Τσιπρας: σε θεματα εθνικης ευθυνης η διαφωνια ειναι πολυτελεια...

01:19 6/12/2015 - Πηγή: Fimotro
«Με τον σημερινό προϋπολογισμό, εκτός από την βούληση αποδεικνύουμε ...
ότι διαθέτουμε και την ικανότητα να ηγηθούμε της μεγάλης και δύσκολης κοινωνικής προσπάθειας σε εξαιρετικά δύσκολες και δυσμενείς συνθήκες» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι αυτός ο προϋπολογισμός είναι μια άσκηση για την κυβέρνηση η οποία που θέλει να αποτυπώσει στίγμα
κοινωνικής δικαιοσύνης και αναδιανομής πόρων σε συνθήκες δημοσιονομικής στενότητας και δυσκολίας. «Και πίσω από τους αριθμούς μπορεί να δει κανείς μια αγωνιώδη μάχη να στηριχθούν οι δυνάμεις της εργασίας, τα πιο ευάλωτα κοινωνικά στρώματα αλλά και για τον σταδιακό μετασχηματισμό, που είναι αναγκαίος για την ευημερία των πολλών» είπε ο κ. Τσίπρας.

Όπως επισήμανε ο πρωθυπουργός, η πολιτική που τηρήθηκε τα προηγούμενα χρόνια είχε στόχο «διότι μειώνοντας την ενεργό ζήτηση ήταν δεδομένο ότι θα οδηγούσε σε υψηλή ύφεση και σε εκτίναξη της ανεργίας». «Δεν είχαμε να κάνουμε με ένα ατύχημα ή ένα λάθος, αλλά με ένα σχέδιο νεοφιλελεύθερης έμπνευσης. Ηταν το σχέδιο, που η κυβέρνησή μας αμφισβήτησε κατά την διάρκεια της διαπραγμάτευσης και συνεχίζει να αμφισβητεί» προσέθεσε.

Διακήρυξε δε πως στόχος της κυβέρνησης αυτής είναι ένας βαθύς μετασχηματισμός του παραγωγικού και κοινωνικού μοντέλου της χώρας, η στήριξη των εργασιακών δικαιωμάτων, η διεύρυνση του κοινωνικού κράτους, η προστασία της δημόσιας περιουσίας, η δίκαιη φορολόγηση, η προστασία του περιβάλλοντος. «Αυτοί όμως οι στόχοι προϋποθέτουν την ριζική ανατροπή των συσχετισμών και στην πατρίδα μας και στο σύνολο της ΕΕ. και δεν αλλάζουν από την μία μέρα στην άλλη, χρειάζεται πολιτική βούληση», συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας.

Το δικό μας σχέδιο είναι στους αντίποδες της νεοφιλελεύθερης πολιτικής που ακολούθησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό.

Σημείωσε ότι «ακόμα και μέσα σε αυτό το στενό δημοσιονομικό πλαίσιο που ορίζει η δύσκολη συμφωνία που πετύχαμε τον περασμένο Ιούλη, πετυχαίνουμε τον πρώτο στόχο, την ανακατανομή βαρών, για να ακολουθήσει ο δεύτερος που είναι η μεγάλη μάχη της αναδιανομής». Στο στενό δημοσιονομικό περιβάλλον, είπε ο πρωθυπουργός, ο προϋπολογισμός δίνει προτεραιότητα στην κοινωνική δικαιοσύνη και μπαίνουν οι βάσεις για την επιστροφή στην ανάπτυξη.

«Η Ελλάδα έβαλε τέλος στα ακατανόητα σενάρια κάποιων κύκλων στην Ευρώπη που την ήθελαν εκτός Σένγκεν» δήλωσε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού 2016.

«Ορισμένες χώρες έστω και με καθυστέρηση στήριξαν την πρόταση της Ελλάδας για απευθείας εγκατάσταση προσφύγων από την Τουρκία στην Ευρώπη» τόνισε, ενώ έκανε λόγο για κέντρα εκτός Ελλάδας, από χώρες που χτίζουν τείχη και φράχτες αλλά και για παπαγαλάκια εντός της χώρας, που αναπαρήγαγαν τα σενάρια και την προσπάθεια υπονόμευσης

Ταυτόχρονα επιτέθηκε στη ΝΔ για τη στάση της λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Με μεγάλη έκπληξη διαπίστωσα ότι και σε αυτό το θέμα η αξιωματική αντιπολίτευση, πυλώνας θεσμικός, δεν βρήκε ένα σημείο ταύτισης και εθνικής γραμμής σε ένα κρίσιμο θέμα. Σε ζητήματα εθνικής ευθύνης απαιτείται εθνική ενότητα. Κατανοώ την ατέρμονη εσωκομματική διαδικασία της ΝΔ, όμως υπάρχει και ένα όριο. Σε θέματα υψίστης ευθύνης η διαφωνία είναι πολυτέλεια. Θέλετε ή δεν θέλετε κέντρα αποδοχής; Επικροτείτε το πρόσωπο αλληλεγγύης της Ελλάδας ή συντάσσεστε με αυτούς που υποστηρίζουν γιατί δεν πνίγουμε τους πρόσφυγες;»

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι η κυβέρνηση είναι σε καθημερινή επαφή με τον Έλληνα επίτροπο, αρμόδιο για το προσφυγικό, Δημήτρη Αβραμόπουλο, για να υπηρετηθεί το ελληνικό συμφέρον, όπως είπε.

«Εντατικοποιούμε τις προσπάθειες μας, διορθώνουμε τα λάθη μας, επιταχύνουμε τις διαδικασίες και ελπίζω να σας βρούμε αρωγούς», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Keywords
Τυχαία Θέματα