Βελτιωση του εξωτερικου ισοζυγιου στο 11μηνο

09:44 21/1/2012 - Πηγή: Fimotro
Mείωση κατά 10,7% εμφάνισε το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στο δεκάμηνο Ιανουαρίου- Νοεμβρίου 2011, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, υποχωρώντας στα 18,9 δισ. ευρώ. Η βελτίωση αυτή αντανακλά κατά κύριο λόγο τη σημαντική μείωση του εμπορικού ελλείμματος, εκτός καυσίμων, κατά 3,4 δισ. ευρώ και τη διεύρυνση του...
πλεονάσματος τόσο του ισοζυγίου υπηρεσιών κατά 1,3 δισεκ. ευρώ όσο και του πλεονάσματος του ισοζυγίου τρεχουσών μεταβιβάσεων κατά 0,2 δισ. ευρώ, οι οποίες υπεραντιστάθμισαν τη μεγάλη αύξηση των καθαρών πληρωμών για εισαγωγές καυσίμων και τη διεύρυνση του ελλείμματος
του ισοζυγίου εισοδημάτων.

Όσον αφορά στο εμπορικό ισοζύγιο της χώρας, θετική εξέλιξη συνιστά η αύξηση των εξαγωγών κατά 19,4% ενώ οι εισαγωγές παρουσίασαν περιορισμένη μείωση κατά 4,1%. Οι εξελίξεις αυτές είχαν ως αποτέλεσμα το το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου να περιοριστεί κατά 1,6 δισεκ. ευρώ, στα 25,2 δισ. ευρώ. Ωστόσο σημαντική αύξηση κατά 1,8 δισ. ευρώ εμφάνισαν οι εισαγωγές καυσίμων.

Στο ισοζύγιο υπηρεσιών, όπου το εμφανιζόμενο πλεόνασμα αυξήθηκε στα 14 δισ. ευρώ από 12,7 δισ. ευρώ πέρυσι, καταγράφεται αύξηση 9,7% του τουριστικού συναλλάγματος. Σύμφωνα με τα στοιχεία της «έρευνας συνόρων» της Τράπεζας της Ελλάδος, κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2011, οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 9,6%. Την ίδια περίοδο, οι ακαθάριστες εισπράξεις από υπηρεσίες μεταφορών (κυρίως από την εμπορική ναυτιλία) μειώθηκαν κατά 9,2%.

Τέλος, το ισοζύγιο των τρεχουσών μεταβιβάσεων παρουσίασε πλεόνασμα 347 εκατ. ευρώ, μεγαλύτερο κατά 166 εκατ. ευρώ από εκείνο της αντίστοιχης περιόδου του 2010.

Το συνολικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαιακών μεταβιβάσεων (το οποίο αντιστοιχεί στις ανάγκες της οικονομίας για χρηματοδότηση από το εξωτερικό) εμφάνισε στο ενδεκάμηνο έλλειμμα 17,0 δισεκ. ευρώ, έναντι 20,3 δισεκ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2010. Στο ισοζύγιο χρηματοοικονομικών συναλλαγών, οι άμεσες επενδύσεις εμφάνισαν καθαρή εκροή ύψους 1,9 δισεκ. ευρώ, έναντι καθαρής εκροής 0,3 δισεκ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2010. Στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου η καθαρή εκροή περιορίστηκε φέτος στα 17,2 δισεκ. ευρώ, έναντι 24,1 δισεκ. ευρώ πέρυσι.

Ειδικότερα, καταγράφηκε εκροή κεφαλαίων κυρίως λόγω μείωσης των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια κατά 21,6 δισεκ. ευρώ και δευτερευόντως λόγω της αύξησης των τοποθετήσεων κατοίκων σε παράγωγα εξωτερικού κατά 657 εκατ. ευρώ, αλλά και της μείωσης των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε μετοχές ελληνικών επιχειρήσεων κατά 244 εκατ. ευρώ.

Στην κατηγορία των "λοιπών'' επενδύσεων η καθαρή εισροή ύψους 36,2 δισεκ. ευρώ (έναντι καθαρής εισροής 45,5 δισεκ. ευρώ το αντίστοιχο ενδεκάμηνο του 2010) οφείλεται κυρίως στην αύξηση των καθαρών δανειακών υποχρεώσεων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα έναντι μη κατοίκων κατά 31,0 δισεκ. ευρώ.

Ειδικότερα, ο καθαρός δανεισμός του τομέα της γενι
Keywords
Τυχαία Θέματα