Η πίσω κάμερα του ντέρμπι...

Πάει λοιπόν και το πρώτο ντέρμπι. Και λίγες ώρες μετά αφού κάναμε τον σχολιασμό μας στην ανάλυση και περιγραφή του ματς στα ..αμερικάνικα πρότυπα , με πιο καθαρό μυαλό βλέπουμε ποιός κέρδισε και ποιός έχασε. Στην πίσω πίσω κάμερα του ντέρμπι... Τι κρατάμε δηλαδή ατομικά και συνολικά για το άμεσο και πιο μακρινό μέλλον!

Σαφώς κερδιασμένος και μεγάλος μάλιστα είναι ο Ολυμπιακός. Πήρε το ντέρμπι έχοντας την πίεση να μείνει ζωντανός στο κόλπο της 1ης θέσης αφού με το -2 βαρίδιο, με ήττα θα κούναγε μαντήλι

και θα έχανε κάθε κίνητρο για το υπόλοιπο της κανονικής περιόδου της Α 1. Κέρδισε την χαρά του κόσμου του ότι και χωρίς τον ..6ο παίκτη καθάρισε τον ενισχυμένο Παναθηναϊκό και άρα με το καλημέρα αρχίζει όνειρα και δείχνει παρά τις αλλαγές ότι έχει μέλλον.

Κέρδισε τα πιο πολλά με το γεγονός ότι πήρε το ντέρμπι πεντακάθαρα και δίκαια αν και ο αρχηγός του, σκόρερ και βαρόμετρο ο Σπανούλης, ήταν ουσιαστικά εκτός παιχνιδιού σε ένα από τα χειροτερά του βράδια με 2π! Και όλα αυτά σε ένα άδειο ΣΕΦ χωρίς τον κόσμο του. Δηλαδή καθαρή νίκη με τον αιώνιο αντίπαλο χωρίς τον κόσμο και με τραγικό τον ηγέτη του. Τι καλύτερο για το μέλλον; Ο Ολυμπιακός βασικά κέρδισε γιατί πήγε το ματς στην ενέργεια, την δύναμη και τον τσαμπουκά και έκανε το παιχνίδι ταλιμπάν που λέμε με άναρχο ουσιαστικά μπάσκετ. Βεβαίως όταν κερδίζεις με 55π ενεργητικό και μια τρομερή άμυνα που θύμισε Λονδίνο και τον ημιτελικό του Φάιναλ Φορ με την ΤΣΣΚΑ, πρέπει να κοιτάς και τι έγινε λάθος στην επίθεση που δεν δούλεψε.

Από εκεί και πέρα ο Ολυμπιακός έδειξε ότι θα παίζει πάλι κλασικά όταν δεν τρέχει με το περιφερειακό σουτ που σουτάρουν όλοι και είναι ροκ ομάδα που παίζει μπάσκετ με ενέργεια, τρέξιμο , σουτ, αμερικάνικο μπάσκετ σε μεγάλο βαθμό. Στα θετικά η παρουσία του Λοτζέσκι που είχε το απόλυτο στα σουτ και σε τέτοιο ματς και έδειξε χρήσιμος αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα έχει 15π σε κάθε ματς. Μην ξεχνάμε επίσης ότι έλλειπε και ο Λο την Δευτέρα που είναι παίκτης κλειδί και γι αυτό ο Μάντζαρης έμεινε 32' στο παρκέ και κουράστηκε από ένα σημείο και μετά. Περίεργως και ειδικά για τέτοιο ματς και χωρίς Λο δεν χρησιμοποιήθηκε καθόλου ο Κατσίβελης.

Ο Σλούκας έδειξε και πάλι ότι δεν φοβάται την φωτιά ενώ ο Ολυμπιακός είχε πολύ καλά και εκρηκτικά 5λεπτα χωρίς τον αρχηγό Σπανούλη και αυτό είναι το πλέον ενθαρρυντικό γι αυτόν. Κέρδισε κοινώς με τον Σπανούλη και τον Περπέρογλου που πνίγηκε στο άγχος να καλύψει και το κενό του Παπανικολάου και ήταν κακός, να έχουν μαζί 2/16σ! Από εκεί και πέρα οι ψηλοί της ..ενέργειας (Πέτγουει, Ντάνστον, Σίμονς) είχαν ενέργεια και δύναμη αλλά επιθετικά είναι δύσκολο να κάνουν όχι την διαφορά αλλά να είναι και σταθεροί καθώς φοβούνται και τις πρωτοβουλίες ακόμα. Και είναι φανερό ότι στις ομάδες τους είχαν φάσεις και σκορ επειδή ήταν χαμηλότερο μπάσκετ και χωρίς σεταρισμένο μπάσκετ! Και φυσικά κέρδος για τον Ολυμπιακό είναι ότι με το καλημέρα το κενό Παπανικολάου -Χάινς στην ενέργεια δεν φάνηκε καθόλου και στην άμυνα φυσικά.

Πάμε στον Παναθηναϊκό τώρα που είναι ο μεγάλος χαμένος. Αν δεν είχε το -2 ο Ολυμπιακός θα ήταν πολύ κακή ήττα για τον ΠΑΟ καθώς θα έπρεπε να μην κάνει ήττα και να κερδίσει και με 11π στο ΟΑΚΑ για την πρωτιά. Τώρα περνά στο ντούκου η διαφορά και του αρκεί νίκη στο ΟΑΚΑ. Είναι όμως κακή ήττα γιατί βρήκε ιδανικές συνθήκες με άδειο το ΣΕΦ και τον ίδιο πλήρη και ενισχυμένο φέτος. Και είναι ακόμα πιο κακή ήττα γιατί δεν έπαιξε μπάσκετ και πελαγοδρομουσε με πολύ τρικυμία στην επίθεση και ψάχνοντας ρόλους.

Σαφώς δεν έχει ετοιμαστεί ακόμα αφού είχε απουσίες στην προετοιμασία αλλά όχι τόσες όσες άλλες ομάδες και βάση κορμού και χημείας από πέρσι θα έπρεπε να είναι πολύ πολύ πιο έτοιμος. Το χειρότερο είναι ότι με γεμάτο ρόστερ φέτος δεν έβαλε σε άδειο γήπεδο 50π καν και εδώ υπάρχουν ερωτήματα. Και πέρσι ο Πεδουλάκης πήγαινε να κλέβει τα παιχνίδια. Φέτος όμως με τόσο γεμάτο και με ποιότητα ρόστερ πρέπει να κλέβει τα ντέρμπι; Δηλαδή με τους 60π άμυνα και 62 κερδίζω;

Μα και πέρσι όμως με την Μπαρτσελόνα έτσι πήγε και έχασε. Αλλά φέτος έχει παίκτες και οπλοστάσιο. Αν συνεχίσει να σκέφτεται μόνο την άμυνα θα πάθει κοκομπλόκο σε κρίσιμα ματς που μπορεί να παιχθεί πάλι ένα Φάιναλ Φορ ή μια κούπα! Άλλωστε πήγε να εξαφανίσει τον Σπανούλη και να κρατήσει τον Ολυμπιακό στους 60-65π και το κατάφερε με το παραπάνω αλλά δεν κοίταξε όπως και πέρσι πολλές φορές το μπροστά και την δική του δημιουργία.

Πολλές μπάλες στον ασταθή πάντα Μαυροκεφαλίδη που αν ηταν σταθερός όταν καίει η μπάλα θα έπαιζε εδώ και χρόνια σε τοπ ομάδες. Γκιστ και Λάσμε που πέρσι ήταν ελικόπτερα ήταν τώρα και με προετοιμασία αυτοί και όχι κούραση από το Ευρωμπάσκετ, υπόγειος σιδηρόδρομος...! Αόρατοι! Έτσι ο Διαμαντίδης ήταν πάλι το βαρόμετρο και επιθετικά και όλοι αυτό έψαχναν αφού και οι πλάγιοι Κάρι και Μασιούλις δεν είχαν καν πρωτοβουλίες. Ο Παππάς έπαιξε και άμυνα , ήταν καλός, αλλά και αυτός ψάχνεται όπως και ο μισός Παναθηναϊκός που το θεωρεί λογικό ο Πεδουλάκης ακόμα και σε ένα βαθμό έχει δίκαιο.

Γενικά ο Ολυμπιακός είναι ο μεγάλος κερδισμένος για τους πολλούς λόγους που αναλύσαμε και έχει πίστωση χρόνου και είναι ζωντανός και για την πρωτιά στην Α 1. Θέλει λίγο χρόνο, θα έχει διακυμάνσεις με Σπαν και μακρινό σουτ, αλλά άρεσει. Ο Παναθηναϊκός όπως είχαμε επισημάνει είναι πιο γεμάτος, ποιοτικός και καλύτερος σαν ρόστερ από πέρσι αλλά είχαμε πει ότι μπορεί να είναι βαρύς και αργός με +1 χρόνο Διαμαντίδη, με Μπατίστ και Φώτση και τον αργό σχετικά Μαυροκεφαλίδη. Σίγουρα θα βρει τον ρυθμό του αλλά ήταν μια κακή ήττα βάση εμφάνισης βασικά και δημιουργεί και ανησυχίες μήπως έχει παραμείνει στο αναγκαστικό περσινό κατενάτσιο και δεν σκέφτεται την επίθεση που πέρσι προδώθηκε στην Ευρωλίγκα ενώ φέτος έχει λύσεις και το δεύτερο κομμάτι είναι η διαχείριση του Πεδουλάκη σε ένα βαθύ πλέον ρόστερ και μήπως πλέον μπερδευτεί η χημεία και χαθούν συνεργασίες και αυτοματισμοί που κτίσθηκαν ήδη πέρσι!

Keywords
Τυχαία Θέματα