Υποχωρηση ερντογαν μετα τις διεθνεις πιεσεις και τις παρεμβασεις γκιουλ...

12:09 2/6/2013 - Πηγή: Fimotro
Σε αναδίπλωση υποχρεώθηκε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που αναγκάστηκε να αφήσει κατά μέρος την σκληρή στάση που τηρούσε ακόμα και μετά τις αιματηρές συγκρούσεις της Παρασκευής στην πλατεία Ταξίμ...
Μια αναδίπλωση που εμπράκτως διαφάνηκε όταν νωρίς χθες το απόγευμα ουσιαστικά διέταξε τις αστυνομικές δυνάμεις να αποχωρήσουν από την πλατεία και να επιτρέψουν στις δεκάδες χιλιάδες των διαδηλωτών να πραγματοποιήσουν τη διαμαρτυρία τους.

Επισήμως ο ίδιος ο πρωθυπουργός απηύθυνε χθες
το μεσημέρι – σε σκληρό ύφος – μήνυμα στους διαδηλωτές να αποχωρήσουν από την πλατεία Ταξίμ και μάλιστα τους προειδοποιούσε πως “έχουν πέσει θύματα παράνομων ομάδων και δεν πρέπει να συμμορφώνονται μαζί τους”.

Πλην όμως παραδέχθηκε ότι η αστυνομία σε ορισμένες περιπτώσεις ενήργησε με "ακραίο" τρόπο για να καταστείλει τις βίαιες διαδηλώσεις.

Στη συνέχεια οι πιέσεις που φαίνεται πως δέχθηκε άλλαξαν τη στάση του. Χαρακτηριστικότερη όλων η παρέμβαση του Τούρκου προέδρου Αμπντουλάχ Γκιουλ που απηύθυνε έκκληση να επικρατήσει η "λογική" και η "ηρεμία" στις διαδηλώσεις: "Πρέπει όλοι να δείξουμε υπευθυνότητα απέναντι στις διαδηλώσεις αυτές, οι οποίες έχουν προσλάβει ανησυχητικές διαστάσεις", τόνισε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος καλώντας την αστυνομία να ενεργήσει "με μέτρο".

Αυτή η παρέμβαση οδήγησε τον σύμβουλο τουΤούρκου πρωθυπουργού, Ιμπραήμ Καλίν, να δηλώσει, μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο CNN, πως: «Έγιναν λάθη και από τις δύο πλευρές, από την πλευρά των διαδηλωτών και την πλευρά της αστυνομίας». Ήδη ήταν εμφανής η προσπάθεια, εκ μέρους της κυβέρνησης, να αποκλιμακωθεί η ένταση.

Σε αυτό συνετέλεσε και η “προειδοποίηση” του βρετανικού Foreign Office προς τους Βρετανούς υπηκόους να αποφεύγουν ουσιαστικά την Κωνσταντινούπολη, ενώ όλη την ημέρα υπήρχαν διαδοχικές συσκέψεις παραγόντων και επιτελών και στο αμερικανικό Πεντάγωνο. Όλες οι πλευρές κάνουν εκκλήσεις να επικρατήσει η λογική. Προφανώς έχουν γίνει και οι σχετικές επαφές.

Τέλος, δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη και η παρέμβαση της ΕΕ. Που στέλνει στην Κωνσταντινούπολη τον Επίτροπο Διεύρυνσης κ. Φούλε για συναντήσεις με τον Ερντογάν και τον υπουργό Δικαιοσύνης, την ώρα που έχει προηγηθεί δήλωση του εκπροσώπου της ΕΕ πως τέτοιες εικόνες και πρακτικές όπως αυτές που έκαναν το γύρο του κόσμου από τα επεισόδια στο Ταξίμ δεν συνάδουν με το προφίλ μιας υπό ένταξη στην Ένωση χώρας!
Keywords
Τυχαία Θέματα