Εκτιμήσεις-σοκ: 4.000 εργάτες θα πεθάνουν για να απολαύσουμε εμείς το Mundial του Κατάρ

Αν η μπάλα είναι μια στρογγυλή θεά όπως λένε οι ποδοσφαιρόφιλοι ανά τον κόσμο, το βέβαιο είναι πως η θεά του ποδοσφαίρου κάνει τα στραβά μάτια και έχει «βουλωμένα» τα αυτιά της για τις συνθήκες ζωής και εργασίας των υπηκόων της.

Αυτό έρχεται να επιβεβαιώσει η έκθεση της Διεθνής Συνδικαλιστικής Συνομοσπονδίας (ΙΤUC) μετά την επίσκεψη στα στρατόπεδα εργασίας κοντά στην πρωτεύουσα του Κατάρ, την Ντόχα που καταγράφει τις συνθήκες εργασίας και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που εκτυλίσσονται στη χώρα υποδοχής του Παγκόσμιου Κυπέλλου FIFA

2022.

Η έκθεση αντλώντας στοιχεία από τις πρεσβείες της Ινδίας και του Νεπάλ εκτιμά ότι περισσότεροι από 4.000 εργαζόμενοι είναι πιθανό να πεθάνουν πριν το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022, εάν δεν αλλάξουν οι συνθήκες εργασίας.

Όπως γράφει η Huffington Post, η έκθεση αποκαλεί το Κατάρ μια χώρα με «πρόσοψη κυβέρνησης» και αναφέρει ότι εξαθλιωμένοι μετανάστες εργάτες από το εξωτερικό ζουν σε άθλιες συνθήκες και εξαρτώνται από τους εργοδότες τους, οι οποίοι ελέγχουν τις κάρτες ταυτότητας τους και τις βίζα τους.

Η εργασία στην «απίστευτη ζέστη» έξι ημέρες την εβδομάδα οδηγεί στην πρωτοφανή αύξηση των θανάτων των μεταναστών, σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης .

«Οι άνθρωποι αντιμετωπίζονται σαν ζώα, όπως τα άλογα που ζουν σε ένα στάβλο. Μία εξουσία από μεσίτες στο Κατάρ μεσίτες έχουν επιλέξει να χτίσουν μία σύγχρονη οικονομία στις πλάτες των εκμεταλλευόμενων, υποδουλώνοντας κυριολεκτικά τους εργαζόμενους».

Να σημειωθεί πως λίγες μέρες πριν η οργάνωση Διεθνής Αμνηστία είχε απευθύνει έκκληση στη FIFA προκειμένου να αντιμετωπίσει τις εμφανείς παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που περιβάλλουν την κατασκευή των εγκαταστάσεων του Παγκοσμίου Κυπέλλου .

Ένας εκπρόσωπος της Αμνηστίας αναφέρει ότι η FIFA «εμπλέκεται στο χάος είτε της αρέσει είτε όχι.»

Με δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος της FIFA Σεπ Μπλάτερ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «έχουμε κάποια ευθύνη , αλλά δεν μπορούμε να παρεμβαίνουμε στα δικαιώματα των εργαζομένων. Επιμένουμε ότι οι ευθύνες πέφτουν πρωτίστως στο κράτος του Κατάρ και δευτερευόντως στις εταιρείες που απασχολούν τους εργαζόμενους» και προσθέτει ότι ελπίζει «η FIFA να μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση αυτού του προβλήματος μέσα από το ποδόσφαιρο.»

Ο Σάραν Μπάροου γενικός γραμματέας της ITUC δήλωσε πως «Η FIFA μπορεί να κάνει τη διαφορά βοηθώντας στην κατάργηση της Kafala και στο σεβασμό των διεθνών δικαιωμάτων ως απαραίτητη προϋπόθεση για να επιτραπεί στο Κατάρ να φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο το 2022» τόνισε ο Σάραν Μπάροου γενικός γραμματέας της ITUC .

The post Εκτιμήσεις-σοκ: 4.000 εργάτες θα πεθάνουν για να απολαύσουμε εμείς το Mundial του Κατάρ appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα