Θα ακολουθησουν το παραδειγμα της κριμαιας βενετια, σκωτια και καταλονια ;

12:01 22/3/2014 - Πηγή: Fimotro
Η Κριμαία, αν και το πλέον πρόσφατο και διαδεδομένο παράδειγμα βούλησης ανεξαρτητοποίησης από το κράτος όπου μέχρι πρότινος ανήκε, δεν είναι η μόνη ...
περιοχή που τάσσεται υπέρ της απόσχισης.

Ανάλογα με εκείνο της Κριμαίας δημοψηφίσματα είναι προγραμματισμένα τόσο στη Σκωτία, όσο και την Καταλονία της Ισπανίας μέσα στο 2014.

Όμως η υπόθεση δεν σταματά εδώ: Και οι κάτοικοι της Βενετίας έχουν δικαίωμα ψήφου για την αποκοπή της περιοχής από την Ιταλία, σ’ ένα δημοψήφισμα
που εν τούτοις δεν αναγνωρίζεται από τη Ρώμη και τις εθνικές αρχές.

Ο Πάολο Μπερναντίνι, καθηγητής ευρωπαϊκής ιστορίας στο University of Insubria, στην Ιταλία, έχει ξεκινήσει, ήδη από το 2007, εκστρατεία για μία ανεξάρτητη Βενετία. Όπως διαμηνύει, η περιοχή ήταν ελεύθερη πριν από περίπου 1.100 χρόνια και είναι πλέον «καιρός» να γίνει αυτόνομη και πάλι.

Μιλώντας στο CNBC, σημείωσε πως «οι άνθρωποι της Βενετίας συνειδητοποίησαν ότι είμαστε ένα έθνος αυτοδιοικούμενο και ξεκάθαρα καταπιεσμένο και όλος ο κόσμος οδεύει προς τον κατακερματισμό -έναν θετικό κατακερματισμό- όπου οι τοπικές παραδόσεις σμίγουν με τα παγκόσμια χρηματιστήρια».

Από την πλευρά του, ο πρώην εκπρόσωπος της καταλανικής κυβέρνησης στο Ηνωμένο Βασίλειο, Χαβιέ Σολάνο, σε δηλώσεις του στο ίδιο δίκτυο, αναφερόμενος στις εν λόγω περιοχές, παρατήρησε ότι πρόκειται για διαφορετικά έθνη με μακρά ιστορία και ισχυρή βούληση για αυτοδιοίκηση. Όπως είπε, είναι φυσικό να θεωρούν πως το μέλλον τους προμηνύεται καλύτερο «στα χέρια τους».

Σχεδόν όπως στις περιπτώσεις της Σκωτίας και της Καταλονίας, έτσι και η μερίδα των πολιτών που τίθενται υπέρ μιας ανεξάρτητης Βενετίας, προβάλλουν οικονομικούς λόγους για την αποκοπή τους από την Ιταλία. Η χώρα λαμβάνει φόρους περίπου 71 δισ. ευρώ, κάθε χρόνο, από τη Βενετία που καταλαμβάνει πάνω από το 9% του ΑΕΠ της χώρας.

Από την άλλη, η Καταλονία αντιπροσωπεύει το 1/5 του ΑΕΠ της Ισπανίας και η Σκωτία μόλις το 1/8 της οικονομικής παραγωγής του Ηνωμένου Βασιλείου.
Πηγή : protothema.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα