Το χρονοδιαγραμμα αξιοποιησης του ελληνικου

09:53 27/5/2016 - Πηγή: Fimotro
Αντίστροφα έχει αρχίσει να μετρά ο χρόνος για την επανεκκίνηση της αξιοποίησης του Ελληνικού, η οποία αποτελεί προϋπόθεση για την εκταμίευση της δόσης των 7,3 δισ. ευρώ. Ο πρόεδρος του...
ΤΑΙΠΕΔ, μιλώντας χθες σε τηλεοπτική εκπομπή, ανέφερε ότι μέσα στον Ιούνιο αναμένεται να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την παραχώρηση της έκτασης του πρώην αεροδρομίου στους επενδυτές, ώστε να ξεκινήσει η επένδυση που θα τονώσει την ελληνική οικονομία.
Ο κ. Σ. Πιτσιόρλας σημείωσε πως τα ουσιώδη ζητήματα της σύμβασης και το τίμημά της δεν είναι δυνατό να αλλάξουν, ωστόσο εξήγησε ότι το ζητούμενο από την
πλευρά της κυβέρνησης είναι να υπάρξουν ορισμένες βελτιώσεις. Ο ίδιος εκτίμησε ότι υπάρχει βούληση να βρεθεί συμβιβαστική λύση μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των υποψήφιων επενδυτών, καθώς πρόκειται για «μεγάλο έργο», ενώ εκτίμησε πιθανό εμπόδιο στην επίτευξη συμφωνίας είναι τα προβλήματα και οι ενστάσεις που αφορούν την τοπική αυτοδιοίκηση.
Πηγές με γνώση του θέματος τονίζουν ότι την υπόθεση του «Ελληνικού» έχει αναλάβει προσωπικά ο πρωθυπουργός, ο οποίος -όπως και στην περίπτωση του ΟΛΠ- θα επιδιώξει να αλλάξει προς το καλύτερο τους όρους της αρχικής συμφωνίας και να μεγιστοποιήσει το όφελος για το ελληνικό δημόσιο. Στο μεταξύ, τα βλέμματα στρέφονται και σε τρεις εμβληματικές αποκρατικοποιήσεις στον χώρο της ενέργειας, της ΔΕΗ, της ΔΕΠΑ και των ΕΛΠΕ που περιλαμβάνονται στη λίστα με τις 19 αποκρατικοποιήσεις που συμφώνησε η κυβέρνηση να αναλάβει το ΤΑΙΠΕΔ, ανεξάρτητα από το υπερ-Ταμείο. Κύκλοι της αγοράς εκτιμούν ότι τα επικρατέστερα σενάρια που θα κληθεί να διαχειριστεί η κυβέρνηση αφορούν στην πώληση μεριδίων σε στρατηγικούς εταίρους, μετοχοποίηση ή ένα συνδυασμό των δύο.
ΔΕΗ
Ως το τρίτο τρίμηνο του 2016 το ΤΑΙΠΕΔ πρέπει να έχει προσλάβει τους συμβούλους για τον τρόπο διάθεσης των προς αξιοποίηση συμμετοχών του Δημοσίου στις τρεις εταιρείες, με άμεση προτεραιότητα στο πακέτο του 17% των μετοχών της ΔΕΗ, το οποίο θα πρέπει «να πουληθεί ενδεχομένως και μέσα στο 2016», όπως αναφέρει το ΦΕΚ με το «συμπληρωματικό μνημόνιο» για τις αποκρατικοποιήσεις.
Βέβαια, ο στόχος για πώληση του 17% της ΔΕΗ εντός του έτους μοιάζει ανέφικτος, ενώ και η χρονική συγκυρία της συγκεκριμένης ιδιωτικοποίησης είναι πολύ δύσκολη, αφού η ΔΕΗ βρίσκεται σε μία περίοδο πλήρους μετασχηματισμού: H εταιρεία αποκόπτεται από τον ΑΔΜΗΕ, το δίκτυο μεταφοράς, χάνοντας ένα σημαντικό και περίπου σταθερό ετήσιο έσοδο και ταυτόχρονα είναι υποχρεωμένη να μειώσει το μερίδιό της στη λιανική αγορά κάτω από το 50% ως το 2020 με συγκεκριμένες δεσμεύσεις για το καθένα από τα επόμενα χρόνια, μέσω δημοπρασιών ποσοτήτων ενέργειας από τη λιγνιτική και υδροηλεκτρική της παραγωγή, δύο βασικούς πυλώνες της μέχρι σήμερα κερδοφορίας της επιχείρησης.
Ταυτόχρονα, το ιλιγγιώδες ύψος των ληξιπρόθεσμων λογαριασμών - στα 2,7 δισ. ευρώ σύμφωνα με τη ΓΕΝΟΠ- κάθε άλλο παρά προσελκύει επενδυτές.
Keywords
Αναζητήσεις
Τυχαία Θέματα