Στο 1.7 δις ευρω αποτιμα τωρα το "δημοσιονομικο κενο" η τροϊκα η οποια συμφωνησε για τις 100 δοσεις

Γράφει ο Νίκος ΚούτρικαςΟικονομικός συντάκτης ΕΣΗΕΑΌπως τονίσαμε από χθες τα πρώτα σημάδια συμφωνίας με την τρόικα εμφανίστηκαν αφού η τρόικα αποδέχεται τις 100 δόσεις και μειώνει τις εκτιμήσεις της για το "δημοσιονομικό κενό" από τα 2.5 δις που...
υποστήριζε αρχικά στο 1.7 δις τώρα όπως μαθαίνουμε στο παρασκήνιο. Έτσι η τρόικα
κάνει δεκτό να περιοριστεί το δημοσιονομικό κενό, που αποτελεί και το μεγαλύτερο "αγκάθι" στις διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών, στο 1.7 δις ευρώ για το 2015 η κυβέρνηση όμως υποστηρίζει σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας ότι το.... "δημοσιονομικό κενό" είναι "μηδενικό".
Τώρα θέσεις της κυβέρνησης όπως μαθαίνουμε είναι οι εξής: Δεν μειώνονται οι κύριες συντάξεις, παραμένει ως έχει το επίδομα ΕΚΑΣ, δεν αυξάνεται το ΦΠΑ σε είδη λαϊκής κατανάλωσης, αποσύρθηκε το 50%+1 για την προκήρυξη απεργιών, στο συνδικαλιστικό αλλάζουν μόνον οι άδειες, ενοποιούνται τα επικουρικά ταμεία.Το ζητούμενο παραμένει για την ελληνική πλευρά η έγκαιρη επιστροφή της τρόικα και η τελική συμφωνία έως το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου ή έστω λίγο αργότερα, ακόμη και μέσω τηλεδιάσκεψης.
Ο χρόνος ουσιαστικά τελειώνει στις 19 Δεκεμβρίου που σταματά τις εργασίες της η Γερμανική Βουλή. Θα πρέπει (όπως και άλλα κοινοβούλια κρατών της ευρωζώνης) να εγκρίνει το νέο «σχήμα» ή έστω ένα «μεταβατικό» καθεστώς που θα ακολουθήσει η Ελλάδα το 2015. Το στίγμα των προθέσεων έδωσε χθες ο Γκίκας Χαρδούβελης δηλώνοντας «Θα κρατήσουμε την Ελλάδα στην ευρωπαϊκή οικογένεια».
Όπως έχουμε πει η κυβέρνηση θα βάλει όλα τα προαπαιτούμενα σε ένα άρθρο το οποίο θα πάει στην βουλή για ψήφιση την Παρασκευή μαζί με τον προϋπολογισμό του 2015. Είναι αλήθεια ότι η τρόικα περιμένει την ψήφιση των προαπαιτούμενων για να επιστρέψει στην χώρα μας. Ενώ ο τελικός στόχος της κυβέρνησης είναι η νέα συμφωνία να μην έχει την επωνυμία «Μνημόνιο», η υπογραφή της να γίνει με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ να έχει έναν πιο χαλαρό ρόλο.
Ο αγώνας δρόμου για την τελευταία επίσκεψη της τρόικα έχει δημιουργήσει πολλά σενάρια όπως την παράταση της υπάρχουσας δανειακής σύμβασης μερικούς μήνες, την ψήφιση από 180 βουλευτές των προαπαιτούμενων στην βουλή, εκλογές τον Ιανουάριο ή πριν το Πρόεδρο της δημοκρατίας και άλλα πολλά σενάρια που η κυβέρνηση απορρίπτει κατηγορηματικά αφού θεωρεί ότι την επόμενη εβδομάδα το αργότερο η τρόικα θα είναι στην Αθήνα και δεν θα χαθούν οι κρίσιμες ημερομηνίες οι οποίες θα τηρηθούν χρονικά.
Keywords
Τυχαία Θέματα