Ο αιγυπτιακος τυπος κανει λογο για «δικτατορια» του μορσι

15:57 3/12/2012 - Πηγή: Fimotro

Σε οξείς τόνους στηλιτεύει ο αιγυπτιακός τύπος σχέδιο του νέου Συντάγματος που προκαλεί νέες εντάσεις στη χώρα και θα τεθεί προς έγκριση με δημοψήφισμα στις 15 Δεκεμβρίου. Οι εφημερίδες αυτές επιβεβαίωσαν... ότι δεν θα εκδοθούν αύριο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απουσία εγγυήσεων για την ελευθερία του Τύπου στο σχέδιο του νέου Συντάγματος, ενώ αρκετές κυκλοφόρησαν με τίτλο «Όχι στη δικτατορία».

Σκίτσο που δείχνει μία εφημερίδα σε σχήμα ανθρώπου, φυλακισμένου με
τα χέρια δεμένα με χειροπέδες φιλοξενείται στις πρώτες σελίδες πολλών ανεξάρτητων εφημερίδων, όπως η Al Watan και η Al-Masry Al Youm με τη λεζάντα: «Ενα Σύνταγμα που καταργεί δικαιώματα και περνάει χειροπέδες στην ελευθερία. Οχι στη δικτατορία».
Με προεδρικό διάταγμα ο Μοχάμεντ Μόρσι εξαιρεί τις αποφάσεις του ιδίου και τις ενέργειες της συντακτικής του συντάγματος επιτροπής από κάθε προσφυγή στη δικαιοσύνη, διευρύνοντας ουσιαστικά τις εξουσίες του.
Η συντακτική επιτροπή ενέκρινε εσπευσμένα την περασμένη εβδομάδα ένα σχέδιο Συντάγματος, το οποίο επικρίνεται για την απουσία προστασίας ορισμένων θεμελιωδών δικαιωμάτων, όπως η ελευθερία της έκφρασης, καθώς και για το ότι ανοίγει τον δρόμο για την αυστηρότερη εφαρμογή του ισλαμικού νόμου.
Χθες, η Ενωση των δικαστών της Αιγύπτου κάλεσε τα μέλη της να μην εποπτεύσουν τη διαδικασία του δημοψηφίσματος στις 15 Δεκεμβρίου, κλιμακώνοντας τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην εκτελεστική και τη δικαστική εξουσία.
Keywords
Τυχαία Θέματα