Πέθανε ο "δικηγόρος του διαβόλου"

18:04 16/8/2013 - Πηγή: Bam

Την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 88 ετών, άφησε ο Γάλλος ποινικολόγος Ζακ Βερζές. Έγινε διάσημος ως συνήγορος εγκληματιών πολέμου (Κλάους Μπάρμπι), δικτατόρων (Πολ Ποτ) και τρομοκρατών (Κάρλος).

Τον είπαν διπλό πράκτορα, προδότη της Γαλλίας, ακόμη και νομικό εκπρόσωπο του τρόμου. Αν είχε κάποιο μυστικό ο Ζακ Βερζές το πήρε για πάντα μαζί του, μια και πριν λίγες ώρες έφυγε σε ηλικία 88 ετών από τη ζωή. Ήταν σίγουρα ο πλέον αμφιλεγόμενος ποινικολόγος. Πελάτες του εγκληματίες πολέμου όπως ο «χασάπης της Λιόν» Κλάους Μπάρμπι,

αλλά και τρομοκράτες σαν τον Ίλιτς Ραμίρεζ Σάντσες, που δεν είναι άλλος από τον διαβόητο Κάρλος.

Ο Ζακ Βερζές γεννήθηκε το 1925 στο Σιάμ (σήμερα Ταϊλάνδη), την εποχή της γαλλικής αποικιοκρατίας. Ο πατέρας του ήταν Γάλλος διπλωμάτης και η μητέρα του Βιετναμέζα.

Με τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ο Βερζές προσεγγίζει τα εθνικά κινήματα, που αγωνίζονται κατά της γαλλικής επικυριαρχίας στην χερσόνησο της Ινδοκίνας και στην Βόρεια Αφρική.

Στα μέσα της δεκαετίας του 1940, ομάδες Αλγερινών τοποθετούν βόμβες σε γαλλικούς στόχους. Αρκετοί από τους συλληφθέντες οδηγούνται με συνοπτικές διαδικασίες στην γκιλοτίνα.

Ανάμεσά τους ξεχωρίζει μία νεαρή γυναίκα. Η Τζαμιλά Μπουχιρέντ, που γίνεται σύμβολο της αλγερινής αντίστασης.

Ο Βερζές αναλαμβάνει την υπεράσπισή της, προκαλώντας τα πρώτα κύματα αντιδράσεων στην Γαλλία.

Στο Αλγέρι, γίνονται καθημερινές ογκώδεις διαδηλώσεις με αίτημα την απελευθέρωση της Τζαμιλά.

Την τελευταία στιγμή γλιτώνει την αγχόνη, χάρις και στον δικηγόρο της, ο οποίος ερωτευμένος μαζί της την παντρεύεται.

Το 1962 η Αλγερία αποκτά την πολυπόθητη ανεξαρτησία της και ο Ζακ Βερζές την αλγερινή υπηκοότητα.

Από εκεί και ύστερα η ζωή του μοιάζει όλο και πιο πολύ με μυθιστόρημα.

Γίνονται απόπειρες δολοφονίας σε βάρος του. Γράφεται ότι έχει σχέσεις με μυστικές υπηρεσίες του «Σιδηρού Παραπετάσματος».

Στα μέσα της δεκαετίας του 1960 επισκέπτεται το Πεκίνο και συναντάται με τον Μάο Τσε Τουνγκ. Βλέπει τον Τσε Γκεβάρα και άλλους επαναστάτες.

Ακολουθεί μία περίοδος –περίπου 8 ετών, που ο Βερζές έχει εγκαταλείψει την Τζαμιλά και τα δύο παιδιά τους και έχει εξαφανιστεί.

Οι φήμες φουντώνουν ότι έχει καταφύγει στην Καμπότζη, στο πλευρό των Ερυθρών Χμερ και του δικτάτορα της χώρας, Πολ Ποτ, ο οποίος κατηγορήθηκε για το θάνατο τουλάχιστον 1,7 εκατ. πολιτικών του αντιπάλων.

Άλλες πληροφορίες θέλουν τον Βερζές να έχει στρατευθεί στο πλευρό παλαιστινιακών οργανώσεων που κάνουν αεροπειρατείες, απαγωγές και εκτελέσεις στη Δυτική Ευρώπη.

Αν και ο ίδιος το διέψευσε, λέγεται ότι είναι εκείνος που έδωσε κρυφά όπλα στα μέλη της γερμανικής «RAF-Φράξια Κόκκινος Στρατός» κατά τη συνάντησή τους στην διάρκεια της πολύκροτης δίκης, το 1977.

Βρισκόμαστε πια στο 1978 όταν ο Γάλλος φαντομάς, όχι μόνο δίνει σημεία ζωής, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο προσκήνιο, στις αίθουσες των δικαστηρίων και στα πρωτοσέλιδα του γαλλικού Τύπου.

Αναλαμβάνει συνήγορος του Παλαιστίνιου Ζορζ Ιμπραχίμ Αμπντάλα, κατηγορούμενου για τρομοκρατία.

Όμως, το «μεγάλο μπαμ» έγινε το 1987, όταν ο Βερζές ανακοινώνει ότι θα υπερασπιστεί τον ναζί Κλάους Μπάρμπι, τον διαβόητο «χασάπη της Λιόν».

Τότε ήταν που του αποδόθηκε για πρώτη φορά χαρακτηρισμός «δικηγόρος του διαβόλου».

Στο «ανφάν – γκατέ» των πελατών του Βερζές συναντάμε, επίσης τον Γάλλο αρνητή του Ολοκαυτώματος Ροζέ Γκαροντί και τον αρχιτρομοκράτη Κάρλος (1994).

Το 2002 παραλίγο να αναλάβει τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και το 2003 τον Σαντάμ Χουσεΐν.

Στον Ζακ Βερζές κατέφυγαν ηγέτες αφρικανικών κρατών, όπως του Τόγκο, του Τσαντ, της Γκαμπόν και του Κογκό, οι οποίοι αντιμετώπιζαν κατηγορίες για καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δολοφονίες.

Σε μία από τις τελευταίες του συνεντεύξεις (που ο γράφων είδε πρόσφατα από το κανάλι της Βουλής) ο Βερζές κλήθηκε να απαντήσει σε υποθετική ερώτηση αν θα δεχόταν να υπερασπιστεί τον Χίτλερ.

Η απάντησή του ήταν μία ντρίπλα : «Δεν έχω ποτέ υπερασπιστεί τον Μπους! Αλλά θα το έκανα μόνο αν ομολογούσε την ενοχή του…»!!!

Δείτε μικρό απόσπασμα από τη συνέντευξη στο παρακάτω video:

https://www.youtube.com/watch?v=Wi_f-5kLn3U

Ανδρέας Μορφόπουλος

Keywords
Τυχαία Θέματα