Συναντηση ερντογαν με πουτιν

17:15 3/12/2012 - Πηγή: Fimotro
Ενώπιος ενωπίω με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν ήλθε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν τη Δευτέρα στην Κωνσταντινούπολη, με τη συριακή κρίση καθώς και διμερή ζητήματα -με... έμφαση την οικονομία- να βρίσκονται στο επίκεντρο της ατζέντας των συνομιλιών.

Μόσχα και Άγκυρα βρίσκονται σε αντίπαλες πλευρές στο ζήτημα της Συρίας, με το Κρεμλίνο να αποτελεί βασικό σύμμαχο του Μπασάρ αλ-Άσαντ και την κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν να στηρίζει τους αντάρτες που μάχονται για την ανατροπή του καθεστώτος.

Σημείο τριβής στις διμερείς σχέσεις αποτέλεσε η κίνηση της Τουρκίας να αναχαιτίσει
τον Οκτώβριο αεροσκάφος που κατευθυνόταν στη Συρία, το οποίο κατήγγειλε πως μετέφερε ρωσικής κατασκευής αμυντικό εξοπλισμό -ισχυρισμό που απέρριψαν αμφότερες η Μόσχα και η Δαμασκός.

Με φόντο πάντα τη συριακή κρίση, ο Ρώσος πρόεδρος επρόκειτο να εκφράσει επίσης ενώπιον του Ερντογάν ανησυχία σχετικά με το τουρκικό αίτημα προς το ΝΑΤΟ για την ανάπτυξη αντιπυραυλικών συστημάτων Patriot στην τουρκική μεθόριο με τη Συρία.

Οι συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη εστιάζονται, επίσης, σε διμερή ζητήματα και κυρίως στον ενεργειακό και οικονομικό τομέα.

Της συνάντησης Πούτιν - Ερντογάν προηγήθηκαν συνομιλίες των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, Αχμέτ Νταβούτογλου και Σεργκέι Λαβρόφ.
Keywords
Τυχαία Θέματα