ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΕΙΡΗΝΙΚΟ ΜΕΛΛΟΝ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ, ΛΕΕΙ Η ΧΙΛΑΡΙ ΚΛΙΝΤΟΝ

Στο Αφγανιστάν βρίσκεται η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, ενθαρρύνοντας τον πρόεδρο της χώρας, Χαμίντ Καρζάι να συνεχίσει τις προσπάθειες συμφιλίωσης με τους Ταλιμπάν. Η ίδια δήλωσε ότι βλέπει πρόοδο και είναι αισιόδοξη για τις προοπτικές που...
υπάρχουν για ένα ειρηνικό και σταθερό μέλλον της χώρας. «Είμαι εδώ για να ακούσω τι σκέφτονται οι Αφγανοί πολίτες για το μέλλον της χώρας τους» είπε η Κλίντον, η οποία συναντήθηκε στην αμερικανική πρεσβεία στην Καμπούλ με μία ομάδα Αφγανών ακτιβιστών, μεταξύ των οποίων μέλη γυναικείων
οργανώσεων, στελέχη από πολιτικά κόμματα και οργανώσεις μέσων ενημέρωσης.

«Οι αλλαγές που έχω δει στο Αφγανιστάν είναι πολύ ενθαρρυντικές, αλλά πρέπει να γίνουν μόνιμες και αυτό μπορεί να γίνει μόνο εάν υπάρχει συναίνεση μέσα στη χώρα σχετικά με το μέλλον της» πρόσθεσε.

Η Χίλαρι Κλίντον αναμένεται να έχει εντός της ημέρας συναντήσεις με τον Χαμίντ Καρζάι και άλλους παράγοντες.

Ο Καρζάι έχει εκφράσει την οργή του για την διαδικασία συμφιλίωσης μετά από μια σειρά δολοφονιών αρκετών Αφγανών αξιωματούχων από τους Ταλιμπάν.

Στην ατζέντα των συνομιλιών θα βρεθεί η μετάβαση του ελέγχου της ασφάλειας στη χώρα από τις αμερικανικές δυνάμεις στον αφγανικό στρατό. Επιπλέον αναμένεται να τεθούν θέματα στρατηγικών σχέσεων ΗΠΑ και Αφγανιστάν αλλά και Αφγανιστάν-Πακιστάν που έχουν επιδεινωθεί μετά τη δολοφονία συμβούλου του Καρζάι για την οποία Αφγανοί αξιωματούχοι (αλλά όχι ο πρόεδρος) έδειξαν ευθέως προς το Πακιστάν.

Αμερικανοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι η Χίλαρι Κλίντον θέλει να πείσει τους Αφγανούς ότι η Ουάσινγκτον δεσμεύεται για μία μακροχρόνια σχέση με το Αφγανιστάν. Οι ΗΠΑ, επίσης, προγραμματίζουν να αποσύρουν τα στρατεύματά τους και να παραδώσουν την ασφάλεια της χώρας στους ίδιους τους Αφγανούς.

«Θέλει να επισημάνει την αμερικανική υποστήριξη για ένα ασφαλές και σταθερό Αφγανιστάν» δήλωσε ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος στους δημοσιογράφους αναφερόμενος στην επίσκεψη της Κλίντον στο Αφγανιστάν.

Το ταξίδι της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών δεν ανακοινώθηκε, παρά μόνο όταν έφτασε στην Καμπούλ αργά το βράδυ της Τετάρτης.
Keywords
Τυχαία Θέματα