Ο χαμένος στα συστήματα Νικ Καλάθης

Ο Παναθηναϊκός για έναν ακόμα αγώνα εκτός έδρας δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις αρχικές προσδοκίες και ηττήθηκε με 64-58 χάνοντας την ευκαιρία να κάνει το μεγάλο βήμα για την κατάκτηση της 5ης θέσης στη βαθμολογία της Ευρωλίγκας.

Με αφορμή λοιπόν την κακή εικόνα τόσο του Παναθηναϊκού στον αγώνα της Λιθουανίας όσο και του Νικ Καλάθη, το basketblog.gr

θέλησε να «σκανάρει» τις εμφανίσεις του Έλληνα γκαρντ.

Ο Νικ Καλάθης ξεκίνησε τη φετινή χρονιά όντας πλέον ο αρχηγός των «Πρασίνων» μετά και την απόσυρση του Δημήτρη Διαμαντίδη. Ο… αρχιτέκτονας του φετινού Παναθηναϊκού, Αργύρης Πεδουλάκης αποφάσισε το περασμένο καλοκαίρι να χτίσει μια ομάδα, η οποία θα ήταν δομημένη πάνω του, θα είναι γρήγορη δηλαδή, θα έχει ευχέρεια στο μακρινό σουτ και θα μπορεί να παίξει με βάση το γρήγορο transition ένα «run ‘n’ gun» παιχνίδι. Ο Αργύρης Πεδουλάκης βέβαια αποχώρησε στην αρχή της σεζόν, όμως έβαλε το στίγμα του για τα καλά στα θεμέλια του νέου ρόστερ του Παναθηναϊκού.

Αυτό αποτυπώνεται και στον τρόπο παιχνιδιού τόσο της ομάδας όσο και του ίδιου του Νικ Καλάθη, ο οποίος στο πρώτο μισό της σεζόν στην Ευρωλίγκα μέτρησε κατά μ.ο. 14,2 πόντους, οι οποίοι προέρχονταν από 4,5 δίποντα, 1 τρίποντο και είχε και 1,3 εύστοχες βολές. Εντυπωσιακά όμως ήταν και τα ποσοστά ευστοχίας του Ελληνοαμερικανού πλέι μέικερ μιας και τα ποσοστά του έφταναν στα δίποντα το 56%, ενώ στα τρίποντα είχε 27% με τις προσπάθειες του βέβαια να είναι λίγες (3,7 ανά αγώνα), ενώ στις ελεύθερες βολές το ποσοστό του αγγίζει το 52%. Φυσικά τα ποσοστά του ήταν άκρως εντυπωσιακά και σε άλλους τομείς των αγώνων όπως στα ριμπάουντ, που μάζευε κατά μ.ο. 4,7 ανά παιχνίδι ενώ μοίραζε 6,8 ασίστ

Από την έναρξη του δεύτερου μισού της διοργάνωσης και τον αγώνα με τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ ο Καλάθης παρουσιάζει ένα τελείως διαφορετικό πρόσωπο. Ο αρχηγός των Κυπελλούχων Ελλάδος έχει μειώσει δραματικά τα ποσοστά του, τόσο στα δίποντα όσο και στα τρίποντα, ενώ το ίδιο ισχύει και στον τομέα των ελευθέρων βολών αλλά και στους υπόλοιπους τομείς των αγώνων. Συγκεκριμένα ο 28χρονος πετυχαίνει μόλις 3.9 πόντους ανά παιχνίδι, οι οποίοι προέρχονται σχεδόν αποκλειστικά από δίποντα, μιας και αποτελούν το 1,4 των πόντων (28% ευστοχία), με τα τρίποντα να φτάνουν το 0,4 των πόντων (12% ευστοχία) ενώ εντύπωση προκαλεί το ποσοστό 0,1 ανά παιχνίδι στις εύστοχες βολές. Πτώση υπάρχει όμως και στα ριμπάουντ που πλέον μαζεύει 3,1 ανά παιχνίδι αλλά και στις ασίστ που μοιράζει 4,1.

Πολλοί δικαιολογούν την πτώση αυτή στους αριθμούς του παίκτη αλλά και τη γενικότερη εικόνα που βγάζει στο γήπεδο στην κούραση που προήλθε από το πρώτο μισό της σεζόν μιας και αγωνιζόταν σε κάθε παιχνίδι για πάνω από 30 λεπτά. Άλλοι θεωρούν ότι ο παίκτης βρίσκεται σε παρατεταμένο ντεφορμάρισμα, το οποίο όμως έχει διαρκέσει παραπάνω από το φυσιολογικό. Λογικές οι οποίες έχουν δόση αλήθειας, όμως κυριαρχεί πάνω από όλα η μπασκετική λογική που ανταποκρίνεται στην τακτική και τον τρόπο παιχνιδιού.

Ο Παναθηναϊκός με την έλευση του Τσάβι Πασκουάλ δεν άλλαξε πολύ στον τρόπο παιχνιδιού, μιας και ο Καταλανός δεν είναι… μάγος για να αλλάξει μέσα σε μία μέρα την ομάδα και την κάνει όπως αυτός επιθυμεί. Συνέχισε να παίζει με τον ίδιο τρόπο μέχρι το ξεκίνημα της δεύτερης περιόδου. Το «run ‘n’ gun» παιχνίδι μετατράπηκε σε ένα σετ επιθετικό παιχνίδι, το οποίο δεν ταιριάζει στον τρόπο με τον οποίο έχει μάθει να αγωνίζεται ο Καλάθης. Ο Παναθηναϊκός κατέβηκε στον αγώνα του ΣΕΦ με τον Ολυμπιακό με ένα πιο προσεγμένο στυλ, θέλοντας να έχει χαμηλά το σκορ και με τους παίκτες του σε συγκεκριμένες θέσεις χωρίς να κινούνται συνεχώς. Κάτι που εκ του αποτελέσματος έχει αποβεί μοιραίο για τον τρόπο παιχνιδιού του Έλληνα γκαρντ.

Χαρακτηριστικά είναι τα γραφήματα που δείχνουν τα σημεία από τα οποία σουτάρει ο Καλάθης με σκοπό να πετύχει πόντους. Σε τρία παιχνίδια που ο Καλάθης είναι από τους πρωταγωνιστές, με Ρεάλ Μαδρίτης εκτός έδρας και με Φενέρμπαχτσε και Μπάσκόνια εντός έδρας, μετράει πολλές προσπάθειες τόσο από μέση απόσταση, όσο κυρίως κάτω από το καλάθι, χώρος που είναι το μεγαλύτερο ποσοστό ευστοχίας του.


Κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης: 15π. (4/6δ., 2/4τ., 1/2β.)


Κόντρα στη Φενέρμπαχτσε: 16π. (5/8δ., 1/3τ., 3/4β.)


Κόντρα στη Μπασκόνια: 14π. (5/11δ., 1/1τ., 1/5β.)

Και στα τρία γραφήματα βλέπουμε σχεδόν την ίδια εικόνα, ο Καλάθης σουτάρει σχεδόν πάντα από μέση ή κοντινή (κάτω από το καλάθι) απόσταση και είναι απόλυτα εύστοχος. Μάλιστα, στο πρώτο γράφημα από τον αγώνα του Παναθηναϊκού με τη Ρεάλ Μαδρίτης βλέπουμε τον Καλάθη να δοκιμάζει περισσότερο το χέρι του από μέση απόσταση, κάτι που οφείλεται στην παρουσία του Τζέιμς Γκιστ με τους δύο να συνεργάζονται άριστα στο pick ‘n’ roll. Τα σουτ που δοκιμάζει από κοντινή απόσταση είναι προϊόν των drive του ίδιου, ο οποίος βρίσκει ανοιχτούς χώρους από τα σκριν είτε εσωτερικά είτε στην κορυφή με αποτέλεσμα να μπαίνει με άνεση και να τελειώνει τη φάση.

Ενδιαφέρον όμως έχουν και τα γραφήματα από τα τελευταία παιχνίδια του Καλάθη κόντρα σε Ούνικς Καζάν εντός και Νταρουσάφακα και Ζαλγκίρις εκτός έδρας.


Κόντρα στην Ούνικς: 5π. (1/5δ., 1/3τ., 0/2β.)


Κόντρα στην Νταρουσάφακα: 5π. (2/5δ., 0/3τ., 1/2β.)


Κόντρα στη Ζαλγκίρις: 2π. (1/4δ., 0/2τ.)

Αν συγκρίνουμε λοιπόν τα γραφήματα από το πρώτο μισό της περιόδου με το δεύτερο είναι οφθαλμοφανές ότι ο Καλάθης δοκιμάζει λιγότερες φορές το χέρι του σε σχέση με την αρχή και πλέον δοκιμάζει σουτ από γωνίες ή μέσες αποστάσεις αλλά σε πλάγια θέση που είναι άστοχος. Μάλιστα, οι περισσότερες από τις ενέργειες του προϊόν φάσεων επειδή στα τελευταία δευτερόλεπτα μένει η μπάλα στα χέρια του με αποτέλεσμα να κάνει βεβιασμένες κινήσεις.

Μία άλλη εξίσωση που μπορεί να προστεθεί στον τρόπο με τον οποίο αγωνίζεται πλέον ο Καλάθης είναι και η παρουσία του Γιάννη Μπουρούση. Ο αρχηγός της Εθνικής μετρούσε στο πρώτο μισό της χρονιάς στην Ευρωλίγκα περίπου 16,5 λεπτά συμμετοχής ανά αγώνα, την ώρα που πλέον αγωνίζεται περίπου 20,1 λεπτά ανά αγώνα με την παρουσία του εντός της ρακέτας να δυσκολεύει τον Καλάθη να κάνει κάποιο drive μιας και θα βρει πάνω του τον αντίπαλο σέντερ.

Όπως και να έχει, αποδεικνύεται ότι ο Καλάθης τη δεδομένη χρονική στιγμή δεν βρίσκεται τόσο σε ντεφορμάρισμα όσο σε δυσκολία προσαρμογής στα νέα συστήματα του Τσάβι Πασκουάλ, ενώ υπάρχει ο παράγοντας της ψυχολογίας που λειτουργεί ανασταλτικά στην ευστοχία του.

Keywords
Τυχαία Θέματα