Βρετανία: Πωλούνται σπίτια για… μία λίρα! (ΕΙΚΟΝΕΣ)

08:14 12/10/2015 - Πηγή: Aixmi

Μία άκρως πρωτοποριακή ιδέα είχε η δημοτική αρχή του Λίβερπουλ προκειμένου να αναγεννήσει την πόλη. Έβγαλε σπίτια προς πώληση αντί μίας λίρας.

Εμπνευστής της ιδέας ο δήμαρχος της πόλης Τζόε Αντερσον. «Υπήρχαν πολλά άδεια σπίτια, τα οποία πέρα του ότι ήταν ακαλαίσθητα, στερούσαν από το δήμο εισοδήματα καθώς οι ιδιοκτήτες τους δεν πληρώνουν τους φόρους ιδιοκτησίας στο δήμο. Έτσι πήραμε την απόφαση για τη διάθεση σπιτιών αντί μιας λίρας.

Την ίδια ώρα η αγορά κατοικίας γινόταν όλο και πιο δύσκολη λόγω της ανόδου των τιμών και της πιστωτικής κρίση.

Τα σπίτια της

μιας λίρας γεννήθηκαν από την επιθυμία να χρησιμοποιηθούν ξανά τα εγκαταλελειμμένα σπίτια και για να μπορέσουν οι άνθρωποι να αποκτήσουν ένα δικό τους σπίτι».

Το 2013 δημιουργήθηκε πιλοτικά το πρώτο πρόγραμμα με 20 ακίνητα.

Προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος τα ακίνητα αυτά να πέσουν στα χέρια κερδοσκόπων, που θα τα αγόραζαν μαζικά, θα τα έφτιαχναν και θα τα πουλούσαν σε υψηλές τιμές, ο δήμος του Λίβερπουλ έβαλε κάποιους όρους για όσους θα ήθελαν να κάνουν αίτηση συμμετοχής για ένα από αυτά.

Έτσι, για να αποκτήσει κάποιος ένα από αυτά τα σπίτια, θα έπρεπε να ζει ή να εργάζεται στο Λίβερπουλ, να είναι το πρώτο σπίτι που αγοράζει και να ζήσει σε αυτό για τουλάχιστον πέντε χρόνια.

Η επιτυχία του προγράμματος ήταν τόσο μεγάλη, που οι δημοτικές αρχές έκαναν δεύτερο πρόγραμμα με 120 σπίτια τα οποία διατίθενται στην τιμή του ενός ευρώ.

Αν και η διαδικασία δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, έχουν ήδη υποβληθεί πάνω από 2.500 αιτήσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα