Εβίνα Μάλτση στο basketblog.gr: «Έχω γεννηθεί για το μπάσκετ»

Μπάσκετ και Εβίνα Μάλτση είναι μια σχέση καρμική και άρρηκτη με την ίδια να αρνείται πεισματικά να κρεμάσει τη φανέλα με το "9" και συνεχίζει στα 37 της να βομβαρδίζει τα αντίπαλα καλάθια με την ίδια ευκολία που το έκανε και όταν ήταν νεώτερη. Η αρχηγός της Εθνικής γυναικών Εβίνα Μάλτση σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο www.basketblog.gr

μιλάει για την καλύτερη στιγμή στην καριέρα της, για το Ελληνικό γυναικείο μπάσκετ το μέλλον της Εθνικής, την πιθανότητα επιστροφής της στην Ελλάδα, ενώ σχολιάζει και την επόμενη αντίπαλο της Εθνικής τη Ρωσία.

Αναλυτικά η συνέντευξη στο www.basketblog.gr

Αντιμετωπίζετε το Σαββάτο τη Ρωσία πόσο έτοιμη είναι η ομάδα και ποιος είναι ο στόχος;

Νομίζω ότι η Ρωσία είναι το φαβορί στον όμιλο μας, σίγουρα υπερτερούν τόσο σε κορμιά όσο και σε ύψη, αλλά όπως είχε πει κάποτε και ένας πολύ σημαντικός προπονητής για μένα… δεν υπάρχουν καλές και κακές ομάδες υπάρχουν προτερήματα και μειονεκτήματα και εμείς αυτό θα κοιτάξουμε τα εκμεταλλευτούμε τα δικά μας προτερήματα και να χτυπήσουμε κατάλληλα στις αδυναμίες της Ρωσίας.

Πόσο έτοιμες είστε για την αναμέτρηση;

Τώρα το πόσο έτοιμοι είμαστε πιστεύω ότι το προπονητικό τιμ είναι αρκετά έτοιμο, γιατί εμείς ήρθαμε όλες τη Δευτέρα(15/2) και όλα τα βιντεο ηταν έτοιμα. Αυτό που μένει τώρα είναι να αποδείξουμε και εμείς πόσο έτοιμες είμαστε η καθεμία ξεχωριστά. Εμείς θέλουμε να τιμήσουμε το γεγονός ότι παίζουμε στη χώρα μας, έχουμε δίψα για την νίκη δεν θα είναι εύκολο παιχνίδι ξέρουμε ότι πρέπει να κάνουμε υπέρβαση αλλά είμαστε έτοιμες ψυχολογικά.

Έχετε εντοπίσει τις αδυναμίες της Ρωσίας και που πρέπει να χτυπήσετε;

Όλες οι ομάδες έχουν αδυναμίες. Εμείς έχουμε εντοπίσει τις δίκες τους, το θέμα είναι να δουλέψουμε και εμείς πάνω σε αυτά που μπορούμε να βελτιώσουμε. Θα προσπαθήσουμε να βγάλουμε τα θετικά μας σημεία στο παρκέ, γιατί όπως θα πάμε εμείς να καταστρέψουμε το παιχνίδι τους έτσι και η Ρωσία θα προσπαθήσει να καταστρέψει το δικό μας. Θα είναι παιχνίδι τακτικής, θα είναι παιχνίδι ενέργειας και εμείς εκεί θέλουμε να βασιστούμε στην ενέργεια μας δηλαδή, να τρέξουμε όσο μπορούσε να βγάλουμε πάθος και να τους χαλάσουμε το παιχνίδι τους. Το γεγονός ότι παίζουμε στην έδρα μας θα μας βοηθήσει και ελπίζω να πάνε όλα καλά.

Φοβάστε ότι αυτό το παιχνίδι θα σας "αδειάσει" εν όψει Ελβετίας

Αυτή τη στιγμή το μυαλό και η σκέψη όλων είναι στη Ρωσία και δεν σκαφτόμαστε καθόλου το επόμενο παιχνίδι, νομίζω ότι το αποτέλεσμα με τη Ρωσία μπορεί να κρίνει και αυτό που με ρώτησες. Αν κερδίσουμε ίσως αδειάσουμε, αν και ξέρουμε πολύ καλά ότι πρέπει να κερδίσουμε και εκεί(σ. Ελβετία), ίσως επίσης η ήττα μας φορτώσει περισσότερο. Επαναλαμβάνω όμως ότι η σκέψη μας είναι στον αγώνα του Σαββάτου με τη Ρωσία.

Έχετε ξεκινήσει πολύ καλά με δυο νίκες με καλές εμφανίσεις. Τι να περιμένει ο κόσμος από εσάς για τη συνέχεια

Αυτή είναι μια ομάδα που ο βασικός της κορμός είναι παρά πολλά χρονιά μαζί, υπάρχει χημεία ,υπάρχει δέσιμο, υπάρχει γνώση και το βασικό είναι ότι είμαστε ομάδα είμαστε η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ. Έχουμε ξεκινήσει πολύ καλά ,αλλά παίζαμε και με αδύναμους αντιπάλους, και αυτό θέλουμε να συνεχίσουμε. Τον κόσμο που θα έρθει να μας δει θέλουμε να τον δικαιώσουμε, να παίξουμε, καλό μπάσκετ και να τιμήσουμε την έδρα μας. Θέλω να πιστεύω ότι όσο περισσότερος κόσμος έρθει τόσο καλυτέρα θα είναι για εμάς γιατί θα μας δώσει δύναμη και θα μας «πωρώσει» ακομα πιο πολύ για να κάνουμε το κάτι παραπάνω.

Πόσο βοηθάει στη συνοχή της ομάδας ότι είστε χρόνια μαζί

Παρά πολύ, η συνοχή είναι το πιο σημαντικό στοιχείο σε μια ομάδα. Βλέπουμε κάθε χρόνο τις ομάδες που κάνουν ανανεώσεις ότι θέλουν χρόνο για να βρουν τα πατήματα τους, αρά είναι πολύ σημαντικό και η συνοχή και η σωστή χημεία. Για εμάς είναι πολύ σημαντικό ότι είμαστε χρόνια μαζί ότι γνωριζόμαστε και έχουμε αυτή τη χημεία. Αυτό όμως είναι ατού και για τη Ρωσία καθώς και οι Ρωσίδες είναι πολλά χρόνια μαζί και μαλιστα μεγάλο μέρος του βασικού τους κορμού αγωνίζεται και στην ίδια ομάδα και αυτό κάνει το μεταξύ τους δέσιμο ακομα πιο δυνατό.

Πιστεύεις ότι αυτή η Εθνική μπορεί να κάνει την υπέρβαση και να καταφέρει μια μεγαλύτερη διάκριση από ο,τι είχε πετύχει το 2009;

Για να είμαι ειλικρινής πιστεύω ότι είναι πολύ δύσκολο ,αλλά όχι ακατόρθωτο, άλλωστε στο μπάσκετ δεν υπάρχει αυτή η λέξη. Όσο υπάρχουν στόχοι και όνειρα εμείς θα παίζουμε εξάλλου κανείς δεν αγωνίζεται για να χάσει, αλλά ένα κομμάτι μέσα μου πιστεύει ότι δεν είναι πολύ εύκολο.

Η σχέση σου με την Εθνική είναι σχέση δεμένη και άρρηκτη. Μέχρι πότε η φανέλα με το «9» θα γράφει Μάλτση έχεις σκεφτεί να σταματήσεις;

Το «9» θα το φοράω πάντα (γέλια). Είμαι γεννημένη για το μπάσκετ και θα αγωνίζομαι όσο αντέχω και όσο με κρατάνε οι δυνάμεις μου. Αν είμαι υγιής και ενεργή και του χρόνου θα συνεχίσω να προσφέρω τις υπηρεσίες μου στην Εθνική. Δεν ξέρω ακομα αν θα φτάσω μέχρι το 2017 αλλά όσο αντέχω θα παίζω

Θα ήθελες όμως να αγωνιστείς και το 2017;

Ναι, εγώ δεν θα ηθελα να σταματήσω να παίζω ποτέ αλλά δεν γίνεται όμως αυτό.

Δηλαδή δεν έχεις σκεφτεί ακόμα να ασχοληθείς με την προπονητική;

Δεν με έχει τραβήξει ακομα η προπονητική, οπότε θα έλεγα όχι αλλά επειδή δεν μπορώ να κόψω μαχαίρι το μπάσκετ δεν είμαι και σίγουρη και σου λέω ότι θα δούμε. Επί του παρόντος δεν μπορώ να μην σκέφτομαι ακομα σαν παίκτρια και να κάνω αλλά σχέδια. Είμαι άνθρωπος που εξετάζω πάντα το παρόν και μπορεί να έχω στο μυαλό μου και άλλες σκέψεις, αλλά τις εξετάζω με βάση τη δεδομένη χρονική στιγμή.

Αγωνίζεσαι 12 χρόνια σε ομάδες του εξωτερικού φαντάζομαι οι διαφορές με το Ελληνικό πρωτάθλημα είναι πολλές;

Οι διάφορες είναι τεράστιες δεν υπάρχει καμία σύγκριση.

Αν σου έλεγα να μου πεις την πιο σημαντική διαφορά ποια θα ηταν αυτή;

Καταρχήν, το γυναικείο μπάσκετ στο εξωτερικό είναι επαγγελματικό και αντιμετωπίζεται όπως ακριβώς και το αντρικό και εδώ ξεκάθαρα είναι ερασιτεχνικό. Από τον τρόπο που είναι στημένη οργανωτικά μια ομάδα από τα οικονομικά μεγέθη των συλλογών από τον τρόπο που διεξάγονται τα πρωταθλήματα… από τα πάντα δηλαδή. Δεν υπάρχει σύγκριση.

Έχεις σκεφτεί την επιστροφή σου στην Ελλάδα;

Αν μου έκανες την ίδια ερώτηση είτε δέκα χρόνια πριν είτε τώρα θα σου έλεγα ακριβώς το ίδιο …ότι κάποια στιγμή θα επιστρέψω. Αν είμαι υγιής θα συνεχίζω να παίζω γιατί έχω θέμα δεν μπορώ χωρίς μπάσκετ.

Τι θα σε έκανε να σκεφτείς μια ενδεχόμενη επιστροφή ποιό θα ηταν για σένα το κίνητρο;

Αυτό δεν το ξέρω αν θα είναι επειδή ενδεχομένως να μου κάνει πρόταση μια ομάδα με στόχους, οράματα και καλή οργάνωση ή γιατί θα έχω κορεστεί και θα θέλω απλά να γυρίσω. Μην ξεχνάμε όμως ότι τα χρόνια περνούν. Του χρόνου θα είμαι στα 38 και επίσης ότι έχω συνηθίσει να είμαι έξω και να αγωνίζομαι στο εξωτερικό.

Από όλες τις μεγάλες σου στιγμές στην καριέρα ποιες είναι εκείνες που ξεχωρίζεις.

Σίγουρα η συμμέτοχη με την Εθνική στους Ολυμπιακούς αγωνες του 2004. Η στιγμή της εισόδου μας στο ΟΑΚΑ κατά την τελετή έναρξης ηταν κάτι το μοναδικό, το ανατριχιαστικό, το ανεπανάληπτο. Μετά το ευρωμπάσκετ του 2009 και λόγω της πορείας που κάναμε ηταν επίσης κάτι ξεχωριστό για μένα, πάντως και οι δυο στιγμές είναι με την Εθνική ομάδα.

Όλες σε θεωρούν αθλήτρια πρότυπο. Θα ήθελα το σχόλιο σου;

Αυτό είναι απίστευτο! είναι μεγάλη τιμή για μένα πραγματικά συγκινούμαι που το ακούω και αυτό είναι κάτι που ξεπερνάει και τους τίτλους και τα βραβεία και τα μετάλλια και όλα. Αυτό είναι ανταμοιβή των κόπων μου τι να πω

Παρακολουθείς το Ελληνικό πρωτάθλημα;

Ναι το βλέπω

Πώς το κρίνεις; έχει ανεβεί το επίπεδο. Η παρουσία του Ολυμπιακού σε συνδυασμό με τις δυο ξένες έχει βοηθήσει;

Καταρχάς, θεωρώ ότι ο Ολυμπιακός που συγχωνεύτηκε με το Ελληνικό έκανε μια παρά πολύ καλή κίνηση. Είναι ένα πολύ σοβαρό σωματείο έχω κάνει προπόνηση μαζί τους και έχω δει πως λειτουργεί οπότε ξέρω να σου πω ότι είναι παρά πολύ καλά οργανωμένο. Αυτό ανάγκασε και τον Παναθηναϊκό να μπει πιο δυνατά αλλά και τις άλλες ομάδες να προσπαθήσουν να ενισχύσουν τα ροστερ τους και να φάνουν ανταγωνιστικές. Βλέπουμε τον ΠΑΟΚ που είναι δυνατός, ο Πρωτέας επίσης και αυτος έχει και αυτος ανταγωνιστικό ροστερ. Η παρουσία των δυο ξένων επίσης έχει βοηθήσει και αυτό είναι κάτι που χαροποιεί όλους εμάς που νοιαζόμαστε για το γυναικειο μπάσκετ.

Ποιά είναι η εικόνα του Ελληνικού γυναικείου μπάσκετ στο εξωτερικό. Πόσο επηρεάζει στην προβολή του αθλήματος το γεγονός ότι δεν υπάρχει Ελληνική εκπροσώπηση στην Ευρώπη;

Δυστυχώς δεν υπάρχει εικόνα από το Ελληνικό γυναικείο μπάσκετ στο εξωτερικό. Ό,τι ξέρουν είναι από την Εθνική ομάδα και από τις κοπέλες που εκπροσωπούμε την Ελλάδα και το Ελληνικό γυναικείο μπάσκετ στο εξωτερικό. Όλες οι κοπέλες που είμαστε έξω έχουμε τρομερή αναγνώριση και τιμούμε την Ελλάδα και όλοι μόλις ακούνε Ελλάδα αμέσως το μυαλό τους πάει στην Καλτσίδου, στην Σωτηρίου, Στην Μάλτση, στη Δημητράκου… Η προβολή όλων είμαι μέσα από την Εθνική μας ομάδα η οποία πάει παρά πολύ καλά σε σχέση με την κατάσταση που επικρατεί στο Ελληνικό πρωτάθλημα. Δυστυχώς για το επίπεδο και τις ομάδες του Ελληνικού πρωταθλήματος δεν υπάρχει εικόνα. Θεωρώ ότι άμα καταφέρουν ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός τουλάχιστον, γιατί και η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα είναι δύσκολη, να βγουν στην Ευρώπη νομίζω ότι θα είναι ό,τι καλύτερο.

Που χωλαίνει το Ελληνικό γυναικειο μπάσκετ. ποιό πιστεύεις ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα;

Αυτος είναι ένας πολύ μεγάλος κύκλος. Δεν ξέρω αν ξεκινάει από το ότι δεν υπάρχουν υποδομές, δεν λειτουργούν οι ακαδημίες σωστά , δεν δουλεύονται παίκτριες όπως θα έπρεπε ή αν υπάρχει και άλλο σύστημα από πίσω. Κάποια στιγμή άλλαξε το σύστημα στις εισαγωγικές εξετάσεις και τα παιδιά θα έπρεπε να επιλέξουν αν θα σπουδάσουν ή αν θα ασχοληθούν με το άθλημα πιο σοβαρά. Δεν ξέρω ειλικρινά αν φταίνε οι ομάδες, οι παράγοντες ή οι παίκτριες από μόνες τους. Είναι ένας φαύλος κύκλος πιστεύω. Αυτό που ξέρω όμως με βεβαιότητα είναι ότι το Ελληνικό γυναικείο μπάσκετ είναι ανύπαρκτο για τους ξένους και επαναλαμβάνω ότι η μόνη και η καλύτερη προβολή γίνεται από την Εθνική ομάδα και από τις παίκτριες που αγωνίζονται στο εξωτερικό.

Μετά από εσάς από τη δίκη σας Εθνική υπάρχει μέλλον τι πιστεύεις?

Ευτυχώς έχουμε πολύ ελπιδοφόρα μηνύματα από τις κοπέλες που είναι στην Αμερική από τη Φασουλά, τη Χριστινάκη, τη Σταμολάμπρου που είναι παίκτριες που άμα ασχοληθούν σοβαρά θα κάνουν κάτι στις καριέρες τους στην Ευρώπη. Στις πιο κάτω Εθνικές δεν ξέρω για να είμαι ειλικρινής τι υλικό υπάρχει. Θεωρώ ότι δύσκολα θα δούμε κάποια άλλη γενιά να ξεπερνάει την τωρινή Εθνική ομάδα και την επιτυχία που κάναμε εμείς αλλά πραγματικά το εύχομαι μέσα από τα βάθη της καρδιάς μου να γίνει κάποτε αυτό. Εμείς είμαστε υπηρέτες του Ελληνικού γυναικείου μπάσκετ και θέλουμε να το βλέπουμε πάντα να προοδεύει. Άλλωστε και εμείς όταν αποσυρθούμε πρέπει να προσπαθήσουμε να τραβήξουμε την νέα γενιά κοντά στο άθλημα για να έρθει το κάτι καλύτερο.

Κλείνοντας θα ηθελα μια ευχή σου για την Εθνική ομάδα και την προσπάθεια που κάνει για πρόκριση στο ευρωμπάσκετ του 2017

Εύχομαι αρχικά να κερδίσουμε το Σαββάτο και να καταφέρουμε στο τέλος αυτής της διαδρομής να προκριθούμε στο ευρωμπάσκετ του 2017, γιατί είμαστε μια ομάδα που το αξίζει.

Keywords
εβίνα μάλτση, basketblog, εβίνα μάλτση, basketblog, Τελετή Έναρξης, ελλαδα, ρωσία, τιμ, βιντεο, εθνικη, ομαδα, αγωνες, οακα, ευρωμπασκετ, ολυμπιακος, ΠΑΟΚ, επηρεάζει, παναθηναικος, νέα, κινηση στους δρομους, ομαδα διας, καθαρα δευτερα, Καλή Χρονιά, ολυμπιακοί αγώνες, τελος του κοσμου, αμα, δυνατα, βιντεο, ρωσιδες, ρωσία, το θεμα, γνωση, εδρα, εθνικη, ηττα, θεμα, καριερα, μπασκετ, οακα, ονειρα, χημεια, αγωνες, αξιζει, αλλαξε το, αμερικη, ανθρωπος, απλα, γεγονος, γινει, γινεται, δυναμη, δυστυχως, διψα, δικη, δωσει, ευκολο, ειλικρινα, ειλικρινης, υπαρχει, ενεργεια, εξετασεις, επηρεάζει, επρεπε, επιτυχια, ετοιμο, ευρωπη, εχω θεμα, υγιης, ιδια, ιδιο, υπηρεσιες, εικονα, κινηση, κυκλος, κορμος, μηνυματα, μυαλο, νεα γενια, νικη, ομαδα, παντα, οραματα, παιδια, παθος, παμε, πιο πολυ, σαββατο, σιγουρα, σιγουρη, συμμετοχή, σκεψεις, σχεδια, σωματειο, σωτηριου, τιμη, τιμ, φαυλος, φαυλος κυκλος, ψυχολογικα, εμφανισεις, ετοιμη, για σενα, χωρα, κομματι, ομαδες, παιχνιδι, θελω να, θετικα, υλικο
Τυχαία Θέματα