H anthλιακη κρεμα με τψηλο δεικτη προστασιας δεν προσφερει επαρκη προστασια...

14:03 14/6/2014 - Πηγή: Fimotro
Ακόμα και οι κρέμες με υψηλή αντηλιακή προστασία δεν είναι επαρκείς για να μας προστατέψουν από την ηλιακή ακτινοβολία και από το κακοήθες μελάνωμα, που είναι μια θανατηφόρα μορφή...
του καρκίνου του δέρματος.

Το κακοήθες μελάνωμα είναι η πέμπτη πιο συχνή μορφή καρκίνου στη Μεγάλη Βρετανία και κάθε χρόνο νοσούν πάνω από 13.000 άνθρωποι από αυτή την ασθένεια. Ο μεγάλος αριθμός των ασθενών από τη νόσο έχει οδηγήσει το ίδρυμα Canser Research της Βρετανίας να εκπονεί μελέτες προκειμένου να περιοριστεί και να καταπολεμηθεί η νόσος.

Έρευνα του ιδρύματος που έγινε σε ποντίκια διαπίστωσε
ότι η χρήση αντηλιακής κρέμας με δείκτη προστασίας SPF50 δεν προσφέρει πλήρη προστασία στο δέρμα που εκτίθεται στην ηλιακή ακτινοβολία, αλλά απλά μειώνει την βλάβη του DNA που προκαλείται από τον ήλιο και επιβραδύνει την εμφάνιση καοήθους μελανώματος σε ποσοστό 30%.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature, αποκάλυψε ότι το υπεριώδες φως του ήλιου βλάπτει το DNA στα κύτταρα της χρωστικής ουσίας του δέρματος και έτσι αυξάνεται η πιθανότητα εμφάνισης της νόσου.

Ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Richard Marais, από το πανεπιστήμιο του Manchester, δήλωσε ότι είναι γνωστό από καιρό πως η ηλιακή ακτινοβολία προκαλεί καρκίνο του δέρματος, αλλά το πώς συμβαίνει αυτό δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί πλήρως. Πάντως, ο καθηγητής συνέχισε λέγοντας ότι οι μελέτες αυτές μας επιτρέπουν να αντιληφθούμε ότι η υπεριώδης ακτινοβολία προκαλεί μελάνωμα.

Ο καθηγητής τόνισε ότι η χρήση του αντηλιακού θα πρέπει να συνδυάζεται και με άλλα στοιχεία για να προστατεύομαστε από τον ήλιο, όπως καπέλα και τα κατάλληλα ρούχα, ενώ θα πρέπει να αναζητούμε τη σκιά, όταν ο ήλιος είναι πολύ δυνατός.
Πηγή : protothema.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα