"Kλάσικο" OAKA: Πως και γιατί...

Εφτασε λοιπόν η μεγάλη ώρα... Η ώρα της αλήθειας, η ώρα της κρίσης. Ο πρώτος τίτλος της χρονιάς παίζεται στο ΟΑΚΑ και μόνο με οπαδούς του Παναθηναικού που φιλοξενεί στο δεύτερο από τα πολλά "Κλάσικο" της χρονιάς τον Ολυμπιακό. Σε ένα μονό νοκ άουτ παιχνίδι καθώς φέτος η κλήρωση τα έφερε έτσι ώστε

να μην δούμε πάλι την παρωδία του τελικού στο Ελληνικό μεταξύ των αιωνίων που μόνο αν ..ήθελαν εφόσον δεν έπεφταν μαζί νωρίτερα δεν θα αντάμωναν στον τελικό των συγγενών φίλων και επίλεκτων δυνάμεως από τις ορδές των χούλιγκαν και των "στρατών" των δύο ομάδων. Βεβαίως και τώρα τα πράματα δεν άρχισαν καλά με τον Ολυμπιακό να φωνάζει γιατί δεν πήρε τις 15 προσκλήσεις από την ΕΟΚ (εισιτήρια δεν δικαιούται αν και αυτό πάλι είναι ένα άλλο μεγαλο και συζητήσιμο θέμα)και βασικά για την διαιτησία και την κλήρωση που έφερε τους Τανατζή και Αναστόπουλου για τους οποίους στο παρελθόν έχει ζητήσει εξαίρεση. Μέσα σε όλα άρχισαν και ενώ προ ημερών με την πρόσκληση Δημήτρη Γιαννακόπουλου στους Αγγελόπουλους να ανέβουν ΟΑΚΑ νομίσαμε ότι πέφτουν οι τόνοι, οι "πολεμικές" ανακοινώσεις των δύο ΚΑΕ σε μια επικοινωνιακή μάχη και έτσι τα αίματα άναψαν νωρίς.. Συνεπώς δεν ξεκινάμε με καλές συνθήκες αφού επικρατεί πριν το τζάμπολ ένταση και γκρίνια και έχουν να πάιξουν μέσα στο επόμενο δίμηνο 4 φορές (τις 3 στο ΟΑΚΑ) οι δύο τους και για πολύ σημαντικά ζητήματα. Ας ελπίσουμε να μην έχουνε άγριες καταστάσεις και αν έχουμε να πέσουν βαριές καμπάνες και όχι χάδια γιατί πχ θα είμαστε εδώ να στηλιτεύσουμε καμία καμπάνα 2 αγωνιστικών πχ αν έχουν γίνει ..όργια όταν ο Κολοσσός τρώει για ένα τενεκέ 1 αγωνιστική πχ!

Πάμε στα αγωνιστικά τώρα. Ματσάρα είναι και θα είναι κάθε ντέρμπι αυτών των δύο ομάδων. Μάλιστα ένα νοκ άουτ παιχνίδι έχει να κάνει και με την βραδιά που θα βρεθεί η κάθε ομάδα, ένας παίκτης της πχ κτλ. Και ένα τέτοιο Κλάσικο δεν έχει κανόνες και δεν έχει "είναι καλύτερος τώρα αυτός και άρα φαβορί". Ναι ο Ολυμπιακός έχει το μομέντουμ και την ψυχολογία. Αλλά μήπως δεν έχει πίεση και αυτός όταν του λένε "είναι η ευκαιρία μας να τους διαλύσουμε. Είμαστε καλύτεροι και αήττητοι και μάλλον πλήρεις. Και είναι με διαλυμένη ψυχολογία, πάνε να αλλάξουν προπονητή, έχουν απουσίες, ο Διαμαντίδης περπατάει και είναι ...πεθαμένοι". Ολο αυτό το κλίμα επίσης φέρνει άγχος και πίεση και στον Ολυμπιακό που είναι αήττητος αλλά δεν έχει παίξει κανένα τρομερό μπάσκετ μην ξεχνάμε και ούτε έχει σκοτώσει τα θηρία και αν από την μια λέμε το "αρνείται να χάσει" με τις τρομερές του πράγματι ανατροπές, εύκολα θα πει και κάποιος "καλέ ποιά ομαδάρα όταν κερδίζει με τρίποντο στο τέλος την Ζιελόνα και κυνηγά 15π διαφορές με τα λιμά .."; Διπλή ανάγνωση έχουν όλα και κάπως έτσι είναι τα πράματα γιατί και ο Ολυμπιακός ακόμα δεν έχει βγάλει διάρκεια και όταν έχεις τέτοια νεκρά διαστήματα στο παιχνίδι σου με τις μεγάλες ομάδες δεν είναι κάθε φορά "θα το γυρίσει στο τέλος μωρέ"!

Από την άλλη έχουμε ένα Παναθηναϊκό που φτάνουμε στην αλλαγή του χρόνου και ακόμα ψάχνει και ψάχνεται. Βασικά ψάχνεται ο Πεδουλάκης στον πάγκο καθώς όπως είχαμε γράψει προ της σεζόν η μεγάλη του πρόκληση είναι να μοιράσει την τράπουλα σωστά τώρα όμως που έχει πολλά φύλλα και που δεν έχει μάθει να διαχειρίζεται μεγάλα ρόστερ. Κάτι οι τραυματισμοί που όμως δεν είναι δικαιολογία γιατί όλες οι μεγάλες ομάδες έχουν και γι αυτό έχεις 12 και 14 παίκτες πρώτης γραμμής και κάτι η αγωνιστική πτώση του Διαμαντίδη από το "πάρτο μόνος σου Μήτσο" έχουν αλλάξει τα δεδομένα.

Καταρχάς έχουμε δει ένα Κλάσικο φέτος και το πήρε εύκολα ο Ολυμπιακός στο ΣΕΦ αν και ο Παναθηναϊκός για 5ο συνεχόμενο ματς από πέρσι και με τον Πεδουλάκη στον πάγκο κατέβασε τον Ολυμπιακό του τρανζίσιον κάτω από τους 70 και ακόμα και πολύ πιο κάτω πόντους. Συνεπώς πέτυχε τον βασικό του στόχο και έτσι πήρε και δύο τίτλους πέρσι μην ξεχνάμε. Ομως στην πρεμιέρα της Α 1 στο ΣΕΦ προδώθηκε ο ίδιος από την επιθεσή του καθώς είναι αμοντάριστος (ειδικά τότε) και περιμένει το μακρινό σουτ σαν πανάκεια. Και έμεινε στους 45π (!) και έχασε και εύκολα ενώ έφαγε μόλις 55 και θα περίμενε με τέτοια επίδοση να κάνει πάρτι!

Ο Παναθηναϊκός είναι μια ομάδα με εξαιρετικό ρόστερ αλλά κάκιστη χημεία καθώς έχασε και την περσινή του προσπαθώντας να χωρέσει τους νέους πρωτοκλασάτους ουσιαστικά παίκτες του. Και επίσης έμεινε στάσιμος με την έννοια ότι δεν υπολόγισε πολύ κακώς την αλλαγή παιχνιδιού του Διαμαντίδη και την αδυναμία του στην άμυνα σε σχέση με ότι έκανε λόγω ηλικίας πλέον. Έτσι έχει πρόβλημα στην περιφερειακή άμυνα καθώς είναι πρωτάκουστο να λέμε ότι στον Παναθηναίκό είναι καλύτερος περιφερειακός αμυντικός ο Ούκιτς! Μέσα σε όλα ο Διαμαντίδης έκοψε τις διεισδύσεις και τα ντράιβ για να αποφεύγει τις επαφές και την καταπόνηση και ο Παναθηναίκός είναι μια στατική ομάδα που επειδή δεν έχει και 5αρι με πλάτη (πλην 4-5' όταν παίξει ο Μπατίστ)αναζητά συνέχεια το πικ εν ρολ και τις συνεργασίες του Διαμαντίδη που σε αυτό κάνει άριστα την δουλειά του αλλά δεν μπορεί να γίνεται 40' και το μακρινό σουτ που είναι και το σημείο αναφοράς του ζώντας στην ουσία και πεθάινοντας με το τρίποντο. Και όταν η άμυνα δεν δουλεύει όπως πέρσι δεν έχει τις περσινές εκρήξεις και παρουσιάζει αυτή την εικόνα νωχελικότητας σε σχέση με ότι βλέπαμε πέρσι. Και έτσι ο Παναθηναϊκός προκρίθηκε αγκομαχώντας και με πολύ άσχημες εμφανίσεις στην ευρωλίγκα και υπάρχει προβληματισμός που θα ήταν πιο έντονος από την πρεμιέρα του ΣΕΦ αλλά εκεί είχε το μαξιλαράκι του -2 του Ολυμπιακού. Αλλά το τρένο δεν τσουλάει και αν χάσει και τον πρώτο τίτλο και μάλιστα εντός έδρας οι αλλαγές μάλλον θα είναι επιτακτικές και γι αυτό άυριο έχει την πίεση και το στρες

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ
Ο Παναθηναίκός θα πρέπει να σφίξει το ροτέισον και να πάει σε ένα τύπου του αγώνα στην Ρωσία με την Κούμπαν. Μιλώντας αν έχει ένα πλήρες ρόστερ που αύριο μπορεί να μην έχει καθώς λογικά θα έχει απουσίες. Αλλά γενικώς θα πρέπει να σφίξει το ροτέισον και να πάει με την περσινή πεπατημένη. Με το δίδυμο Λάσμε-Γκιστ πάλι , τον Μασιούλις και τον Μπράμος στο 3 και ακόμα και τον Μπράμος στο 2 για πίεση στην άμυνα για να κρύβει τις αδυναμίες του Διαμαντίδη πχ. Και να έχει μόνο για ειδικό ρόλο τον Μπατίστ(5λεπτο με βαριά σέντερ), τον Μαυροκεφαλίδη για να δώσει σε 10-15΄ μερικά καλά σουτ αν του διαβάζουν τις συνεργασίες Λάσμε-Διαμαντίδη και τον Φώτση για 15' να σπάει τις κλειστές άμυνες με το μακρινό του σουτ. Στην περιφέρεια πάει όπως πέρσι με Διαμαντίδη-Ούκιτς και Κάρι και ο Παππάς έρχεται μόνο για συμπληρωματικό χαρακτήρα αντί πχ του Ξανθόπουλου πέρσι για 5λεπτα. Και δίνει περισσότερα ντράιβ και ελευθερία στον Ούκιτς που είναι το παλιό του στιλ άλλωστε για να ανοίξει τις άμυνες κάτι που δεν μπορεί να κάνει πλέον ο Διαμαντίδης. Καθώς και η περίφημη δημιουργία που λέμε αυτό σημαινει. Διάβασμα της άμυνας, ντράιβ και πάσα στην αδύναμη πλευρά που κάνει κατά κόρον ο Ολυμπιακός.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
Ο Ολυμπιακός έχει την υπεροπλία στην περιφέρεια. Για μένα είναι η καλύτερη περιφερειακή γραμμή στην Ευρώπη. Με τον σούπερ σταρ Σπανούλη, με τον εξολοθρευτή και παίκτη ομάδας και οικονομίας τον Μάντζαρη και με τον Σλούκα που πλέον είναι ένας μικρός Σπανούλης και ακόμα το πολυεργαλείο Λο και τον ειδικές αποστολές Κατσίβελη, ο Ολυμπιακός έχει μια τρομερή περιφέρεια για όλα τα είδη παιχνιδιού και ρεπερτόρια και αυτό ειναι το μεγάλο του όπλο. Περπέρογλου και Λοζέσκι καλύπτουν καλύτερα επιθετικά (όχι πάντως και αμυντικά ατομικά) την απώλεια του Παπανικολάου και στους ψηλούς σετάρισε το παιχνίδι του στο στιλ του ΠΑΟ με παιδιά αλτικά χωρίς έφεση επιθετικά αλλά με πολλές αλλοιώσεις , ενέργεια και ένταση. Και ο Ολυμπιακός ειδικά περιφερειακά έχει καλύτερα πόδια(ενέργεια) όπως λέμε από τον Παναθηναϊκό.Καθώς ο Ολυμπιακός επιζητά τα συνεχή ντράιβ και πασα στην αδύναμη πλευρά και το έχει πετύχει σε εξαιρετικό βαθμό. Βεβαίως και αυτός δεν είναι εύκολο να ακουμπήσει την μπάλα σε βαρύ 5αρι καθώς ο Μπέγκιτς ακόμα δεν έχει προσαρμοστεί .

ΕΝ ΣΥΝΤΟΜΙΑ
Συνολικά λοιπόν περιμένουμε ένα μεγάλο ματς καθώς στον Παναθηναίκό είναι τελικός κανονικός μιας και έχει την έδρα και το πρέπει να κερδίσει για να δείξει ότι είναι εν ζωή ειδάλλως μπορεί να έχουμε άμεσα εξελίξεις. Αλλά και ο Ολυμπιακός έχει το μομέντουμ και το πρέπει να κερδίσει με την φόρμα του. Συνολικά πάντως αυτά τα ματς δεν έχουν ποτέ φαβορί. Ο Ολυμπιακός έχει το μομέντουμ και είναι καλύτερος σήμερα αλλά ο Παναθηναϊκός θα έχει την έδρα και ψάχνει ένα μεγάλο ματς. Αν δεν παίξει ο Ούκιτς και ο Μασιούλις μάλιστα έχει δύο απουσίες κλειδιά και ο Ολυμπιακός αν είναι πλήρης έχει περισσότερες λύσεις και είναι πιο έτοιμος και δεμένος. Ο Παναθηναϊκός θα πάει στο σκεπτόμενο μπάσκετ του Πεδουλάκη που αποτελεί άστοχη ατάκα του γιατί θα του πει κάποιος οι άλλοι που σε κερδίζουν τι παίζουν και εσύ τι παίζεις , μήπως δεν σκεφτεσαι καλά; Βεβαίως εμείς καταλάβαμε τι εννοεί, λέγοντας σκεπτόμενο μπάσκετ που χαρακτηρίζει το ότι θέλει να διαβάζει κάθε φάση. Αλλά και αυτό είναι παγίδα γιατί τελικά και πέρσι με την Μπαρτσελόνα και φέτος στο ΣΕΦ και σε άλλα ματς πλήρωσε την επιθεσή του . Αρα δεν είναι πανάκεια το σκεπτόμενο μπάσκετ γιατί ο Ολυμπιακός που δεν το κουλαντρίζει τόσο πήρε δύο τελικούς ευρωλίγκα με μαγκιά. Ο ΠΑΟ πάντως θα πάει το ματς στους 65π με μεγάλες επιθέσεις και θέλοντας να κόψει τα ντράιβ του Ολυμπιακού που αναγκαστικά κατά συνέπειαν θα πρέπει να σουταρει καλά από το τρίποντο . Το άλλο ερώτημα εκεί είναι πως θα σουτάρει ο Παναθηναϊκός καθώς ο Ολυμπιακός σετάρει πλέον τους ψηλούς του και έτσι οι πράσινοι που δεν έχουν καλό ντράιβ και διαβάζεται το πικ εν ρολ τους, θα πρέπει να σουτάρουν και αυτοί από τα 6.75μ με καλά ποσοστά. Θεωρώ κλειδί όπως πάνε οι ομάδες το αν τρέξει ο Ολυμπιακός που έχει καλυτερα περιφερειακά πόδια, αν ο ΠΑΟ το πάει στην δύναμη και το ..ξυλίκι και εκνευρίσει τον Ολυμπιακό και το τρίποντο και των δύο καθώς ο ΠΑΟ αν δεν έχει πάνω από 8-9 εύστοχα τρίποντα δύσκολα θα πάει στους 70π και ο Ολυμπιακός αντίστοιχα αν έχει κάτω από 6 δύσκολα θα πάει στους 65π. Κλειδί και το πως θα σφυρίζει η διαιτησία και αν αφήνει το φίσικαλ γκέιμ ή θα έχουμε συνέχεια βολές και άρα παραγωγικότητα εκ του ανευ. Βασικά ευχόμαστε να γίνει ένα ματς σε αθλητικά πλαίσια και ο καλύτερος να κερδίσει και να κάνει όμορφα Χριστούγεννα!

Keywords
Τυχαία Θέματα