Σαρκοζι: "εξαντλουνται τα περιθωρια της διπλωματιας για το ιραν"

08:47 21/1/2012 - Πηγή: Fimotro
Ο χρόνος εξαντλείται για την αποφυγή μίας καταστροφικής στρατιωτικής επέμβασης στο Ιράν που θα έσπερνε πόλεμο και χάος στη Μέση Ανατολή, δηλώνει ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και καλεί τη Ρωσία και την Κίνα να στηρίξουν την επιβολή νέων κυρώσεων για να αναγκαστεί η Τεχεράνη να ...
διαπραγματευτεί επί του αμφιλεγόμενου πυρηνικού της προγράμματος.

Η δήλωση-προειδοποίηση του προέδρου της Γαλλίας
έρχεται τη στιγμή που η «Ομάδα των Έξι» (τα πέντε μόνιμα κράτη-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και η Γερμανία) ετοιμάζεται να εκδώσει ανακοίνωση, παραθέτοντας του όρους της προς το Ιράν για την επανάληψη των «παγωμένων» διαπραγματεύσεων.

«Ο χρόνος εξαντλείται. Η Γαλλία θα κάνει ό,τι μπορεί για να αποφευχθεί μία στρατιωτική επέμβαση» δήλωσε την Παρασκευή ο Νικολά Σαρκοζί κατά την ετήσια ομιλία τους προς τους ξένους πρεσβευτές στο Παρίσι.

«Μία στρατιωτική επέμβαση δεν θα έλυνε το πρόβλημα [με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν], αλλά θα προκαλούσε πόλεμο και χάος στη Μέση Ανατολή και ίσως σε ολόκληρο τον κόσμο» προειδοποίησε και ζήτησε -με το βλέμμα σε Ρωσία και Κίνα- να επιβληθούν πολύ αυστηρότερες κυρώσεις στην Τεχεράνη.

Η ΕΕ κατέληξε την Πέμπτη σε μία συμφωνία επί της αρχής για την διακοπή μεγάλου μέρους των συναλλαγών με την Κεντρική Τράπεζα του Ιράν και προωθεί παράλληλα την επιβολή εμπάργκο στις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου -απόφαση που αναμένεται να λάβει τη Δευτέρα το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες.

Η Ρωσία και η Κίνα αντιδρούν στις προωθούμενες κυρώσεις για την επιβολή των οποίων πιέζει κυρίως η Γαλλία. Η Ρωσία διαμηνύει ότι είναι αντίθετη σε πετρελαϊκό εμπάργκο σε βάρος του Ιράν ακόμη και αν η Ισλαμική Δημοκρατία συνεχίσει τη διαδικασία εμπλουτισμού ουρανίου, τονίζοντας ότι οι νέες κυρώσεις δεν θωρακίζουν τις προσπάθειες μη διασποράς των πυρηνικών όπλων.

Το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο στρατιωτικής δράσης ενόσω η Ισλαμική Δημοκρατία εξακολουθεί να εμπλουτίζει ουράνιο, το οποίο παγίως υποστηρίζει ότι εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνο ειρηνικούς σκοπούς.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας δήλωσε την Τετάρτη πως η όποια απόφαση σχετικά με μία ισραηλινή επίθεση στο Ιράν είναι «πολύ μακρινή».

Εν τω μεταξύ, η «Ομάδα των Έξι» αναμένεται να εκδώσει εντός των προσεχών ωρών ανακοίνωση στην οποία θα παραθέτει τους όρους της προς το Ιράν για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας.

Διπλωματική πηγή στην Ουάσινγκτον δήλωσε πως οι «Έξι» θα ανακοινώσουν λεπτομέρειες της πρότασης που είχαν υποβάλει τον Οκτώβριο στο Ιράν σε μία προσπάθεια να επαναφέρουν την Τεχεράνη στο τραπέζι του διαλόγου.

Η Τουρκία, η οποία είχε φιλοξενήσει πέρυσι την τελευταία συνάντηση του Ιράν με τους «Έξι», κάλεσε την Πέμπτη σε επανάληψη του διαλόγου.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αλί Ακμπάρ Σαλεχί έχει δηλώσει, ωστόσο, πως η χώρα του θέλει διάλογο χωρίς προϋποθέσεις, ειδά
Keywords
Τυχαία Θέματα