Καμπότζη: Στο "ψαχνό" κατά διαδηλωτών!

11:35 3/1/2014 - Πηγή: Bam

Τουλάχιστον τρεις εργάτες κλωστοϋφαντουργίας έπεσαν νεκροί από τα πυρά της στρατονομίας στην Καμπότζη, στη διάρκεια διαδηλώσεων με αίτημα την αύξηση του μισθού στα 160 δολάρια από 80 που είναι σήμερα.

Στο αίμα καταπνίγει τις διαδηλώσεις εξαθλιωμένων εργατών το καθεστώς της Καμπότζης. Τουλάχιστον τρεις υφαντουργοί που απεργούν για καλύτερες συνθήκες ζωής, έχασαν τη ζωή τους από τα πυρά της στρατονομίας, μπροστά στα μάτια των συναδέλφων τους.

Σύμφωνα με

το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, πολλοί είναι οι διαδηλωτές που τραυματίστηκαν ή κείτονταν αναίσθητοι στο οδόστρωμα. Η στρατονομία άνοιξε πυρ κατά των απεργών, μετά από μερικούς προειδοποιητικούς πυροβολισμούς στον αέρα.

Οι εργαζόμενοι μέσω της απεργίας διεκδικούν αύξηση του μισθού τους στα 160 δολάρια, καθώς οι ελάχιστες μηνιαίες απολαβές τους «αγγίζουν» μόλις τα 80 δολάρια.

Σημειώνεται πως η κυβέρνηση υποσχέθηκε πρόσφατα να αυξήσει το μισθό τους στα 95 δολάρια από φέτος τον Απρίλιο, ωστόσο η αύξηση αυτή είναι ανεπαρκής σύμφωνα με τα συνδικάτα των εργαζομένων.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο κλάδος της υφαντουργίας αποτελεί ζωτικής σημασίας κομμάτι για την καμποτζιανή οικονομία, αν αναλογιστούμε ότι κύριοι αγοραστές είναι μεγάλες διεθνείς μάρκες.

Στην υφαντουργία απασχολούνται περίπου 650.000 εργάτες, από τους οποίους οι 400.000 εργάζονται για εξαγωγικές εταιρείες.

Ο εκπρόσωπος της στρατιωτικής αστυνομίας Χενγκ Τίτο υποστήριξε πως υπάρχουν μόνον ένας νεκρός και μερικοί τραυματίες, ενώ ισχυρίστηκε ότι η στρατονομία «αναγκάστηκε» να ενεργήσει κατ’ αυτόν τον τρόπο λόγω του τραυματισμού αστυνομικών από οπλισμένους με σφεντόνες απεργούς...

Ανδρέας Μορφόπουλος

Keywords
Τυχαία Θέματα