''το δντ εξεταζει νεου τυπου κουρεματα''...

17:52 23/5/2013 - Πηγή: Fimotro
Τις μυστικές μελέτες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αποκαλύπτει με σημερινό δημοσίευμά της η εφημερίδα «Financial Times». Με τίτλο «Το ΔΝΤ εξετάζει 'νέου τύπου' κουρέματα» η εφημερίδα αναφέρεται στην ανησυχία του Ταμείου κυρίως...
για τις χώρες που καθυστερούν να κάνουν τις απαραίτητες ενέργειες για την αναδιάρθρωση του χρέους τους ,ενώ αναφορά γίνεται και στην Ελλάδα
όπου σύμφωνα με αξιωματούχους του ΔΝΤ «επέβαλε αναδιάρθρωση στους εγχώριους ομολογιούχους χρόνια μετά το ξέσπασμα της κρίσης χρέους της χώρας»
Συγκεκριμένα σύμφωνα με τους FT το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εξετάζει αλλαγές στον τρόπο που διαχειρίζεται τις αναδιαρθρώσεις χρέους, μετά από μια περίοδο αναταραχών που κλόνισε την ισορροπία δυνάμεων μεταξύ των κυβερνήσεων και των πιστωτών τους, σύμφωνα με νέο άρθρο των FT.

Σύμφωνα με αξιωματούχους που γνωρίζουν τις προθέσεις του ΔΝΤ, το Ταμείο ανησυχεί κυρίως για τις χώρες που καθυστερούν να κάνουν τς απαραίτητες κινήσεις για την αναδιάρθρωση του χρέους τους καθώς και για τις δυσκολίες που παρουσιάζονται στις πιέσεις προς τους ομολογιούχους για να μετέχουν στις συμφωνίες.

Το ΔΝΤ, όπως είναι καταγεγραμμένο σε έγγραφο το οποίο συζητήθηκε σε συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου τη Δευτέρα, κάνει την πρώτη υψηλού επιπέδου προσπάθεια για να αντιμετωπιστεί το θέμα, καθώς οι προσπάθειες για τη δημιουργία μηχανισμού αναδιάρθρωσης κρατικών χρεών απέτυχαν, εδώ και μία δεκαετία. Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ υπογραμμίζει την προοπτική μεγάλων αλλαγών ως προς το πώς θα αντιμετωπίζονται οι ιδιώτες ομολογιούχοι. Το
ΔΝΤ αρνήθηκε να σχολιάσει.

Όπως αναφέρεται, η Ελλάδα επέβαλε αναδιάρθρωση στους εγχώριους ομολογιούχους χρόνια μετά το ξέσπασμα της κρίσης χρέους της χώρας, ενώ αρκετοί διεθνείς πιστωτές συμπεριλαμβανομένων και των hedge funds, έχουν πληρωθεί στο ακέραιο. Οι ανησυχίες για την ακεραιότητα του σημερινού συστήματος έχουν ενταθεί εξαιτίας της πρόσφατης νομικής ήττας της Αργεντινής από τα hedge funds, σε ότι αφορά την αναδιάρθρωση του 2001.

Αξιωματούχος του G20 σχολιάζοντας το έγγραφο του ΔΝΤ, που πιθανόν να δημοσιοποιηθεί σύντομα, είπε ότι είναι «Ένα ανοιχτό στοίχημα», που θα καταλήξει σε αλλαγές μόνο αν τις στηρίξουν οι ΗΠΑ και οι ευρωπαϊκές χώρες. Ένας άλλος αξιωματούχος δήλωσε ότι το ΔΝΤ και η επικεφαλής του Κριστίν Λαγκάρντ, θέλουν να αναθεωρήσουν τον ρόλο τους στις αναδιαρθρώσεις των κρατικών χρεών.
Keywords
Τυχαία Θέματα