«Χάρμα» η Ζαλγκίρις, πέρασε από το Βελιγράδι

Μία Ζαλγκίρις άριστα ετοιμασμένη για ένα σπουδαίο «διπλό» στο Βελιγράδι και με τρομερό κοουτσάρισμα από τον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, πήρε παλικαρίσια νίκη με 88-79 επί του Ερυθρού Αστέρα, πιστοποιώντας πως προσθέτει πια αποτελέσματα στις εξαιρετικές της εμφανίσεις στην φετινή Ευρωλίγκα. Οι Λιθουανοί, φάνηκαν πολύ ψυχραιμότεροι στο πιο κρίσιμο διάστημα της αναμέτρησης στην τελευταία περίοδο και αξιοποιώντας κάθε πλεονέκτημά τους, πέρασαν από τη σερβική πρωτεύουσα, φτάνοντας στις τέσσερις νίκες σε δέκα παιχνίδια, όσες έχει πια και το συγκρότημα του Ντέγιαν Ράντονιτς.

«Πολιορκητικός

κριός» ήταν ο Αντάνας Καβαλιάουσκας, που «έσπασε» το προσωπικό ρεκόρ καριέρας με 20 πόντους, 7/8 δίποντα, 6/7 βολές και τέσσερα ριμπάουντ, ενώ απολαυστικός ήταν με 19 πόντους και 5/6 τρίποντα ο Αρτούρας Μιλάκνις. Ο εξαιρετικός Μίλκο Μπιέλιτσα, με 19 πόντους, 5 ριμπάουντ και τρεις ασίστ δίχως λάθος, δεν αρκούσε για έναν Αστέρα που στερήθηκε στο τελευταίο δεκάλεπτο τον Μάρκο Σιμόνοβιτς, ο οποίος μετά τους 16 πόντους, αποβλήθηκε με 5 φάουλ στο τρίτο δεκάλεπτο.

Το φιλμ

Ο Μιλάκνις ήταν ο απόλυτος πρωταγωνιστής του παιχνιδιού στο πρώτο δεκάλεπτο, δίνοντας αρχικά το «σύνθημα» μαζί με τον Λίμα και εν συνεχεία «πυροβολώντας» από μακριά, φτάνοντας μόλις στα πρώτα 7.5 λεπτά, 4/5 τρίποντα για το «διπλό σκορ» της Ζαλγκίρις (9-18). Μότουμ και Καβαλιάουσκας ακολούθησαν ιδανικά, για να βρεθεί η διαφορά στο +13 για τους Λιθουανούς (11-24), αλλά στο τέλος οι Σέρβοι άρχισαν να «ξυπνούν», με τους Σιμόνοβιτς και Ουόλτερς να μειώνουν κατά τι τη «ζημιά», με σερί 5-0 (16-24).

Οι ίδιοι παίκτες, με προεξάρχοντα τον ηγέτη του Ερυθρού Αστέρα, έμοιαζαν να βάζουν σε «μονοπάτι» ανατροπής την ομάδα τους, με τον Ουόλτερς να σκοράρει γκολ-φάουλ για το 23-26 στα μόλις πρώτα δύο λεπτά της δεύτερης περιόδου. Οι φιλοξενούμενοι βρήκαν δύναμη από τις συνεργασίες των γκαρντ τους με τον Καβαλιάουσκας και έμοιαζαν να παίρνουν την «ανάσα» που έψαχναν, με το καλάθι του Ουλανόβας (27-35 στο 15'). Τότε, ανέλαβε δράση ο Μπιέλιτσα, ο οποίος συνεισφέροντας αυτή την φορά μόνο στο σκοράρισμα, αρκούσε για να ολοκληρώσει την ολική επαναφορά, με αποτέλεσμα το σερί 10-0 στα επόμενα δύο λεπτά (37-35). Το νέο τρίποντο του Μιλάκνις δεν πανικόβαλε τους παίκτες του Ράντονιτς, καθώς ο Σιμόνοβιτς απάντησε και στη λήξη του εικοσαλέπτου προηγήθηκαν με διαφορά ενός καλαθιού, χάρη σε σουτ του Γιόβιτς (44-42).

Απέναντι στον «καυτό» Σιμόνοβιτς, οι Πάνγκος και Βέστερμαν προέβαλαν αντίσταση, δίνοντας λύσεις από την περιφέρεια για να βρίσκεται το ματς σε ισορροπία με την πάροδο 23 λεπτών (50-50). Ο Ντάνγκουμπιτς, έμελλε για ακόμη ένα σημαντικό διάστημα να δείξει, για ποιο λόγο θεωρείται μια μεγάλη ελπίδα του σερβικού μπάσκετ, παίρνοντας την ομάδα του από το χέρι, αν και δεν κατάφερε να δώσει σπουδαίο προβάδισμα, εξαιτίας της δράσης των Μιλάκνις-Καβαλιάουσκας, με τον Μότουμ να δίνει προβάδισμα μετά από αρκετά ώρα, στο 29ο λεπτό (61-63). Η απάντηση ήρθε άμεσα με πέντε πόντους δια χειρός Ουόλτερς, αλλά τον τελευταίο λόγο είχε ο Λεκαβίτσιους, με το τρίποντό του στα 5" πριν τη λήξη της τρίτης περιόδου, να φέρνει τις δύο ομάδες στην ίδια αφετηρία, την ώρα που οι γηπεδούχοι έπρεπε να διαχειριστούν την απουσία του τιμωρημένου με 5ο φάουλ Σιμόνοβιτς (66-66).

Στα πρώτα πέντε λεπτά της τελευταίας περιόδου, τη διαφορά έκανε το καθαρό μυαλό των παικτών της Ζαλγκίρις. Χωρίς τον Πάνγκος στο παρκέ, αλλά τον «διαβολικό» Λεκαβίτσιους, οι παίκτες του Γιασικεβίτσιους φρόντισαν να «χτυπήσουν» κάθε αδυναμία του αντιπάλου του, κυρίως χαμηλά και με πρωταγωνιστές του Καβαλιάουσκας-Ουλανόβας, πήραν προβάδισμα πέντε πόντων (73-78). Οι δυο τους, έκαναν «θραύση» κόντρα σε Μπιέλιτσα και Κούζμιτς, για να προστεθεί σε αυτούς και ο Γιανκούνας και να αποκτήσει η Ζαλγκίρις «αέρα» πέντε πόντων, με 2.5 λεπτά να απομένουν (76-84). Ο Ντάνγκουμπιτς σκόραρε για τρεις, αλλά συνέχεια δεν υπήρξε, με τους ψηλούς των Λιθουανών να παίζουν ρόλο «τερματοφύλακα» και τις βολές του Ουλανόβας να ολοκληρώνουν το θρίαμβο.

Δεκάλεπτα: 16-24, 44-42, 66-66, 79-88

Ερυθρός Αστέρας (Ράντονιτς): Ουόλτερς 15 (2), Ντάνγκουμπιτς 16 (3), Μίτροβιτς, Λάζιτς, Σιμόνοβιτς 16 (2), Τζένκινς 5, Γκούντουριτς 1, Γιόβιτς 4, Κούζμιτς 3, Μπιέλιτσα 19 (1)

Ζαλγκίρις (Γιασικεβίτσιους): Πάνγκος 5 (1), Λεκαβίτσιους 6 (2), Βέστερμαν 7 (1), Σειμπούτις 2, Μότουμ 9, Γιανκούνας 2, Μιλάκνις 19 (5), Λίμα 4, Καβαλιάουσκας 20, Ουλανόβας 14

Δείτε το στατιστικό του αγώνα ΜΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ.

Keywords
Τυχαία Θέματα