''το μυστικο της καλης υγειας κρυβεται στο πιατο μασ''...

21:30 7/4/2015 - Πηγή: Fimotro
Ένα από τα μυστικά για την καλή υγεία αλλά και για τη δημόσια υγεία, που «κρύβεται» ...
στο πιάτο μας και συχνά δεν το εντοπίζουμε αναδεικνύει ο καθ’ ύλην αρμόδιος Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), αφιερώνοντας τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας στην ασφάλεια των τροφίμων.

Περισσότερα από 200 νοσήματα, από διάρροια έως καρκίνο, μπορούν να προκληθούν από μη ασφαλή τρόφιμα που περιέχουν βακτήρια, ιούς, παράσιτα, ή χημικές ουσίες όπως τα μη επαρκώς μαγειρευμένα τρόφιμα ζωικής προέλευσης, τα μολυσμένα φρούτα και λαχανικά, και τα οστρακοειδή που περιέχουν βιοτοξίνες κλπ.

«Η παραγωγή
τροφίμων έχει βιομηχανοποιηθεί ενώ το εμπόριο και η διανομή των τροφίμων έχουν παγκοσμιοποιηθεί, γεγονός που δίνει πολλαπλές νέες ευκαιρίες τα τρόφιμα να μολυνθούν με βλαβερά βακτήρια, ιούς, παράσιτα, ή χημικές ουσίες. Το αποτέλεσμα είναι ότι ένα τοπικό πρόβλημα ασφάλειας τροφίμων μπορεί γρήγορα να μετατραπεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης διεθνούς εμβέλειας» επισημαίνει η Γενική Διευθύντρια του ΠΟΥ, Δρ Μάργκαρετ Τσαν, με δήλωσή της, που κοινοποιήθηκε στη χώρα μας μέσω του Κέντρου Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, τα Πέντε Σημεία Κλειδιά για ασφαλέστερα τρόφιμα αναφέρονται στις βασικές αρχές που κάθε άτομο σε όλο τον κόσμο πρέπει να γνωρίζει για την πρόληψη των τροφιμογενών νοσημάτων. Πρόκειται για τα εξής:
-Σχολαστικό πλύσιμο των χεριών
-Διαχωρισμός των ωμών από τα μαγειρευμένα τρόφιμα
-Καλό μαγείρεμα των τροφίμων
-Διατήρηση των τροφίμων σε ασφαλή θερμοκρασία
-Χρήση καθαρού νερού και ασφαλών πρώτων υλών για την παρασκευή των τροφίμων

ΚΕΕΛΠΝΟ: «Όπλο» μας η μεσογειακή διατροφή

Όπως αναφέρει η διοίκηση του ΚΕΕΛΠΝΟ, στην χώρα μας τα τροφιμογενή νοσήματα παρουσιάζουν χαμηλότερη επίπτωση από αυτή άλλων ευρωπαϊκών χωρών, ωστόσο εξακολουθούν να αποτελούν σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας. Αρμοδίως επισημαίνεται ότι απαιτείται η ενίσχυση της επιδημιολογικής επιτήρησης των νοσημάτων αυτών σε συνεργασία με όλους τους συναρμόδιους φορείς που έχουν σαν αποστολή να συμβάλλουν στην διασφάλιση της ασφάλειας των τροφίμων, όπως το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια Τροφίμων (EFSA) κ.α.

Κύριος στόχος είναι η διασφάλιση της δημόσιας υγείας μειώνοντας την επίπτωση των τροφιμογενών νοσημάτων και ταυτόχρονα προάγοντας την ποιοτική και υγιεινή διατροφή όπως είναι η Μεσογειακή δίαιτα.
Keywords
Τυχαία Θέματα