Στον ειρηνικο φερεται να καταστραφηκε το καταδικασμενο fobos-grunt

08:02 16/1/2012 - Πηγή: Fimotro
Η ρωσική διαστημική αποστολή Fobos-Grunt τελικά έπεσε πίσω στη Γη το βράδυ της Κυριακής: δεδομένα επίγειων ραντάρ δείχνουν ότι το σκάφος των 13 τόνων διαλύθηκε στην ατμόσφαιρα και τα συντρίμμια του κατέπεσαν στον Ειρηνικό Ωκεανό, ανακοίνωσαν ρωσικές και αμερικανικές...
στρατιωτικές πηγές. Όπως ανέφερε στο πρακτορείο RIA Novosti ο εκπρόσωπος του σώματος Άμυνας Αεροδιαστήματος, συνταγματάρχης Αλεξέι Ζολοτούκιν, συντρίμμια του Fobos-Grunt κατέπεσαν περίπου 1.250 χιλιόμετρα δυτικά της νήσου Ουέλινγκτον, που βρίσκεται έξω από τη Χιλή.

Νωρίτερα, την Κυριακή, η ρωσική διαστημική υπηρεσία
Roscocmos εκτιμούσε ότι το Fobos-Grunt, ένα από τα μεγαλύτερα και πιο τοξικά ανθρώπινα αντικείμενα που έχουν πέσει ποτέ στη Γη, θα εισερχόταν στην ατμόσφαιρα κάποια στιγμή από τις 20.41 έως τις 23.05 ώρα Ελλάδας.
Το σκάφος θα μπορούσε να πέσει σχεδόν σε οποιοδήποτε σημείο κατά μήκος της τροχιάς του, η οποία εκτεινόταν 51,4 μοίρες βόρεια και νότια από τον ισημερινό. Μέσα σε αυτή τη ζώνη βρισκόταν μεταξύ άλλων η Ευρώπη, η Νοτιοανατολική Ασία, η Νότιος Αμερική και η Αυστραλία.Όπως διαβεβαίωσε η ESA, η ευρωπαϊκή υπηρεσία διαστήματος, η Ρωσία, η ΗΠΑ και το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης βρίσκονταν εκτός της πορείας του Fobos-Grunt.Τα τοξικά καύσιμα του σκάφους πιθανότατα εξαερώθηκαν ψηλά στην ατμόσφαιρα και μόνο 200 κιλά συντριμμιών εκτιμάται ότι έφτασαν μέχρι την επιφάνεια.Η αβεβαιότητα για το σημείο συντριβής αφορούσε τον προσανατολισμό του σκάφους και την πυκνότητα της ατμόσφαιρας στο σημείο εισόδου.Το βράδυ του Σαββάτου, η φθίνουσα τροχιά του σκάφους είχε πέσει σε μέσο ύψος μόλις 147 χιλιομέτρων, μέσα στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας.
Keywords
Τυχαία Θέματα