Τι περιμενει τις ελληνικες τραπεζες το φθινοπωρο στα ευρωπαικα stress tests...

14:35 14/6/2014 - Πηγή: Fimotro
Oι κίνδυνοι για τα κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών μειώνονται, αλλά δεν έχουν εξαλειφθεί εντελώς, προειδοποιεί σε τελευταία έκθεσή της η Pantelakis Securities, εξηγώντας πως στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών stress tests, ενδέχεται να αναγκαστούν να υιοθετήσουν...
έναν ευρύτερο ορισμό των επισφαλών δανείων ή να προχωρήσουν σε υψηλότερες προβλέψεις για τα ρυθμισμένα δάνεια.

Ειδικότερα, οι αναλυτές της Pantelakis επισημαίνουν πως παρότι οι δείκτες μη εξυπηρετούμενων δανείων του κλάδου κυμαίνονται λίγο πάνω από το
30%, η συνολική έκθεσή του σε προβληματικά δάνεια ανεβαίνει αρκετά πάνω από το 40%. Με αποτέλεσμα, οι δείκτες κάλυψης των επισφαλών δανείων να πέφτουν στο 30-36%, από το 52% που είναι τα ανακοινωθέντα επίπεδά τους.

Η χρηματιστηριακή δίνει έναν ευρύτερο ορισμό στα προβληματικά δάνεια, συνυπολογίζοντας σε αυτά τα επισφαλή αλλά και τα δάνεια σε καθυστέρηση. Και υπολογίζει ότι αυτά ανέρχονται στο 48% των δανείων, κατά μέσο όρο, για το σύνολο του κλάδου.

Οι αναλυτές της Pantelakis προειδοποιούν ότι οι ελληνικές τράπεζες αναμένεται να αναγκαστούν να προχωρήσουν σε πρόσθετες προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις, στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών stress tests που θα γίνουν το φθινόπωρο.

Παρόλα αυτά, η χρηματιστηριακή δηλώνει ότι καθησυχάζεται από το γεγονός ότι ο κλάδος έχει ήδη ανακεφαλαιοποιηθεί κατόπιν των stress tests της Τράπεζας της Ελλάδος, και κατ΄ επέκταση διαθέτει “μαξιλάρια” κεφαλαίων. Επιπλέον, σημειώνει ότι το δυσμενές σενάριο των ευρωπαϊκών stress tests χρησιμοποιεί μια ευνοϊκότερη τροχιά για το ΑΕΠ, έναντι του αντίστοιχου σεναρίου της ΤτΕ.

Λαμβάνοντας υπόψη τα κεφάλαιά τους και τα επίπεδα των προβλέψεών τους, η Pantelakis θεωρεί ότι η Alpha είναι η ασφαλέστερη από τις ελληνικές τράπεζες εν όψει των stress tests και η Eurobank η πιο αδύναμη.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα