ΒΡΕΤΑΝΙΑ:ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΤΙΚΟΙ

00:01 19/5/2011 - Πηγή: Fimotro
Το βρετανικό Εργατικό Κόμμα ζήτησε σήμερα να καθαιρεθεί ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Κεν Κλαρκ διότι προέβη σε διάκριση μεταξύ του «σοβαρού» βιασμού και της σεξουαλικής επίθεσης που σημειώνεται σε ένα ραντεβού.Ο κ. Κλαρκ, πρώην δικηγόρος και στέλεχος των Συντηρητικών που είχε υπηρετήσει ως υπουργός...

υπό τρεις διαφορετικές κομματικές ηγεσίες, έκανε τις επίμαχες δηλώσεις στη διάρκεια ραδιοφωνικής συνέντευξης με θέμα τα σχέδια της κυβέρνησης να αυξήσει τη χρήση
των ομολογιών ενοχής με αντάλλαγμα επιβολή μειωμένων ποινών σε σοβαρές ποινικές υποθέσεις.
«Μιλάμε για σοβαρό βιασμό. Δεν πιστεύω ότι πολλοί δικαστές θα έδιναν μόνο πέντε χρόνια, για βιασμό, πραγματικά η ποινή πρέπει είναι μεγαλύτερη. Για έναν σοβαρό βιασμό με πολλή βία και χωρίς καμία θέληση από πλευράς της γυναίκας όντως η ποινή πρέπει να είναι πολύ μεγαλύτερη» δήλωσε ο κ. Κλαρκ μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC.
Όταν ο δημοσιογράφος παρενέβη και είπε ότι «ο βιασμός είναι βιασμός» ο κ. Κλαρκ απάντησε «Όχι, δεν είναι».
Και εξήγησε: «Το ραντεβού που καταλήγει σε βιασμό μπορεί να είναι τόσο σοβαρό παράπτωμα όσο και ο χειρότερος βιασμός, αλλά με βάση την δική μου μεγάλη δικαστική πείρα, υπάρχει πολύ μεγάλη διαφορά από βιασμό σε βιασμό και τελικά ο δικαστής θα πρέπει να αποφασίσει λαμβάνοντας υπόψη του τις περιστάσεις και τις συνθήκες».
Σημειώνεται ότι οι ποινές που επιβάλλονται σε θέματα βιασμού ποικίλλουν από 4 έως 19 χρόνια με βάση τη φύση του αδικήματος.
«Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης δεν μπορεί να μιλά για τις γυναίκες της χώρας αυτής όταν κάνει τέτοιου είδους σχόλια» δήλωσε ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Εντ Μίλιμπαντ απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό κ. Κάμερον και πρόσθεσε: «Δεν πρέπει να παραμείνει στην υπουργική θέση του πέρα από το βράδυ σήμερα».
Από το γραφείο του κ. Κάμερον ανακοινώθηκε ότι ο υφυπουργός Δικαιοσύνης θα αποσαφηνίσει τις δηλώσεις του, ενώ ένας βοηθός του κ. Κάμερον είπε ότι «ο κ. Κλαρκ φυσικά δεν επιθυμεί να αφήσει το κοινό με την εντύπωση ότι δεν παίρνει στα σοβαρά το θέμα του βιασμού. Όλοι οι βιασμοί είναι εξαιρετικά σοβαρό παράπτωμα».
Η βρετανική κυβέρνηση επιχειρεί να αντιμετωπίσει το ζήτημα του βιασμού προσφέροντας μικρότερες ποινές σε όσους ομολογούν αμέσως την ενοχή τους σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τις ποινές καταδίκης για εγκλήματα βιασμού .
«Πραγματική ντροπή για τη χώρα μας είναι πως μόνο το 6% των βιασμών καταγγέλλεται στην αστυνομία» ανέφερε ο βρετανός πρωθυπουργός.
Keywords
Τυχαία Θέματα