''to teλος της ατιμωρησιασ''...

19:44 8/10/2013 - Πηγή: Fimotro
Εκτενή δημοσιεύματα για την καταδική του πρώην υπουργού Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλου, αλλά και την πορεία της ελληνικής οικονομίας φιλοξενεί ο γερμανικός έντυπος και ηλεκτρονικός Τύπος...

Σε δημοσίευμά της με τίτλο «Το τέλος της ατιμωρησίας» η Frankfurter Allgemeine Zeitung υπενθυμίζει την καταδίκη του πρώην δημάρχου Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλου
σε ισόβια κάθειρξη σχολιάζοντας ότι «η ετυμηγορία αυτή ξύπνησε σε πολλούς Έλληνες την ελπίδα ότι οι καιροί κατά τους οποίους οι έλληνες πολιτικοί βρίσκονταν στο απυρόβλητο αποτελούν επιτέλους παρελθόν».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα η καταδικαστική απόφαση εναντίον του Άκη Τσοχατζόπουλου αποτελεί μία νέα ένδειξη ότι η ελπίδα για το τέλος της ατιμωρησίας μπορεί να εκπληρωθεί. «Όπως σε πολλές σοβαρές υποθέσεις διαφθοράς, έτσι και σε αυτό το δούναι και λαβείν ενεπλάκησαν Γερμανοί, παρατηρεί ο γερμανός δημοσιογράφος, επισημαίνοντας ότι η υπόθεση Τσοχατζόπουλου δεν είναι η τελευταία που απασχολεί την ελληνική δικαιοσύνη, καθώς αναμένεται η εκδίκαση της υπόθεσης του πρώην υπουργού Οικονομικών Γεώργιου Παπακωνσταντίνου σχετικά με τη «λίστα Λαγκάρντ».
«Η Ελλάδα θέλει περισσότερο χρόνο»
Το ζήτημα του ελληνικού χρέους και τα σενάρια των χειρισμών για τη συρρίκνωσή του απασχολεί την Tagesspiegel , η οποία αναφέρει ότι δεδομένου ότι η ελληνική πλευρά δεν έχει αρχίσει ακόμη σχετικές διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, «είναι πολύ νωρίς για εικασίες γύρω από τις πιθανότητες να αποδεχθούν οι εταίροι στην Ευρωζώνη τα ελληνικά σχέδια για παράταση αποπληρωμής της δανειακής βοήθειας».
Όπως επισημαίνει το σχόλιο, το μόνο βέβαιο είναι ότι το υπέρογκο κρατικό χρέος της Ελλάδας πρέπει να συρρικνωθεί και ένα κούρεμα χρέους δεν είναι πολιτικά επιθυμητό. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, απομένουν οι επιλογές της παράτασης του χρόνου αποπληρωμής και της μείωσης των επιτοκίων.
Το σχόλιο υπογραμμίζει, όμως και ένα τρίτο στοιχείο: «Ένας τρίτος καθοριστικός παράγοντας συχνά παραβλέπεται. Το υπέρογκο χρέος είναι εν πολλοίς αποτέλεσμα της ύφεσης, στην οποία οδηγήθηκε η χώρα μέσω των προγραμμάτων λιτότητας. (…) Για να καταστεί βιώσιμο το χρέος της Ελλάδας, η χώρα χρειάζεται διαρκή ανάπτυξη. Αυτό θα πρέπει να το λάβουν υπόψη τους όσοι θέλουν να επιβάλουν στη χώρα νέους όρους λιτότητας με ένα τρίτο πακέτο βοήθειας».
«Η Ελλάδα θέλει περισσότερο χρόνο» τιτλοφορείται σχετικό ρεπορτάζ του Γκερντ Χέλερ από τη Αθήνα για λογαριασμό της Tagesspiegel.
Κατά το δημοσίευμα, η ελληνική κυβέρνηση δεν επιθυμεί ούτε νέα δάνεια -που θα μεγάλωναν κι άλλο το φορτίο του χρέους- ούτε ένα νέο κούρεμα χρέους -το οποίο θα έπληττε περαιτέρω την ήδη κλονισμένη αξιοπιστία της χώρας.
«Δυναμική επάνοδος της ελληνικής οικονομίας»
Δυναμική επάνοδο της ελληνικής οικονομίας «βλέπει» από την πλευρά της η Die Welt.
Το δημοσίευμα παραπέμπει σε σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times, σύμφωνα με το οποίο ο αμερικανός δισεκατομμυριούχος και ιδιοκτήτης hedge funds Τζον Πόλσον στοιχηματίζει σε προσεχή ανάκαμψη του κλονισμένου τραπεζικού τομέα στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την Die Welt, ο Πόλσον ισχυρίζεται ότι διαθέτει μεγάλο μερίδιο μετοχών στις τράπεζες Πειραιώς και Alpha Bank, τις οποίες «διαφημίζει» λέγοντας ότι «διαθέτουν κεφαλαιακή επάρκεια, καλό μάνατζμεντ και βρίσκονται στο δρόμο της ανάκαμψης».
Προφανώς, συνεχίζει η εφημερίδα, κι άλλοι επενδυτές ποντάρουν σε ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Αυτό, όπως αναφέρει, «μαρτυρούν οι πτωτικές αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων και η άνοδος των δεικτών στο χρηματιστήριο Αθηνών».
«Μεταξύ ελπίδας και φόβου»
Η Ελλάδα κινείται «μεταξύ ελπίδας και φόβου», επισημαίνει με αφορμή το ίδιο ζήτημα η Süddeutsche Zeitung. Η εφημερίδα του Μονάχου σημειώνει ότι τα hedge funds επενδύουν πάλι στην Ελλάδα, ενώ «η κυβέρνηση επιδιώκει ήδη εντός του χρόνου να πετύχει περισσότερα έσοδα από δαπάνες». Όπως σχολιάζει, υπάρχει μια «αχτίδα ελπίδας», ωστόσο για τη διαχείριση του χρέους θα απαιτηθεί πρόσθετη χρηματική βοήθεια.
Πηγή: Deutsche Welle
Keywords
Τυχαία Θέματα