Μαγικός Ομπράντοβιτς

Απλά… απολαυστικός!
Ευδιάθετος και γεμάτος όρεξη για ανάλυση, αλλά και… πλάκες ήταν ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς στο "1st Coach A Winning Team" που διοργανώθηκε στο "Δαϊς". Σε ένα εντυπωσιακό συνέδριο που περιελάμβανε τα πάντα γύρω από την επιχειρηματικότητα και τους τρόπους βελτίωσης των σχέσεων εργασίας, ο Σέρβος προπονητής ανέλυσε τους τρόπους δουλειάς του, τα… μυστικά της επιτυχίας του, αλλά και την τακτική που ακολουθούσε ανάλογα με τις περιστάσεις σε μία σεζόν.

Πάνω απ όλα, όμως, έδειξε πως έχει την ικανότητα να κερδίζει τους άλλους

με την απλότητα και το χιούμορ του. Κάτι που έγινε εμφανές με το χαμόγελο που συνόδευε κάθε πρότασή του.
Κι αφού πρώτα ξεκίνησε λέγοντας πως "είμαι πολύ χαρούμενος που θα μιλήσουμε για κάποια πράγματα αναφορικά με τον τρόπο δουλειάς μου στον Παναθηναϊκό", στη συνέχεια αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά που θέλει να έχουν οι παίκτες που κλείνει για τις ομάδες του:

"Το καλοκαίρι είναι μόνο η αρχή. Όλα βασίζονται στο ρόστερ που έχεις ήδη στα χέρια σου. Είμαστε πάντα έτοιμοι για να δούμε τι χρειάζεται. Μας ενδιαφέρει πολύ ο χαρακτήρας των παικτών. Θυμάμαι την πρώτη σεζόν που δούλεψα ως προπονητής και κατάλαβα πόσο σημαντικό είναι αυτό. Ο χαρακτήρας είναι το πρώτο βήμα για να προσεγγίσουμε έναν παίκτη και να μάθουμε πράγματα γι αυτόν. Κάποιες φορές δεν είναι απαραίτητο να πάρεις τον καλύτερο παίκτη που υπάρχει γιατί πρέπει να αναλογιστείς τι έχεις στην ομάδα σου", με τον Δημήτρη Ιτούδη να προσθέτει αναφορικά με το τι χρειάζεται για να δημιουργηθεί μία ομάδα που κερδίζει:

"Το καλύτερο πράγμα κάποιες φορές είναι το να διαφωνείς. Το πρώτο πράγμα που κοιτάμε είναι να "χτίσεις" μία σχέση εμπιστοσύνης με τον πρόεδρο και τους ανθρώπους που εργάζονται στην ομάδα. Τα χρόνια που βρεθήκαμε στον Παναθηναϊκό είχαμε την τύχη να συνεργαστούμε με την οικογένεια Γιαννακόπουλου και να αναπτύξουμε μία τέτοια σχέση. Αυτά τα δεκατρία χρόνια είχαμε πολλούς σπουδαίους παίκτες, αλλά και κάποιους προβληματικούς χαρακτήρες. Είχαμε διαφορετική οπτική σε κάποια πράγματα με κάποιους εξ αυτών. Κάποιοι χαρακτήρες ήταν αρκετά εγωιστές, αλλά στο τέλος κατάφεραν να δουλέψουν και να λειτουργήσουν ως ομάδα".

Όπως τονίσαμε, όμως, τα φώτα του σημερινού συνεδρίου ήταν όλα στραμμένα προς τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Κι όχι άδικα αφού ο Σέρβος τεχνικός "έλαμψε" τόσο με την παρουσία του, όσο και με τα… αστεία που έλεγε, με το… κόκκινο χρώμα των μικροφώνων και το πρόβλημα που παρουσίαζαν αυτά κατά καιρούς να τον οδηγεί στο να αναφωνήσει γελώντας: "Μια ζωή προβλήματα με το κόκκινο", κάνοντας το κοινό να λυθεί στα γέλια.

Όσο για τη σημασία ενός υψηλού μπάτζετ; Ο πρώην προπονητής του τριφυλλιού υποστήριξε πως "το μπάτζετ είναι σημαντικό, αλλά όχι πάντα. Για να είμαι ειλικρινής την πρώτη χρονιά ήταν αρκετά εύκολο γιατί δεν είχαμε ταβάνι στο μπάτζετ", με τον ίδιο να προσθέτει αναφορικά με την… τύχη που είχε να κερδίσει τίτλους από την πρώτη του σεζόν στην Ελλάδα: "Ήμασταν πολύ χαρούμενοι που στην πρώτη μας χρονιά κερδίσαμε την Ευρωλίγκα και το ελληνικό πρωτάθλημα. Αυτό μας έδωσε τη δυνατότητα να δουλέψουμε με ακόμα μεγαλύτερη εμπιστοσύνη".

Η εμπιστοσύνη, όμως, δεν έχει να κάνει μόνο με τη σχέση προέδρου - προπονητή, αλλά και με αυτή μεταξύ των παικτών. Κάτι το οποίο τόνισε πολλάκις ο "Ζοτς" χρησιμοποιώντας, μάλιστα, ένα πρόσφατο παράδειγμα από τη συνύπαρξη των Ντρου Νίκολας και Ρομέιν Σάτο στον Παναθηναϊκό: "Σε κάποιους παίκτες αρέσει να ξεκινούν στην πεντάδα, αν κι εγώ πιστεύω πως οι καλύτεροι παίκτες είναι αυτοί που βρίσκονται περισσότερη ώρα στο παρκέ. Μια φορά μου είχε τύχει κάτι "περίεργο". Είχε έρθει ο Ντρου Νίκολας και μου είχε πει πως θα ήταν καλύτερο να ξεκινήσει ο Ρομέιν Σάτο στην πεντάδα γιατί αυτό θα τον βοηθήσει. Κι αυτό αποδείχθηκε πως λειτούργησε σωστά".

Ποιο ήταν, όμως, το κορυφαίο παιχνίδι του στον πάγκο των "πρασίνων"; "Το τρίτο παιχνίδι των πλέι οφ της Ευρωλίγκα με τη Σιένα είναι ίσως το καλύτερό μου παιχνίδι στον Παναθηναϊκό. Τα κάναμε όλα τέλεια", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σέρβος τεχνικός για να… καταλήξει αναφερόμενος στα μελλοντικά του σχέδια, τα οποία δεν περιλαμβάνουν τόσο πολύ μπάσκετ όπως φαίνεται:

"Θα πάω στη "Μπόμπαινα", μια εκπληκτική ταβέρνα και το βράδυ θα πάω να ακούσω Αντώνη Ρέμο", δήλωσε γελώντας προσφέροντας ακόμα μία δόση από το χιούμορ του.
Τέλος, σε ερώτηση που του έγινε σχετικά με την καλύτερη ομάδα που είχε την τύχη να κοουτσάρει ήταν σαφής: "Η καλύτερη ομάδα που κοούτσαρα ποτέ ήταν η Εθνική Γιουγκοσλαβίας το 1996. Αυτή η ομάδα με έκανε καλύτερο άνθρωπο και προπονητή".

Keywords
Τυχαία Θέματα