Η Πόλη του τον «πλήγωσε»...

Μη λαμβάνοντας ίσως σε μεγάλο βαθμό υπόψη του τον κίνδυνο αγώνων με ομάδες, των οποίων βασικά στοιχεία είναι το ταλέντο και... οι εμπνεύσεις των παικτών τους, ο Ολυμπιακός στάθηκε κατώτερος στην Κωνσταντινούπολη και ηττήθηκε με 89-87 από τη Γαλατάσαραϊ. Μετά από ένα «μαγικό» πρώτο επτάλεπτο, οι παίκτες του Γιάννη Σφαιρόπουλου «χάθηκαν» από το παρκέ μέχρι τα μέσα της δεύτερης περιόδου κι έκτοτε όποια προσπάθεια έκαναν για επαναφορά απέτυχε, με τον Άλεξ Τάιους να σταματά τον Γιώργο Πρίντεζη σε σουτ τριών πόντων

στα 0.7" πριν την εκπνοή και τον Βασίλη Σπανούλη να κάνει air ball στην επαναφορά, για να πανηγυρίσουν οι Τούρκοι την πρώτη τους νίκη στην φετινή Ευρωλίγκα.

Πριν φτάσουμε σε αυτό το σημείο, όμως, ο Ολυμπιακός έχει... παραδοθεί στις «ορέξεις» του Τζάστιν Ντέντμον (22 πόντοι, 2/3 δ., 4/8 τρ., 6/7 β.) και του Τζον Ντίμπλερ (17 πόντοι, 5/5 τρίποντα), με τον Όστιν Ντέι να έχει 16 πόντους με 4/5 σουτ και 6/6 βολές παρότι είχε πρόβλημα με τα προσωπικά του φάουλ και τον Σινάν Γκιουλέρ να βρίσκεται σε «οργιώδη» κατάσταση δημιουργικά, καθώς σημείωσε 7 πόντους, με 12 ασίστ και μόλις τρία λάθη. Οι τρομεροί Βαγγέλης Μάντζαρης (19 πόντοι, 5/8 τρ., 7 ρ., 2 ασίστ), Γιώργος Πρίντεζης (17 πόντοι, 7 ριμπάουντ) και Ματ Λοτζέσκι (15 πόντοι, 3/4 τρ., 6 ρ.) επιχείρησαν να «σύρουν το κάρο» στο τέλος, βλέποντας τον αρχηγό να μην είναι στην καλύτερη μέρα του εκτελεστικά με 14 πόντους μεν, αλλά και 5/12 σουτ, ενώ ο Έρικ Γκριν δεν χρησιμοποιήθηκε παρά μόνο για 9 λεπτά, ολοκληρώνοντας με μόλις 2 πόντους. Ο Κεμ Μπιρτς, για ακόμη μία φορά κέρδισε πολλές «μάχες» στους «αιθέρες», με double double 16 πόντων και 11 ριμπάουντ, όπως και ο Τάιους που πλην του «στοπ» στον Πρίντεζη, έφτασε στους 10 πόντους, με 8 ριμπάουντ και 4 μπλοκ.

Το φιλμ

Ο Ολυμπιακός μπήκε στο παρκέ με διάθεση να φανερώσει εξαρχής την ανωτερότητά του, με τους Πρίντεζη και Μπιρτς να ξεκινούν «ζεστοί» και να εκμεταλλεύονται τα «ατού» τους έναντι των αντιπάλων ψηλών στις δύο ρακέτες (2-9 στο 4'). Όταν προστέθηκε στην «εξίσωση» ο εξαιρετικός Μάντζαρης, τόσο με την αξιόπιστη άμυνά του όσο και με το μακρινό σουτ, η αρχική διαφορά «εκτοξεύθηκε» και οι «ερυθρόλευκοι» έδειχναν από πολύ νωρίς εικόνα κυρίαρχων (6-20 στο 7'). Κάπου εκεί, άρχισαν τα προβλήματα, καθώς οι παίκτες του Σφαιρόπουλου ίσως θεώρησαν πως η βραδιά θα κυλούσε έτσι στην υπόλοιπη διάρκεια του αγώνα και η είσοδος του Ντέι άλλαξε τα δεδομένα στο «ζωγραφιστό», για να πάρει ρυθμό ο Ντέντμον και να μειωθεί η «ζημιά» για τη Γαλατάσαραϊ (14-20).

Ο Ντέι ήταν απόλυτος κυρίαρχος, με τον Γιανγκ να μην μπορεί να ακολουθήσει και από αυτό το ματσάρισμα να συμπληρώνεται ένα εντυπωσιακό σερί 19-0 για τους γηπεδούχους, με αποτέλεσμα να πάρουν τα ηνία (25-20 στο 13'). Η «βροχή» τριπόντων που άρχισε από τον ίδιο, για να τον μιμηθεί και ο Ντίμπλερ, πολύ γρήγορα θα ανάγκαζαν σε δεύτερο τάιμ άουτ στη δεύτερη περίοδο τον Σφαιρόπουλο, βλέποντας την ομάδα του στη μέση μίας «τρυκιμίας» (33-22 στο 16'). Ο Μάντζαρης θα ήταν ο παίκτης που θα προσπαθούσε να «αφυπνίσει» τους Πειραιώτες, δίνοντας ακόμη και το «έναυσμα» να πατήσουν οι συμπαίκτες του στη ρακέτα, κάτι που έκανε και ο Παπανικολάου. Ο Σπανούλης, πάντως, διάλεξε ένα από τα γνωστά του τρίποντα, ώστε μισό λεπτό πριν τη λήξη του ημιχρόνου να «ψαλιδίσει» τη διαφορά στο -4 και να πραγματοποιήσει ο Ολυμπιακός ένα δικό του σερί 0-8, μην «πληρώνοντας» το κακό του διάστημα (38-34), όπου έφτασε έχοντας οκτώ λάθη παραπάνω από τη «Γαλατά» (3 εναντίον 11).

Ο αρχηγός των «ερυθρολεύκων» άρχισε με τον ίδιο τρόπο το τρίτο δεκάλεπτο, χωρίς όμως να υπάρξει συνέχεια, καθώς ο «βομβαρδισμός» των Τούρκων έξω από τα 6.75 δε σταμάτησε, φτάνοντας στα 9/15 σουτ από την περίμετρο με την πάροδο 23 λεπτών, με τα μόλις τρία τους λάθη και τα επτά κλεψίματα να αποτυπώνονται ανάγλυφα στη διαφορά των 14 πόντων (51-37). Σε εκείνο το σημείο, ο Ολυμπιακός αποφάσισε να πάρει πόντους από τον Πρίντεζη, που ώθησε σε τέταρτο φάουλ τον Ντέι, την ώρα που και ο Μίτσοφ είχε τρία, με αποτέλεσμα ο Μπιρτς να βρει ξανά πεδίο δράσης (58-51 στο 28'). Μετά το τρίποντο του Λοτζέσκι, οι φιλοξενούμενοι δε θα κατάφερναν ξανά να πλησιάσουν πέραν των 4 πόντων, καθώς στον Αμερικανό απάντησε ο Ντίμπλερ. Το 63-57 της περιόδου από νέο τρίποντο του «Λότζο», ίσως να άφηνε και ευχαριστημένη μία ομάδα με 7 λιγότερες ασίστ και 7 παραπάνω λάθη, της οποίας η αντίπαλος σκόραρε με 52.6% στα τρίποντα.

Ο Λοτζέσκι συνέχισε να μονοπωλεί το σκοράρισμα του Ολυμπιακού και με τη δική του επιμονή κατάφερε με «τετράποντο» να μειώσει σε 70-65, με 7:29 να απομένουν, αποτελώντας «προπομπό» του τριπόντου του Πρίντεζη στην επόμενη επίθεση, που μείωνε σε απόσταση «αναπνοής» για πρώτη φορά μετά από αρκετή ώρα. Η αμυντική ασυνέπεια του, ωστόσο, θα του κόστιζε ένα νέο σερί 7-0, που ολοκληρώθηκε με το 4ο τρίποντο του Ντίμπλερ σε ισάριθμες προσπάθειες (77-68 στο 35'). Ο έτερος παίκτης που κρατούσε τον Ολυμπιακό, ο Μάντζαρης, εμφανίστηκε ξανά με δύο σουτ από μακριά, αλλά αυτό προσωρινά δε θα άλλαζε κάτι, αφού οι Τούρκοι συνέχισαν να διαβάζουν ιδανικά τις αλλαγές στα σκριν και ο Ντέντμον στα 99" πριν τη λήξη, «έγραφε» από τη γραμμή των βολών το 85-79 με 1/2 βολές.

Ο Πρίντεζης κέρδισε μία ακόμη «μάχη» με τους αντίπαλους ψηλούς και ο Σπανούλης έδειξε... τι σημαίνει να «σκοτώνεις» έναν αντίπαλο, αφού «τιμώρησε» το άστοχο σουτ του Ντέντμον με τρίποντο στα 49" για το 85-84. Ο πολύπειρος Μίτσοφ, απάντησε με πολύ δύσκολη ενέργεια μπροστά στον Παπανικολάου και η «Γαλατά» είχε την ευκαιρία με το κλέψιμο του Γκιουλέρ να «κλειδώσει» το ματς, αλλά αντί αυτού το λάθος του έδωσε δύο βολές στον Μάντζαρη στα 12.8" πριν τη λήξη. Ο Έλληνας γκαρντ ήταν ψύχραιμος και η πίεση μεταφέρθηκε στους Τούρκους, με τον Γκιουλέρ αυτή την φορά να μην «πελαγώνει» στα 11.8" (89-86). Ο Λοτζέσκι, όμως, θα ήταν κατά το ήμισυ άστοχος στη «ρώσικη ρουλέτα», αλλά και Μίτσοφ αστόχησε στα 8" και ο Ολυμπιακός είχε την τελευταία του ευκαιρία στο 89-87. Ο Τάιους, όμως, σταμάτησε με μεγαλοπρεπή τάπα τον Πρίντεζη και έδωσε επαναφορά στα 0.7". Ο Σπανούλης έκανε air ball και η «Γαλατά» πανηγύρισε την πρώτη της νίκη.

Δεκάλεπτα: 14-20, 38-34, 63-57, 89-87

Γαλατάσαραϊ (Αταμάν): Σμιθ 2, Μίτσοφ 5 (1), Τάιους 10, Τόμπσον 6, Σιλμπ, Πλάις 2, Ντέι 16 (2), Γκιουλέρ 7 (1), Ντίμπλερ 17 (5), Ντέντμον 22 (4), Κοκσάλ 2

Ολυμπιακός (Σφαιρόπουλος): Γκριν 2, Μπιρτς 16, Γιανγκ, Παπαπέτρου, Σπανούλης 14 (3), Αγραβάνης, Μιλουτίνοφ 2, Πρίντεζης 17 (1), Παπανικολάου 2, Μάντζαρης 19 (5), Χάκετ, Λοτζέσκι 15 (3)

Δείτε το στατιστικό του αγώνα ΜΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ.

Keywords
Τυχαία Θέματα