Τρεις μνηστηρες, μια δεσμευτικη προσφορα

09:12 2/8/2012 - Πηγή: Fimotro
Ρεπορτάζ : Ελένη Κομίνη
(από την Ημερησία)
Κριτήρια, προϋποθέσεις και χρονοδιάγραμμα δεσμευτικών προσφορών θα θέσει, σύμφωνα με πληροφορίες, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στους τρεις μνηστήρες που ενδιαφέρονται για την εξαγορά της Εμπορικής Τράπεζας, ενώ...
προηγουμένως, το σύνολο των απαιτήσεων θα έχει προσυμφωνηθεί με την τρόικα
αλλά και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Επιστολή
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με επιστολή του προς τις τράπεζες Εθνική, Eurobank και Alpha Bank που διεκδικούν τη θυγατρική της γαλλικής Credit Agricole, θα καθορίζει τις ελάχιστες απαιτήσεις που θα πρέπει να περιλαμβάνονται στις δεσμευτικές προτάσεις των τριών πιστωτικών ιδρυμάτων που θα αφορούν την εξαγορά της Εμπορικής Τράπεζας. Η εν λόγω επιστολή, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές θα κοινοποιηθεί και στην Credit Agricole, για να καθίστανται σαφείς οι όροι υπό τους οποίους θα γίνει η συγχώνευση της Εμπορικής με όποιο όμιλο καταλήξει.
Με αυτόν τον τρόπο, η διοίκηση του ΤΧΣ, θα εξασφαλίσει ότι υπάρχουν τα απαιτούμενα και πλέον η έγκρισή του για το νέο τραπεζικό σχήμα θα εξελιχθεί ιδιαίτερα ομαλά. Και από την πλευρά των τριών τραπεζών θα είναι πιο ομαλή η διαδικασία, αφού θα μπορέσουν να συνεκτιμήσουν τις απαιτήσεις αυτές και να κρίνουν αν θα προχωρήσουν με την πρότασή τους.
Το χρονοδιάγραμμα των δεσμευτικών προσφορών για την καταληκτική ημερομηνία αυτών, κρίθηκε επίσης σημαντικό από τη Διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, καθώς έτσι θα διατηρηθεί το απόρρητο της διαδικασίας. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, όλες οι διαδικασίες θα έχουν ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του τρέχοντος έτους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μία από τις προϋποθέσεις που θα ζητά το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα είναι η ανακεφαλαιοποίηση της Εμπορικής Τράπεζας, κάτι που σύμφωνα με άλλες πηγές έχει δεχτεί η Credit Agricole.
Χθες, τόσο η Εθνική Τράπεζα, όσο και η Eurobank, με επίσημες ανακοινώσεις τους δήλωσαν ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο εξαγοράς της Εμπορικής Τράπεζας, αλλά ότι δεν έχουν υποβάλει δεσμευτικές προσφορές, ενώ προχθές η Alpha Bank είχε ενημερώσει ότι έχει υποβάλει δεσμευτική προσφορά.
Ανακοινώσεις
Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση της Εθνικής Τράπεζας αναφέρει ότι: «Σε συνέχεια πρόσφατων δημοσιευμάτων αναφορικά με το θέμα της υποβολής πρότασης εξαγοράς της Εμπορικής Τράπεζας και κατόπιν σχετικού ερωτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η Εθνική Τράπεζα ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι συνεχίζει να παρακολουθεί τις εξελίξεις χωρίς μέχρι σήμερα να έχει υποβάλει δεσμευτική προσφορά». Και η ανακοίνωση της ΕΤΕ καταλήγει ότι «θα ενημερώνει άμεσα το επενδυτικό κοινό σύμφωνα με τα οριζόμενα στο ισχύον κανονιστικό πλαίσιο».
Η ανακοίνωση της Eurobank επισημαίνει ότι «εξετάζει το ενδεχόμενο εξαγοράς της Εμπορικής Τράπεζας» και ότι «δεν έχει καταθέσει πρόταση εξαγοράς της».
Keywords
Τυχαία Θέματα