"Αυτόματος πιλότος", αλλά...

Ο Σωτήρης Γεωργίου σχολιάζει όπως μόνο αυτός ξέρει την πορεία των ελληνικών ομάδων στην Ευρωλίγκα...

Η Ευρωλίγκα όσον αφορά την 1η φάση μας αποχαιρετά.... Και κάνοντας την σύνοψη για τις ελληνικές ομάδες νωρίς νωρίς μιας και δεν έχουν άγχη, ο απολογισμός είναι παραπάνω από θετικός αλλά αυτός δεν επαρκεί για την ασφαλή συνέχεια... Άλλωστε στην 1η φάση δεν κρίνονται τα περισσότερα μιας και θυμόμαστε και πολύ πρόσφατα πέρσι τον Ολυμπιακό ....τρένο στην 1η φάση και με τους τραυματισμούς στην συνέχεια να χάνει

το πλεονέκτημα έδρας που είναι και άμεσο ζητούμενο στην 2η φάση για να πας Φάιναλ Φορ. Οι ελληνικές ομάδες πάντως έδειξαν ότι έχουν εξαιρετική μπασκετική τεχνογνωσία πλέον, ότι έχουν τεράστια εμπειρία και βαριά πολύ φανέλα και πάνε στον ...αυτόματο πιλότο αν και με πολύ μικρότερα μπάτζετ πλέον σε σχέση με τουλάχιστον 6-7 αντιπάλους τους και ίδια με τις μισές σχεδόν. Παρόλα αυτά πέρασαν με περίπατο, πρώτος ο Ολυμπιακός σε ένα πονηρό όμιλο με ακριβές ομάδες και με ισπανικές και ο Παναθηναϊκός με μια άνετη πρόκριση στον πιο δύσκολο ίσως όμιλο 1ης φάσης την τελευταία 10ετία. Και μάλιστα όλα αυτά όταν ο Ολυμπιακός αναγκάστηκε να αλλάξει προπονητή πριν το τζάμπολ της Ευρωλίγκα και ο Παναθηναϊκός προερχόμενος από ριζικές αλλαγές το καλοκαίρι και βαθιά ανανέωση σε όλα τα επίπεδα. Η συνέχεια όμως πλέον γίνεται πολύ δύσκολη.

Ο Ολυμπιακός παρά την αλλαγή προπονητή ήταν εξαιρετικός στον όμιλο του έχοντας μόλις μια ήττα, σε αδιάφορο ματς στην Βιτόρια με την Λαμποράλ και παίρνοντας και εύκολα την 1η θέση. Και έχοντας σημαντικές απουσίες σε αυτό το διάστημα καθώς οι δύο μετά τον Σπανούλη σκόρερ του ο Πρίντεζης και ο Λοζέσκι έχασαν όλο ή σχεδόν το μισό της 1ης φάσης. Και έτσι ισοσκελίζει το γεγονός ότι θα πει κάποιος είχαν πολλά προβλήματα οι ισπανικές ομάδες (Η Λαμποράλ άλλαξε και προπονητή) και η Γαλατά έχει κρίση με οικονομικά προβλήματα. Ο Ολυμπιακός πάντως άλλαξε στο μέσο και προπονητή και έφερε τον Γιάννη Σφαιρόπουλο που δικαιώνει ότι γράψαμε στην επιλογή του. Μια σοβαρή και μεστή επιλογή, αλλά δημιουργεί και ερωτήματα. Καθώς είναι φανερό ότι με τον Σφαιρόπουλο στον πάγκο ο Ολυμπιακός είναι πιο αργός, πάει σε πιο χαμηλά σκορ από πότε, όπως έγραψε πολύ εύστοχα και ο Μάκης Δρόσος θυμίζει λίγο ΠΑΟ εποχής Πεδουλάκη και το ερώτημα είναι αν θα μπορέσει να αφομοιώσει η ομάδα την νεά φιλοσοφία όταν χρόνια είχε μάθει να παίζει ένα πολύ πιο ελεύθερο ως αμερικανικό μπάσκετ με τον Μπαρτζώκα. Το κέρδος πάντως του Ολυμπιακού είναι ότι με τον Σφαιρόπουλο λόγω αμύνης μπαίνουν στο ροτέισον όλοι οι παίκτες ενώ έχει και την δικαιολογία της απουσίας βασικών στελεχών και κομβικών στο επιθετικό κομμάτι. Παρόλα αυτά πάντως υπάρχουν ενστάσεις και επιφυλάξεις καθώς η ομάδα είναι πιο προβλέψιμη από ποτέ αφού λείπει το 5αρι με πλάτη, η απειλή από το χαμηλό ποστ όταν λείπει ή είναι ντεφορμέ ο Πρίντεζης και η σταθερή απειλή από την περιφέρεια πέραν του Σπανούλη και του πικ εν ρολ. Ο Ολυμπιακός εμφανίζει κλασικά μπλακ άουτ που δεν επιτρέπονται όταν θες Φάιναλ Φορ και δείχνει πολύ στατικός γενικά. Δεν ξέρω αν θα πάρει παίκτη καθώς δεν υπάρχουν παίκτες που κάνουν την διαφορά εκτός αν δώσεις κανένα 2αρι μύρια και πάλι εάν.... Ο Ολυμπιακός παίζει άσχημα γενικά και κερδίζει με την εμπειρία το βάθος και την φανέλα πολλά ματς και έχει θέματα. Βελτίωσε σε εντυπωσιακό βαθμό την άμυνα αλλά χάλασε ακόμα περισσότερο ο βαθμός του στην επίθεση. Και στην 2η φάση που τα πράματα δυσκολεύουν ο Ολυμπιακός πρέπει να βρει λύσεις. Και δεν είμαι σίγουρος αν της βρει . Και μπορεί να πάθει ζημιές με το μπάσκετ αυτό που εμένα δεν μ αρέσει γιατί δεν ταιριάζει με το στιλ και το ρόστερ αυτό που βρήκε ο Σφαιρόπουλος. Και θαύματα δεν γίνονται. Όλα είναι ανοιχτά για τον Ολυμπιακό που καλείται στον όμιλο τον νέο να περάσει ΤΣΣΚΑ και Φενέρ και μάλλον και Εφές (αν η Ρεάλ κερδίσει την Εφές στην Μαδρίτη) για το πλεονέκτημα και ενώ θα έχει και πονηρές ομάδες όπως πχ το Μιλάνο , την Ουνίξ ή την Ζαλγκίρις και την Μάλαγα. Πολύ δύσκολο έργο με προσοχή βασικά για την πρόκριση και πολύ πολύ δύσκολο για την 1η ή 2η θέση και το μπόνους στα χιαστί.

Ο Παναθηναϊκός από την άλλη πλευρά ξεκίνησε στα μουλωχτά και καλά έκανε...Νέος προπονητής ο σαφώς όνομα αλλά και σαφώς ιδιόρρυθμος (αν και πλέον δείχνει αλλαγμένος και πιο προσιτός) Ντουσκο Ιβάνοβιτς. Ο Διαμαντίδης στα 35 και με βαθιά ανανέωση και με πολλές απουσίες από τραυματισμούς στην αρχή. Ο Ιβάνοβιτς όμως σταδιακά είδε σχεδόν πλήρη την ομάδα του και ο ίδιος κάνει τρομερή δουλειά στο επίπεδο χημείας και διαχείρισης του Διαμαντίδη. Ο Μπατίστα βγήκε λαβράκι κάνοντας συγκεκριμένα πράματα και ο Παναθηναϊκός παίζει και πολύ ωραίο μπάσκετ. Αν και όντας σε ένα από τους πιο δύσκολους ομίλους όλων των εποχών και με πιο ακριβές ή ισάξιες σε μπάτζετ ομάδες και με αλλαγή φιλοσοφίας από τα πιν εκ ρολ και στην σκληρή άμυνα επί Πεδουλάκη με τα χαμηλά σκορ, ο Παναθηναϊκός έπαιξε τρομερό μπάσκετ και έκανε απίστευτες νίκες και εμφανίσεις με 20αρες σε Φενέρ και Μιλάνο πχ. Έχει απόρθητο το ΟΑΚΑ, η ομάδα αποπνέει αισιοδοξία και ζωντάνια και όλα πάνε καλύτερα από ότι περίμενε ο πιο αισιόδοξος οπαδός. Ο κόσμος κοντά στην ομάδα στηρίζει με το παραπάνω και αυτό που κάνει τρομερή εντύπωση είναι η διάρκεια. Καθώς ο Παναθηναϊκός δεν έχει καθόλου άσχημη πεντάδα ή ρόστερ και ας πήρε ξένους που δεν είναι brand names. Αλλά αυτή η τρομερή διάρκεια για μια νέα και με απουσίες ομάδα και βάζοντας πολύ τους σχετικά νεαρούς Έλληνες μέσα, προκαλεί εντύπωση. Καθώς ...βάζαμε και στοίχημα ότι αυτός ο Παναθηναϊκός θα έχει μεγάλες νίκες αλλά και κακές ήττες (στο Μόναχο δεν σημαίνει κακή ήττα) . Όπως και να έχει και εδώ έχουμε επιφυλάξεις καθώς η επόμενη φάση θα είναι ακόμα πιο δύσκολη. Καθώς ο Παναθηναϊκός είναι σε ένα όμιλο δύσκολο για τον στόχο όχι της πρόκρισης αλλά του πλεονεκτήματος. Μιας και θα έχει την Μπαρτσελόνα και τη Ρεάλ αν κερδίσει στην Μαδρίτη την Εφές. Και σίγουρα την πρωταθλήτρια Ευρώπης Μακάμπι που δεν τρομάζει. Αλλά μάλλον θα έχει πιο εύκολο έργο από τον Ολυμπιακό για την πρόκριση και έτσι είναι πιθανό να βόλευε τους πράσινους αυτή η εξέλιξη να πάνε στο νέο αυτό γκρουπ καθώς θα έχουν πιο βατούς αντιπάλους όπως Ερ. Αστέρα, Άλμπα και Γαλατά η Νεπτούνας πιθανότατα. Και θα είναι πιο κοντά στην πρόκριση στα πλέι οφ αν και θα δυσκολέψει το πλεονέκτημα. Και περιμένει και τον Νέλσον για να είναι υπερπλήρης.


*Και μην ξεχνάμε ότι η 2η φάση ξεκινά 30/12!

Keywords
Τυχαία Θέματα