ΕΜΠΛΟΚΗ ΣΥΖΗΤΗΣΕΩΝ ΣΕ Ε.Ε. ΛΟΓΩ ΔΙΑΦΩΝΙΩΝ ΜΕΡΚΕΛ-ΣΑΡΚΟΖΙ

Τα σχέδια για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη έχουν κολλήσει, καθώς η Γαλλία και το Βερολίνο διαφωνούν σχετικά με το πώς θα ενισχυθεί ο προσωρινός μηχανισμός στήριξης, το EFSF, είπε την Τετάρτη ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί. Ο Ν. Σαρκοζί είπε...
σε Γάλλους βουλευτές ότι η διαφωνία με την Γερμανία καθυστερεί
τις διαπραγματεύσεις και ότι η έκτακτη συνάντησή του με την Γερμανίδα Καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ στην Φραγκφούρτη έγινε σε μια προσπάθεια να ξεπεραστεί το αδιέξοδο ενόψει της κρίσιμης συνόδου κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών την Κυριακή.
Οι δυο ηγέτες αποχώρησαν από την σύσκεψη χωρίς να προβούν σε δηλώσεις.
Ερωτηθείς εάν έχει επιτευχθεί κάποια συμφωνία, ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, που συμμετείχε στην συνάντηση, είπε: "Οι συναντήσεις θα συνεχιστούν το Σάββατο και την Κυριακή».
Πηγή της γαλλικής προεδρίας είχε δηλώσει νωρίτερα ότι ο Σαρκοζί και η Μέρκελ συναντήθηκαν και με άλλους αξιωματούχους της ευρωζώνης, καθώς και με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, στο περιθώριο εκδήλωσης για την αποχώρηση του Ζαν-Κλοντ Τρισέ από την προεδρία της ΕΚΤ.
Η Γαλλία υποστηρίζει ότι ο καλύτερος τρόπος για την ενίσχυση του EFSF είναι να λειτουργήσει ως τράπεζα, η οποία θα έχει πρόσβαση στα κεφάλαια της ΕΚΤ, ωστόσο, τόσο η κεντρική τράπεζα όσο και η Γερμανία αντιτίθενται στο σχέδιο αυτό.
"Στη Γερμανία, η κυβέρνηση συνασπισμού είναι διχασμένη στο θέμα αυτό. Δεν είναι μόνο η Αγκελα Μέρκελ που πρέπει να πείσουμε", είπε ο κ. Σαρκοζί κατά τη διάρκεια γεύματος εργασίας, σύμφωνα με τον βουλευτή Σαρλ ντε Κουρσόν που παραβρέθηκε στην εκδήλωση.
Το σχόλιο του Γάλλου προέδρου αναζωπύρωσε τις αμφιβολίες σχετικά με το αν οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα καταφέρουν τελικά να καταλήξουν σε ένα ξεκάθαρο και πειστικό σχέδιο στην συνάντηση της Κυριακής.
Keywords
Τυχαία Θέματα