«Επιβίωση» χωρίς... πειθώ(;) για Ουόριορς

Το «κλειδί» που τόνισε μετά το τέλος του 5ου Δυτικού τελικού ο Στεφ Κάρι ήταν «να είμαστε εμείς», ενόψει του επόμενου μας στην Οκλαχόμα Σίτι. Καταλήγοντας πως «πρέπει να το δούμε σαν το σημαντικότερο ματς της ζωής μας». Οι Ουόριορς κατάφεραν να επιβληθούν και να μειώσουν τη σειρά σε 3-2 και «επιβίωσαν», αλλά δεν... έπεισαν. Η λέξη «χαρά», από την περίφημη «χαρά του παιχνιδιού» των πρωταθλητών, ακούστηκε 8 φορές στις δηλώσεις τους τα ξημερώματα της Παρασκευής (27/5). Όμως ίσως να μην χρειάζεται μόνο αυτό. Το Γκόλντεν Στέιτ ήταν καλύτερο από τις δύο «βαριές» ήττες στην «OKC» που

το έφερε στο 1-3. Ωστόσο, παρακολουθώντας και την τελευταία απόπειρα αντεπίθεσης των Θάντερ, ήταν ξεκάθαρο το άγχος των γηπεδούχων. Τα να βρουν «χαρά» και στον 6ο αγώνα ίσως είναι αυτό που χρειάζεται στην ομάδα του Στιβ Κερ. Για την ώρα, όμως, ο κορυφαίος κόουτς της σεζόν έκανε μία άλλη αλλαγή πριν το ματς της Πέμπτης. Πριν το τζαμπ-μπολ, ζήτησε δημοσίως από τον Άντριου Μπόγκουτ να συνεισφέρει περισσότερο. Τον άφησε στο παρκέ αρκετά (29', από τα 14' που είχε μ.ό΄. στη σειρά), περιορίζοντας το αγαπημένο του small-ball και ο Αυστραλός πέτυχε και 15π.-14ριμπ., αλλά κυρίως κατάφερε να «θωρακίσει» τη ρακέτα από τις διεισδύσεις των Ντουράντ και Ουέστμπρουκ, που είχαν μαζί 23/59 σουτ, τα περισσότερα από μέση ή μακρινή απόσταση.

Οι Θάντερ πέτυχαν μόνο 30π. μέσα στη ρακέτα -σε αντίθεση με τους 48 των Ουόριορς- και η επιμονή των δύο σταρ τους δεν έδωσε περιθώρια στο supporting cast τους. Οι αναπληρωματικοί των φιλοξενούμενων σκόραραν μόνο 13π. εκ των οποίων οι 10 του Άντονι Μόροου... Ενώ για τους πρωταθλητές, οι παγκίτες πρόσφεραν 30π., λόγω του Μαρίζ Σπέιτς που έδωσε πολύτιμες λύσεις με 14! Οι παίκτες του Κερ βελτιώθηκαν στην άμυνα παρά τους 111π. που δέχθηκαν στο τέλος, κάτι που φάνηκε και από τα 5 κλεψίματα του Κάρι. Κι ας... γέλασε ο πάντα εκκεντρικός Ράσελ Ουέστμπρουκ στην συνέντευξη Τύπου, όταν ο Ντουράντ ρωτήθηκε για το αν ο MVP είναι καλός αμυντικός. Αν και ο «RW» έχει στη σειρά 8/25 σουτ και 32% εναντίον του Κάρι (0/3 στο 5ο ματς) και 37/84 σουτ και 44% κόντρα σε άλλους αμυντικούς! Αυτό, άλλωστε, που έκανε (πάλι) ο Κάρι ήταν να πετύχει τους 30 καθοριστικούς πόντους και να ανεβάσει στο 11-0 το ρεκόρ στα πλέι-οφς της τελευταίας διετίας όταν ο ηγέτης τους σκοράρει 30+π.. Εκτός αν η ειρωνεία του «RW» λειτουργήσει σαν... έξτρα κίνητρο για τον Στεφ Κάρι, που δεν ήταν ο μοναδικός λόγος της βελτίωσης του Γκόλντεν Στέιτ. Ο άλλος ήταν η επιρροή κι άλλων παικτών, όπως ο Αντρέ Ιγκουοντάλα και οι 8 ασίστ του! Και φυσικά η αφύπνιση του κακού στα δύο προηγούμενα ματς Ντρέιμοντ Γκριν, που είχε 11π. αλλά κυρίως 13ριμπ..

Το «κλειδί» για τους Ουόριορς είναι να μείνει σε αυτό το επίπεδο ο Κάρι, να βρει το χέρι του ο Κλέι Τόμπσον (13/44τριπ. στην σειρά) και να έχει ο Κερ βοήθειες από τους ρολίστες του. Βεβαίως, θα πρέπει το Γκόλντεν Στέιτ να αναζητήσει διάρκεια στην καλή άμυνα που εμφάνισε μόνο στην μισή 3η περίοδο του 4ου αγώνα, όταν μείωσε το -19 του ημιχρόνου σε -6 χάρη στο «κρεσέντο» του Τόμπσον, με 19 σερί πόντους! Διότι ως τώρα, η άμυνα των Θάντερ είναι εκείνη που, κατά το κοινώς λεγόμενο, «δαγκώνει». Στο 3ο και το 4ο παιχνίδι, η Οκλαχόμα Σίτι έριξε στο καναβάτσο τους Ουόριορς, αφού ο ρούκι στο ΝΒΑ κόουτς Μπίλι Ντόνοβαν ετοίμαζε μία άμυνα που δεν εμφάνισε στην κανονική σεζόν. Ο πρώην τεχνικός του πανεπιστήμιου Φλόριντα (δις πρωταθλητής NCAA) άλλαξε την νοοτροπία του προκατόχου του, Σκοτ Μπρουκς, ο οποίος αποφάσιζε να αντιμετωπίζει τα pick-n-rolls μόνο με... «τζόγο» τα μακριά κορμιά και τα αθλητικά προσόντα των παικτών του.

Πλέον, ο Ντόνοβαν έχει 3 λύσεις στη ρακέτα με τους ψηλούς Άνταμς, Καντέρ, και Ιμπάκα, έναν παίκτη στο «3» (Ντουράντ) που είναι κοντά στα 2,10μ. και έναν πλέι-μέικερ (Ουέστμπρουκ), που είναι 1,96μ. αλλά έχει την ενέργεια δεκαθλητή και την «έκρηξη» κοντού. Ο πιο... συντηρητικός Ντόνοβαν ζήτησε από τους ψηλούς του να μένουν περισσότερο πίσω στο «ζωγραφιστό» σε PnR καταστάσεις και αλλαγές μαρκαρισμάτων, ώστε να μην υπάρχει σπατάλη ενέργειας, η οποία διοχετεύεται στην επίθεση. Επιπλέον, από την κανονική περίοδο, σύμφωνα με την ανάλυση της ιστοσελίδας SB Nation, ο τεχνικός των Θάντερ άλλαξε την «λογική» και έριξε τον Ντουράντ πάνω στον Ντρέιμοντ Γκριν και τον Σερζ Ιμπάκα πάνω στους πιο ευέλικτους Ιγκουοντάλα ή Χάρισον Μπαρνς. Με αυτό τον τρόπο περιόρισε το pick-n-roll που «στήνει» ο Γκριν με το ύψος και τα γρήγορα πόδια του «KD», αφού ο τελευταίος έμεινε στην κορυφή και ο Ιμπάκα συνέχιζε να προστατεύει την ρακέτα. Στην ρέγκιουλαρ-σίζον λειτούργησε ως το φινάλε των αγώνων, αφού και στα τρία ματς οι Θάντερ έχασαν προβάδισμα 10π. στο 4ο δωδεκάλεπτο χάρη στο σόου του Κάρι ή του Τόμπσον. Στα πλέι-οφς έκλεισε τους διαδρόμους του (επηρεασμένου και από τον τραυματισμό στο γόνατο) Κάρι και «χάλασε» το ομαδικό πνεύμα των Ουόριορς ή το εύκολο «ανοικτό» σουτ. Όλα αυτά μοιάζουν λόγοι που δίνουν πλεονέκτημα στην Οκλαχόμα Σίτι. Ούτως ή άλλως, οι Ουόριορς δεν έχουν πια περιθώρια για λάθος...

Keywords
Τυχαία Θέματα