Fitch : επικινδυνη ανοδος στα "κοκκινα" στεγαστικα δανεια

08:43 2/8/2012 - Πηγή: Fimotro
Επιδεινώνεται η οικονομική κατάσταση των δανειοληπτών και η ικανότητα εξυπηρέτησης των δανείων, διαπιστώνει νέα έκθεση του οίκου αξιολόγησης Fitch, που αφορά το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Ειδικότερα, οι αναλυτές του...
οίκου Fitch επισημαίνουν ότι αυξάνονται οι Έλληνες δανειολήπτες που αδυνατούν να αποπληρώσουν το στεγαστικό τους δάνειο σε ένα οικονομικό περιβάλλον όπου
η αγορά κατοικίας επιδεινώνεται ολοένα και περισσότερο και η ένταση της οικονομικής κρίσης αυξάνεται.
Δείκτης
Ο οίκος αξιολόγησης τονίζει πως ο δείκτης καθυστερούμενων δανείων (άνω των 90 ημερών) σημείωσε άνοδο στο 4,6% στο β' τρίμηνο του 2012 σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο που ήταν στο 4,1%.
«Η κρίση στην Ελλάδα είχε άμεση επίδραση στην ικανότητα των δανειοληπτών να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Αυτό αντανακλάται όχι μόνο στα υψηλότερα επίπεδα των καθυστερούμενων οφειλών, αλλά και στη μεγαλύτερη αναλογία δανείων που δεν αποπληρώνονται», σχολιάζει ο Andrew Currie του διεθνούς οίκου αξιολόγησης Fitch.
Ο Gioia Dominedo, ανώτατο στέλεχος της Fitch, τόνισε για την αγορά ακινήτων ότι «υπάρχει πολύ μικρή ζήτηση για ακίνητα λόγω της πιστωτικής ασφυξίας που επικρατεί στη χώρα αλλά και την αβεβαιότητα για τις οικονομικές προοπτικές».
Ο ίδιος πρόσθεσε, ότι ακόμα και αν βρίσκονταν αγοραστές ακινήτων, ο νόμος στην Ελλάδα απαγορεύει τους πλειστηριασμούς ακινήτων από τις τράπεζες.
Keywords
Τυχαία Θέματα