγμα οι απουσίες των Πάτρικ Μπέβερλι και Ντονάτας Μοτεγιούνας από τα πλέι-οφς...

Λ.Α. ΚΛΙΠΕΡΣ: 8 (ρεκόρ 56-26)
Παρά το γεγονός ότι οι προσδοκίες ήταν μεγαλύτερες, οι Κλίπερς τα πήγαν καλά και μάλιστα για μεγάλο διάστημα χωρίς τον Μπλέικ Γκρίφιν. Η συνάντηση με τους πρωταθλητές Σπερς είναι μία μεγάλη πρόκληση και ένα σπουδαίο τεστ για την ομάδα του Λ.Α.. Ο Κρις Πολ ηγείται και πάλι (μ.ο. 19,1π.-10.3ασ.-1ος πασέρ της σεζόν), ενώ φέτος έχει μεγάλη βοήθεια από τον ΝτιΑντρε Τζόρνταν (11,4π.-14,9ριμπ.-1ος ριμπάουντερ). Αρκετή πίεση για τον κόουτς Ντοκ Ρίβερς και τους παίκτες του.

ΠΟΡΤΛΑΝΤ ΜΠΛΕΪΖΕΡΣ: 7 (ρεκόρ 51-31)
Ο κανονισμός της κατάταξης βάσει τίτλου σε Ντιβίζιον έφερε τους (μαθηματικά) 6ους Μπλέιζερς στην 4η θέση, αλλά θα έχουν μειονέκτημα έδρας με το Μέμφις. Αυτό, πάντως, δεν είναι το μεγάλο πρόβλημα του Πόρτλαντ... Η ομάδα του Όρεγκον παίζει όλη τη σεζόν με τραυματισμούς και της λείπει το «βάθος» ενόψει του 1ου γύρου. Ο κόουτς Στοτς δεν υπολογίζει τον Ουέσλι Μάθιους (μ.ο. 15,9π.) για το υπόλοιπο της σεζόν, ενώ μετά το All Star Game είδε «πληγωμένους» τους Όλντριτζ, Αφλάλο, Ράιτ, ΜακΚόλουμ και ανησυχεί.

ΜΕΜΦΙΣ ΓΚΡΙΖΛΙΣ: 7,5 (ρεκόρ 55-27)
Για το μεγαλύτερο διάστημα της σεζόν οι «Αρκούδες» ήταν στην 2η θέση της Δύσης. Τα προβλήματα με Μάικ Κόνλεϊ και Τόνι Άλεν τον τελευταίο μήνα τους έφεραν εκτός 4αδας, αλλά διαθέτουν πολύ καλό σύνολο με ξεκάθαρους ρόλους και φετινή βελτίωση στην επίθεση, χάρη στην σπουδαία χρονιά του Μαρκ Γκασόλ (μ.ο. 17,4π.-7,8ριμπ.. Θα είναι φαβορί κόντρα στο Πόρτλαντ.

ΣΑΝ ΑΝΤΟΝΙΟ: 8,5 (ρεκόρ 55-27)
Ακόμη και όταν οι πρωταθλητές ήταν στην τελευταία θέση της Σάουθουεστ, οι ειδικοί έλεγαν πως το θέμα είναι να βρεθούν φρέσκοι τον Απρίλιο.
Κάτι που έγινε και νωρίτερα, αφού οι Σπερς πέτυχαν 11 σερί νίκες πριν την ήττα του φινάλε στη Νέα Ορλεάνη, όμως η 6η θέση δεν τους ανησυχεί. Αυτό που κυρίως ήθελαν στο Σαν Αντόνιο ήταν να αποφύγουν το 4-5, ώστε να μην συναντήσουν τους Ουόριορς στον 2ο γύρο, αλλά μόνο σε πιθανούς δυτικούς τελικούς. Τα «Σπιρούνια» είναι 1α σε διαφορές πόντων, 3α στην επίθεση και 2α σε ποσοστό νικών μετά το All Star Game και θυμίζουν την περσινή «αρμάδα» τους, με βελτιωμένο τον Κουάι Λέοναρντ (μ.ο. 16,6π.-7,2ριμπ.) και σταθερές αξίες τους Ντάνκαν, Πάρκερ και Τζινόμπιλι. Λόγω εμπειρίας και 5 τίτλων, είναι το φαβορί στη Δύση.

ΝΤΑΛΑΣ ΜΑΒΕΡΙΚΣ: 7 (ρεκόρ 50-32)
Με την προσθήκη των Τάισον Τσάντλερ και Τσάντλερ Πάρσονς το καλοκαίρι και την ανταλλαγή του Ραζόν Ρόντο τον χειμώνα, η 5αδα με Νοβίτσκι και Μόντα Έλις είναι εξαιρετική. Μονάχα που οι Μαβς δείχνουν να μην έχουν αξιόπιστες λύσεις από τον πάγκο και κατά καιρούς φάνηκε να μπερδεύονται με την άφιξη του (συχνά γκρινιάρη) Ρόντο. Καταπληκτικό ξεκίνημα που τους έφερε ως την 3η θέση, όμως εδώ και μερικές εβδομάδες το Ντάλας «κλείδωσε» στην 7η θέση και ετοιμάζεται για το ντέρμπι του Τέξας με το Χιούστον. Κατά την άποψή μου, οι Ρόκετς είναι καλύτερος αντίπαλος από ομάδες-σύνολα όπως οι Σπερς, Γκρίζλις ή Ουόριορς και οι Μάβερικς έχουν όνειρα.

ΝΙΟΥ ΟΡΛΙΝΣ ΧΟΡΝΕΤΣ: 8,5 (ρεκόρ 45-37)
Είναι αλήθεια ότι αν οι Θάντερ δεν είχαν τα πολλά προβλήματα τραυματισμών, οι Πέλικανς γνώριζαν ότι δεν χωράνε στην δυτική 8αδα. Ωστόσο, έπαιξαν πολύ καλά, με έναν μελλοντικό... MVP όπως ο Άντονι Ντέιβις (μ.ο. 24,3π.-10,9ριμπ.-2,9κοψ.) και καλή ομαδική δουλειά, παρά τις κατά καιρούς απώλειες των Ντέιβις, Χόλιντεϊ, Άντερσον και Γκόρντον. Θα απολαύσουν το ραντεβού με το Γκόλντεν Στέιτ στον 1ο γύρο και όπου τους βγάλει...

ΟΚΛΑΧΟΜΑ ΣΙΤΤ ΘΑΝΤΕΡ: 7 (ρεκόρ 45-37)
Δεν έχει νόημα η συζήτηση με τα «αν»... Οι Θάντερ άφησαν πίσω τους το «αν δεν έλειπαν στην αρχή οι Ντουράντ-Ουέστμπρουκ;» και αν και βρέθηκαν στο Νο12 της Δύσης, αντεπιτέθηκαν και έχασαν τα πλέιι-οφς στην ισοβαθμία με τη Νέα Ορλεάνη. Οι προσθήκες των Ουέιτερς, Καντέρ (μ.ο. 18,4π.-10,9ριμπ. μετά την ανταλλαγή του από τη Γιούτα) , Όγκουστιν και Σίνγκλερ φάνηκε να προσφέρουν «supporting cast» στον «RW», που έπαιξε σαν MVP με 11 τριπλ-νταμπλ μετά τις νέες απώλειες των Ντουράντ-Ιμπάκα, αλλά δεν τα κατάφερε. Ο Ουέστμπρουκ αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ της σεζόν, αλλά δήλωσε πως «είναι... σκ....α το βραβείο, γιατί θα βλέπω τις άλλες ομάδες να παίζουν στα πλέι-οφς».

ΦΟΙΝΙΞ ΣΑΝΣ: 5 (ρεκόρ 39-43)
Πέρσι έχασαν στο φινάλε τα πλέι-οφς και φέτος ο στόχος ήταν ξεκάθαρος, αλλά δεν επετεύχθη... Οι Σανς απογοήτευσαν και εκτός του ότι δεν ανταγωνίστηκαν τις δυνάμεις της Δύσης, έχασαν και την δική τους ψυχραιμία. Ο Γκόραν Ντράγκιτς γκρίνιαξε για τον ρόλο του και ζήτησε ανταλλαγή, μετακομίζοντας στο Μαϊάμι. Επιπλέον υπήρχαν δημόσιες μουρμούρες από τον Τζέραλντ Γκριν προς τον κόουτς Τζεφ Χόρνασεκ, ο οποίος είχε κι αν ένα δημόσιο καυγά και με τον Μάρκους Μόρις. Το Φοίνιξ έκλεισε τη σεζόν με 1 νίκη στα 11 τελευταία παιχνίδια και το καλοκαίρι η διοίκηση θα έχει πολλή δουλειά.

ΓΙΟΥΤΑ ΤΖΑΖ: 6,5 (ρεκόρ 38-44)
Με αυτό το ρεκόρ, η Γιούτα θα «χωρούσε» στα πλέι-οφς της Ανατολής. Αλλά οι Τζαζ παίζουν στην ανταγωνιστική Δύση και αφυπνίστηκαν και αργά. Ομάδα με μέλλον (Χέιγουορντ, Έξαμ, Μπερκ, Μπερκς), ενώ μετά την παραχώρηση του Καντέρ στην Οκλαχομα Σίτι, ο Ρούντι Γκομπέρ ανέβασε ρυθμό (μ.ο. 8,4π.-9,5ριμπ.-2,3κοψ.).

ΝΤΕΝΒΕΡ ΝΑΓΚΕΤΣ: 5,5 (ρεκόρ 30-52)
Η απόλυση του κόουτς Μπράιαν Σο δεν άλλαξε τα δεδομένα και οι Νάγκετς βίωσαν την χειρότερη σεζόν τους μετά το 2003. Ο Αφλάλο παραχωρήθηκε στο Πόρτλαντ, ο Μοζγκόφ στο Κλίβελαντ και ο ΜακΓκι στους Σίξερς, αλλά βελτίωση δεν ήρθε.

ΣΑΚΡΑΜΕΝΤΟ ΚΙΝΓΚΣ: 6 (ρεκόρ 29-53)
Τα πλέι-οφς ήταν μακρινό όνειρο εξαρχής. Αλλά η διοίκηση των Κινγκς δεν περίμενε 3η σερί σεζόν με +50 ήττες... Το Σακραμέντο αποκλείστηκε από τα πλέι-οφς για 9η συνεχόμενη χρονιά, παρά την καταπληκτική παρουσία του ΝτεΜάρκους Κάζινς (μ.ο. 24,1π.-12,7ριμπ.) και την επιλογή του στο All Star Game. Ο κόουτς Τζορτζχ Καρλ αντικατέστησε τον Μάικ Μαλόουν (με ενδιάμεσο υπηρεσιακό τον Τάιρον Κόρμπιν) και ο Ρούντι Γκέι ανανέωσε. Η Δύση, όμως παραμένει «ανηφόρα» για τους «βασιλιάδες».

Λ.Α. ΛΕΪΚΕΡΣ: 3 (ρεκόρ 21-61)
Η χειρότερη σεζόν στην ιστορία των Λέικερς απογοήτευσε τους φαν τους, αλλά οι 61 ήττες έχουν κι ένα μικρό άλλοθι. Ο Νας χτύπησε πάλι χωρίς, ο Κόμπι έχασε τη μισή σεζόν, ο Γιανγκ είχε κι αυτός τις ατυχίες, ενώ οι νεοφερμένοι Τζέρεμι Λιν και Κάρλος Μπούζερ δεν βοήθησαν και κατέληξαν μάλιστα κι εκτός 5αδας... Δύσκολο καλοκαίρι ώστε να δελεαστούν free-agents, όπως οι Ρόντο, Μαρκ Γκασόλ ή ΛαΜάρκους Όλντριτζ.

ΜΙΝΕΣΟΤΑ ΤΙΜΠΕΡΓΟΥΛΒΣ: 4 (ρεκόρ 16-66)
Παρά το γεγονός ότι διαθέτουν τα δύο τελευταία Νο1 στο ντραφτ (Μπένετ-Ουίγκινς), οι «Λύκοι» θέλουν και... 3ο. Η Μινεσόταν έχει το χειρότερο ρεκόρ στην κανονική περίοδο, που της δίνει 25% πιθανότητες για το Νο1 στην επερχόμενη λοταρία. Ο Ουίγκινς (μ.ο. 16,8π.-4μ5ασ.) είναι το φαβορί για το βραβείο του ρούκι της χρονιάς και οι Γουλβς κοιτάζουν ήδη την επόμενη σεζόν, καθώς φέτος ήταν κακοί μετά την καλοκαιρινή παραχώρηση του Κέβιν Λαβ στους Καβς, που τους έφερε τους Μπένετ-Ουίγκινς. Η Μινεσότα βρέθηκε στον πάτο της βαθμολογίας και λόγω των τραυματισμών, καθώς οι Πέκοβιτς, Μάρτιν, Μοχάμαντ έχασαν σχεδόν τη μισή σεζόν. Επιπλέον, ο Ρούμπιο υποβλήθηκε σε επέμβαση στον αστράγαλο και αναμένει τη νέα χρονιά.

[email protected]

Keywords
Τυχαία Θέματα