Τα λεει ολα ο... μιχαλος

09:32 1/11/2013 - Πηγή: Fimotro
Γράφει ο Νίκος Κούτρικας
Οικονομικός συντάκτης ΕΣΗΕΑ
Αγαπητό Fimotro,
Την έλευση της τρόικας την προσεχή Δευτέρα σχολιάζει ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κων/νος Μίχαλος σε "παρεμβατικό" του άρθρο προς κάθε κατεύθυνση περιγράφοντας αναλυτικά την "δυσμενή κατάσταση" των Ελληνικών επιχειρήσεων σας... το παραθέτω:
"Καθώς όλα δείχνουν ότι η τρόικα επιστρέφει στην Αθήνα
με απειλητικές διαθέσεις, είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την ελληνική πλευρά να έχει διαμορφώσει μια ξεκάθαρη και ισχυρή διαπραγματευτική θέση, απέναντι στις πιέσεις που είναι βέβαιο ότι θα ασκηθούν.
Είναι σαφές ότι η Ελλάδα πρέπει να αποφύγει με κάθε τρόπο τα εγκληματικά λάθη που χαρακτήρισαν τη διαμόρφωση και την υπογραφή του πρώτου μνημονίου.
Το μείγμα πολιτικής που επιβλήθηκε στη χώρα το 2010 οδήγησε σε δραματική συρρίκνωση του ΑΕΠ, σε εκτόξευση της ανεργίας, σε κατάρρευση των δεικτών ρευστότητας και εμπιστοσύνης, σε διάλυση του κοινωνικού ιστού.
Σήμερα τα στελέχη της τρόικας και οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι, οφείλουν να αντιληφθούν ότι η συνταγή των οριζόντιων περικοπών και της υπερφορολόγησης δεν είναι πλέον βιώσιμη. Η Ελλάδα δεν μπορεί να δεχθεί πρόσθετα μέτρα λιτότητας, τα οποία θα υπονομεύσουν την ήδη δύσκολη και αβέβαιη πορεία εξόδου από την ύφεση.

Τα μηνύματα που έρχονται από την πλευρά της κυβέρνησης, ενόψει της κρίσιμης διαπραγμάτευσης, δείχνουν την πρόθεση σθεναρής αντίστασης στο ενδεχόμενο της επιβολής νέων οριζόντιων δημοσιονομικών μέτρων. Για να έχει, ωστόσο νόημα και κυρίως αποτέλεσμα, η άρνηση της κυβέρνησης να υποκύψει σε τέτοιου είδους απαιτήσεις, θα πρέπει να συνοδεύεται από μια αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση. Η πρόταση αυτή δεν μπορεί παρά να αναφέρεται στην επιτάχυνση, την υλοποίηση και την ολοκλήρωση μιας σειράς διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, στις αγορές και στη λειτουργία του κράτους.

Δυστυχώς, παρά το γεγονός ότι κατά καιρούς η κυβέρνηση έχει δείξει τόλμη και διάθεση να προωθήσει βαθιές τομές, οι καθυστερήσεις και οι παλινωδίες εξακολουθούν να υπάρχουν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η προσπάθεια πάταξης της φοροδιαφυγής από τον ΦΠΑ, όπου βρισκόμαστε ακόμη να συζητάμε για το σύστημα συλλογής αποδείξεων και για τη φοροκάρτα – ένα εργαλείο που στην πράξη αποδείχθηκε άχρηστο – αντί να εφαρμόζονται μέτρα με τεκμηριωμένη αποτελεσματικότητα, όπως η καθιέρωση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης και η παροχή κινήτρων για την αύξηση των συναλλαγών με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες.

Αντίστοιχη δυστοκία παρουσιάζεται και σε μια σειρά από άλλους τομείς, όπως είναι οι αποκρατικοποιήσεις, η αξιοποίηση της έκτασης στο Ελληνικό, αλλά και η άρση μιας σειράς ρυθμιστικών εμποδίων και στρεβλώσεων, που περιορίζουν τον ανταγωνισμό στις αγορές. Και σε αυτές τις περιπτώσεις, παρά τις εξαγγελίες και τις προθέσεις, τα αποτελέσματα στην πράξη εμφανίζονται πενιχρά. Αν η κυβέρνηση θέλει πραγματικά να δημιουργήσει σοβαρά αναχώματα απέναντι στις πιέσεις της τρόικας και στη σκληρότερη στάση, που φαίνεται να υιοθετούν τελευταίως οι δανειστές μας, θα πρέπει να εστιάσει στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων. Κυρίως, θα πρέπει να πείσει ότι μπορεί να μετατρέψει την πολιτική βούληση σε πράξη, εφαρμόζοντας συγκεκριμένα μέτρα και πολιτικές. Διαφορετικά, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να βρεθούμε για μια ακόμη φορά θεατές στο ίδιο έργο".
Keywords
Τυχαία Θέματα