«Δικέφαλος»... ιβηρικές αερογραμμές

Τον δρόμο προς Ισπανία μεριά θα ανακαλύψει λίαν συντόμως ο Μιχάλης Τσαϊρέλης, απλώνοντας την μακρά ελληνική λίστα, όσων έκαναν το ταξίδι προς την Ιβηρική. Αλλά και που -κατά βάση- σχετίζονται με τον ΠΑΟΚ! Ο μέχρι πρότινος φόργουορντ του «δικεφάλου», φανερά βελτιωμένος σε άμυνα, δύναμη, ριμπάουντ, αλλά και σουτ, θα παίζει στην Τενερίφη. Στο κλειστό του Μπάσκετ ωστόσο και όχι στο ποδοσφαιρικό γήπεδο, όπου θα δεσπόζει η παρουσία δύο άλλων πρώην άσων του ΠΑΟΚ, του ψηλού και φασαριόζου Χακόμπο και του (κοντύτερου) Βιτόλο. Τι άλλο λοιπόν,

θα βρει εκεί στα νέα του λημέρια ο 26χρονος Τσαϊρέλης;

Πρώτο και καλύτερο τον Φώτη Λαμπρόπουλο, ο οποίος ατένιζε τον Θερμαϊκό, παλιότερα ως παίκτης του Ηρακλή. Προφανώς αμφότεροι θα μοιραστούν ευθύνες στην θέση «4» και ολίγον στο πεντάρι, στέλνοντας για τσάι τους αντιπάλους. Είτε προτιμά κανείς να την λέει Τενερίφη, είτε Γκραν Κανάρια, από εκεί πέρασε ο Μάικ Μπράμος, από εκεί -για λίγο- και ο Λάζαρος Παπαδόπουλος. Με τον Γιώργο Διαμαντόπουλο να γνωρίζει για λίγο την εμπειρία της Λα Πάλμα (Τενερίφη). Από Ισπανία μεριά έκαναν τον κόπο να βρεθούν και άλλοι πολλοί. Στους περισσότερους σε κακό δεν τούς βγήκε. Αρχίζοντας από τους «Βάσκους» (και συνονόματους) της πρώην Ταουγκρές, τον Χρήστο Κουντουράκη και τον Χρήστο Χαρίση, μέχρι τον «Βαλενθιάνο» Δήμο Ντικούδη και τον «φοιτητή» της Εστουδιάντες Γιάννη Μιχαλούτσο. Υπήρξαν κι άλλοι «Βάσκοι», στην Μπιλμπάο όμως, με πρώτο και καλύτερο τον -κόουτς- Φώτη Κατσικάρη και τους Δημήτρη Μαυροειδή, Νίκο Ζήση και Κώστα Βασιλειάδη. Αν και εντάχθηκε στους Βάσκους της Μπιλμπάο, ο Νίκος Παππάς ουδέποτε αγωνίστηκε εκεί, παρά μόνο στην θυγατρική Ρεάλ Μαδρίτης.

Σε άλλη κοντινή γειτονιά (Ομπραντόιρο) εμφανίστηκε ο Βασίλης Ξανθόπουλος και από την Μπρουέσα (επιπροσθέτως και από την Βαγιαδολίδ) ο Γιώργος Παυλίδης. Κι άλλος Ελληνας εγκαταστάθηκε γύρω από τον Σαν Σεμπαστιάν της χώρας των Βάσκων. Ο Μανώλης Παπαμακάριος ως μέλος της Λαγκούν Αρο. Τα ηνία της Μούρθια ανήκαν παλιότερα στον μαέστρο της περιφέρειας Νίκο Βετούλα, ενώ από Μπαρτσελόνα μεριά, εκτός του Κώστα Παπανικολάου, πέρασαν οι Νίκος Οικονόμου, Ευθύμης Ρεντζιάς, Μιχάλης Κακιούζης, Λουκάς Μαυροκεφαλίδης και Γιάννης Μπουρούσης. Ο «Μπουρού» κατέγραψε παρουσία και στην Ρεάλ, όπως έκαναν πρωτύτερα οι Λάζαρος Παπαδόπουλος και Μιχάλης Πελεκάνος,. Προσέξτε: Χαρίσης, Ντικούδης, Βασιλειάδης, Παππάς, Ξανθόπουλος, Βετούλας, Ρεντζιάς, Μαυροκεφαλίδης, Παπαδόπουλος έπαιξαν όλοι τους στον ΠΑΟΚ! Θυμάμαι τον δάσκαλο Αλέκο Κοντοβουνήσιο όταν σουτάραμε στα γηπεδάκια του Προφήτη Ηλία, του Αλσους και της Κυνίσκας ως πιτσιρίκια του Παγκρατίου, να μάς λέει: «Μάστορα, αντίο Γρανάδα». Στην Γρανάδα λοιπόν που λέτε, είχε παίξει ο Γιώργος Σιγάλας κάποτε, αφού έφυγε από τον ΠΑΟΚ, ενώ σύντομη αποδείχθηκε η εμφάνιση του -άτυχου- Παναγιώτη Βασιλόπουλου στην Βαγιαδολίδ, πολύ μετά την θητεία του στον «δικέφαλο». Οπου Βαγιαδολίδ προσθέστε και τον Δημήτρη Χαριτόπουλο. Πρώην παίκτης του ΠΑΟΚ και αυτός όπως ο Χάρης Γιαννόπουλος, που έκανε το βήμα μέσω της Μανρέσα. Μπρέογκαν, Ροσαλία και Κάθερες γράφτηκαν στο βιβλίο καριέρας του Γιώργου Δέδα, που συνεχίζει στον ΠΑΟΚ.

Συμμετοχή στον «δικέφαλο» είχε και ο πολυταξιδεμένος Νέστορας Κόμματος πριν γίνει «Σεβιλιάνος», αλλά και ο Σωτήρης Μανωλόπουλος, προτού μαζέψει τα μπογαλάκια του και φύγει για Μαγιόρκα. Στην ομάδα παρεμπιπτόντως που κάποτε έπαιξαν ποδόσφαιρο οι Μπασινάς και Χούτος. Ενας ακόμη με «ένσημα» στον -μπασκετικό- ΠΑΟΚ, ο Γιώργος Τσιάκος έπαιξε στην Ινκα (της Μαγιόρκα), ενώ αναζήτησε πιο παλιά την τύχη του στα ισπανικά γήπεδα Γιώργος Γαλιώτος. Στην λίστα με τις ελληνοϊσπανικές σχέσεις τοποθετούνται και πολλές διεθνείς αθλήτριες, προεξάρχουσας της Εβίνας Μάλτση που αγωνίστηκε σε ομάδες σύμβολα (και) για την ποδοσφαιρική ιστορία. Οπως η Θέλτα, η Σαραγόσα και η Βαλένθια. Στην Σεντίς αναπολούν την Zωή Δημητράκου, όπως λείπει από την Κάχα Ρουράλ η Ολγα Χατζηνικολάου. Η Καλυμνιώτισσα Βίκυ Βολονάκη άλλαξε τρεις φανέλες (Μπούργος, Οριόν, Ουέλβα), όσες και η Μεσσήνια Κατερίνα Σωτηρίου (Σαραγόσα, Ομπενάσα, Μπούργος).

Keywords
Τυχαία Θέματα