Συζητησεις στην τουρκια για να αναβληθουν οι εκλογες

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκεται πρακτικά η Τουρκία μετά το πολύνεκρο τρομοκρατικό χτύπημα σε συγκέντρωση της Αριστεράς και των συνδικάτων για το Κουρδικό στην Άγκυρα, την ευθύνη για το οποίο...
πολλοί επιρρίπτουν ήδη στην κυβέρνηση Ερντογάν-Νταβούτογλου. Καθώς ο αριθμός των θυμάτων αυξάνεται συνεχώς (οι νεκροί πλησιάζουν τους 100), πληθαίνουν οι αντικυβερνητικές εκδηλώσεις εντός και εκτός συνόρων.
Ήδη, χθες, πραγματοποιήθηκαν οργισμένες διαδηλώσεις τόσο στην Ισταμπούλ και άλλες πόλεις της
Τουρκίας όσο και σε αρκετές χώρες της Ευρώπης, ενώ προγραμαμτίζονται και νέες για την ερχόμενη εβδομάδα (στην Αθήνα στις 6.30 το απόγευμα της Δευτέρας).
Η ίδια η κυβέρνηση, πάντως, η οποία χαρακτήρισε «τρομοκρατική ενέργεια» τα χτυπήματα, απέρριψε ότι έχει οποιαδήποτε ευθύνη, ενώ εξαρχής έχει δείξει προς την κατεύθυνση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, εξτρεμιστικών αριστερών οργανώσεων, αλλά και του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ). Ο Ταγίπ Ερντογάν ανέβαλε την επίσκεψή του στο Τουρκμενιστάν, προκειμένου να παραμείνει στη χώρα σε αυτή την κρίσιμη φάση, ενώ ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου έχει κηρύξει τριήμερο πένθος. Όσο για το ΡΚΚ, έδωσε εντολή να σταματήσουν οι επιχειρήσεις στο εσωτερικό της Τουρκίας, ώστε να μην δοθεί λαβή στα επιχειρήματα της κυβέρνησης.
Αξίξει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με ορισμένα δημοσιεύματα τουρκικών και ευρωπαϊκών ΜΜΕ, δεν αποκλείεται πλέον ακόμη και η αναβολή των εκλογών της 1ης Νοεμβρίου. Εκλογές οι οποίες, όπως είναι γνωστό, προκηρύχθηκαν από τον Ερντογάν μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, καθώς τον Ιούνιο το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης έχασε την απόλυτη πλειοψηφία που είχε από το 2002. Οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι το ΑΚΡ θα αποτύγχανε να κερδίσει την πλειοψηφία και σε αυτή την αναμέτρηση.
Ηγέτες από όλο τον κόσμο έχουν εκφράσει τον αποτροπιασμό τους για την χθεσινή τρομοκρατική επίθεση και τη συμπαράστασή τους στην κυβέρνηση της Άγκυρας και τις οικογένειες των θυμάτων.
Keywords
Τυχαία Θέματα