Μπράβο, αρκεί να το ξαναδούμε…

Η Εθνική ήταν πολύ βελτιωμένη σε σχέση με το χθεσινό παιχνίδι με την Λιθουανία, αλλά το ζητούμενο είναι η διάρκεια και να μην ξεγελαστεί ότι μία καλή εμφάνιση αρκεί. Μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες η Εθνική μας, μετά από την εμφάνιση με την Λιθουανία, από εκεί που χτύπησαν καμπανάκια και είπαμε ότι έγιναν πολλά λάθη, στο παιχνίδι με την Σλοβενία έκανε μία πολύ πιο

πειστική εμφάνιση και έχει πολλά θετικά να κρατήσει. Πρώτα από όλα, ηρεμία και ψυχολογία, γιατί μην νομίζει κανείς ότι δεν την είχε ανάγκη, όχι για την κριτική που άσκησα εγώ και όποιος άλλος, αλλά γιατί κατάφερε να αποδείξει στον εαυτό της ότι μπορεί και κάτι καλύτερο και πολύ καλύτερο μάλιστα. Ψυχολογία κέρδισε και ο ίδιος ο προπονητής, με τον Κατσικάρη να δείχνει ότι μπορεί να περάσει κάτι νέο σε αυτή την ομάδα, πέρα από το να διατηρήσει να παίζει καλή άμυνα. Αν θα είναι αυτό αρκετό και από στάμπα γίνει σφραγίδα, είναι μία άλλη ιστορία που ο χρόνος θα δείξει, αλλά η σημερινή εμφάνιση έχει αυτό που λέγαμε χθες. Επιρροές, από τις επιρροές που έχει ο Έλληνας τεχνικός από την παρουσία του στο ισπανικό πρωτάθλημα.

Πρώτα από όλα πρέπει να πούμε ότι η Λιθουανία είναι πιο πλήρης και πιο ποιοτική ομάδα από την Σλοβενία και πιο έτοιμη επίσης η ομάδα του Καζλάουσκας σε σχέση με αυτή του Ζντοβτς. Αλλά η εμφάνιση της Εθνικής μας ομάδας ήταν και πάλι πολύ καλύτερη σε σχέση με την χθεσινή και κατάφερε να παίξει κατά διαστήματα καλό και θεαματικό μπάσκετ. Πρώτα από όλα έτρεξε, βρήκε εύκολα καλάθια και όπως είχαμε γράψει και χθες το πέτυχε όχι μόνο με τον Αντετοκούμπο να παίρνει την πρώτη μπάλα, αλλά το έκανε σε κάθε φάση μετά από ριμπάουντ, το έψαξε τουλάχιστον. Η Εθνική μας κατάφερε μόλις για δεύτερη φορά σε 4 παιχνίδια που έχει δώσει μέχρι στιγμής να περάσει τους 70 πόντους. Όταν φτάνει εκεί μπορεί να κερδίζει παιχνίδια, αλλιώς είπαμε θα ζει όπως ο Παναθηναϊκός του Πεδουλάκη. Από εκεί και πέρα έχει ένα σημείο για να είναι προβληματισμένη. Ή μάλλον δύο. Πρώτα από όλα η άμυνα της, γιατί με αυτή την Σλοβενία θα μπορούσε να την κρατήσει πιο χαμηλά και συν τοις άλλοις τα νεκρά της διαστήματα. Νεκρά διαστήματα είναι λογικό να έχει, αν και είπαμε ότι τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει, αυτό που προβλημάτισε είναι ότι είναι υπερβολικά μεγάλα. Είναι λίγο και τα μπες βγες, είναι λίγο και ότι συνηθίζουμε γενικά όταν έχουμε διαφορές να χαλαρώνουμε και έτσι έχουμε τα μεγάλα μπλακ άουτ, αλλά θα πρέπει να το διορθώσουμε, δουλειά του πάγκου είναι να κρατάει την ομάδα σε εγρήγορση, όχι του Κατσικάρη μόνο, αλλά των άλλων που είναι δίπλα του.

Από εκεί και πέρα, η Σλοβενία δεν είχε την ίδια αμυντική φιλοσοφία και συμπεριφορά με την Λιθουανία και συν τοις άλλοις δεν έδειξε και τόσο να προτιμά να κλείσει τα ντράιβ μας και να ρισκάρει με το σουτ μας, που δεν είναι και από τα πλέον δυνατά μας όπλα. Αλλά αυτό δεν μειώνει σε τίποτα, ότι σήμερα σε αντίθεση με χθες, καταφέραμε να γυρίσουμε την μπάλα πολύ γρήγορα και συν τοις άλλοις να ψάξουμε πρώτα το ντράιβ και μετά το σουτ. Η συνεργασία ψηλού-κοντού δούλεψε κάπως καλύτερα, κυρίως με τον κοντό να σερβίρει στον ψηλό. Λέμε και πάλι ότι οι ψηλοί μας δεν είναι του πικ εν ρολ και δεν στήνουν και πολύ πειστικά τα σκριν. Και συν τοις άλλοις δεν είναι και από αυτούς που είναι εγγύηση στο παιχνίδι με πλάτη. Αλλά το θετικό είναι ότι παλεύουν και βγάζουν πάθος, αυτό είναι ίσως προτιμότερο από ένα καλό ψηλό, που θα έχει τις μέρες του. Όπως και να έχει, αυτή είναι η φροντ λάιν μας, θα πρέπει να την κρύψουμε, έχει αδυναμίες και για αυτό θα πρέπει να είναι ακόμα πιο πειστική η περιφέρεια. Ωστόσο ο χρόνος έχει στενέψει, είναι σημαντικό να το συνειδητοποιήσουν όλοι, ότι θέλει σε κάθε ματς τρομερή ενέργεια. Ένα θέμα που πρέπει να λυθεί από εδώ και πέρα, είναι το ροτέισον.

Με την Τουρκία ελπίζω ότι ο Κατσικάρης θα κάνει πρόβα τζενεράλε για τα επίσημα και θα μικρύνει το ροτέισον, παρόλο που θα μπει σε αυτό και ο Νικ Καλάθης. Έχει 8 άντε 9 παίκτες που είναι πρώτης γραμμής και από εκεί και πέρα οι υπόλοιποι είναι για συγκεκριμένους ρόλους και ίσως να μην παίζουν κιόλας ανάλογα με το παιχνίδι. Και φέτος χωρίς Σπανούλη είναι πολύ σημαντικό να έχουμε ένα στάνταρ πλάνο, ποιοι θα είναι αυτοί οι δύο άντε με τη βία τρεις που θα παίρνουν ανάλογα με το ποιος είναι μέσα στο παρκέ τα κρίσιμα σουτ και τις τελευταίες επιθέσεις. Το λέμε τώρα γιατί μάλλον θα μας χρειαστεί και προς το παρόν δείχνει ότι όλοι θεωρούν ότι μπορούν να πάρουν την τελευταία φάση και το σουτ και ότι είναι ισάξιοι, αλλά δεν είναι έτσι. Όπως ένα ακόμα σημείο που ανησυχεί είναι ότι δεν έχουμε δει να μας παίζουν πολύ ζώνες και δεν ξέρουμε τι συμπεριφορά έχουμε.

Το θέμα είναι ότι η Εθνική έχει προοπτικές, μπορεί τα αποτελέσματα να μην φανούν βραχυπρόθεσμα, στο επερχόμενο Παγκόσμιο της Ισπανίας για παράδειγμα, αλλά λίγο πιο μακριά. Είπαμε και χθες, ότι αυτό δεν σημαίνει ότι η πρόκριση από τον όμιλο δεν πρέπει να θεωρείται αυτονόητη, οτιδήποτε λιγότερο θα είναι αποτυχία, τι να λέμε τώρα. Αυτό που κρατάμε από το σημερινό παιχνίδι, είναι ότι έδειξε για μία ακόμα φορά ότι έχει εγωισμό, το πιο σημαντικό ότι έχει τρόπο και λύσεις στο σκοράρισμα, με ένα εναλλακτικό στυλ παιχνιδιού και επίσης σημαντικό για εμένα ότι μπορεί να παίξει και ένα μπάσκετ ανά διαστήματα που μπορεί να σε κάνει να το απολαμβάνεις. Το αποτέλεσμα μπορεί να έρχεται και μέσα από το θέαμα, το έχουμε ξεχάσει στην Ελλάδα αυτό τελευταία. Το θέμα είναι ότι δεν πρέπει να παρασυρθούμε ότι κάναμε την σημερινή εμφάνιση, δείξαμε ότι ήταν να δείξουμε και όλα καλά, είπαμε ότι το Παγκόσμιο είναι σπριντ και όχι μαραθώνιος. Όταν πρέπει να πεις μπράβο, λες μπράβο και όταν πρέπει να κριτικάρεις, κάνεις κριτική. Τίμια και με το χέρι στην καρδιά και σήμερα η Εθνική μας πήρε καλό βαθμό, ένα 7, με καλύτερη άμυνα, που την παραμέλησε ίσως σε κάποια σημεία θα μπορούσε να πάρει και 8. Και να ξέρετε ότι με 8 και κάτι η Εθνική αυτή μπορεί να περάσει και από τα χιαστί.

Καλό σας βράδυ.

Keywords
Τυχαία Θέματα