Τι να μην κάνεις αν κάποιος πάθει κρίση πανικού

08:32 20/11/2014 - Πηγή: iPop

Αν δεν έχεις βιώσει μία κρίση πανικού, δύσκολα μπορείς να καταλάβεις πως είναι, αν και άνθρωποι που το έχουν βιώσει προσπάθησαν να μας εξηγήσουν τι τους συμβαίνει. Όσοι παθαίνουν κρίσεις, με το πέρασμα του καιρού μαθαίνουν από την εμπειρία τους το πώς πρέπει να τις αντιμετωπίσουν. Τι γίνεται όμως, αν κάποιος δίπλα σου πάθει κρίση πανικού, ξέρεις πως πρέπει να αντιμετωπίσεις την κατάσταση; Και κυρίως, ξέρεις τι δεν πρέπει να κάνεις αν κάποιος πάθει κρίση πανικού;

Μπορεί αν είναι συγκλονιστικό και φοβιστικό να βλέπεις

κάποιο που νοιάζεσαι να παθαίνει κρίση πανικού, ωστόσο πρέπει να βρεις την ψυχραιμία και να τον βοηθήσεις. Παρακάτω θα βρεις μία λίστα με συμπεριφορές και ατάκες που δεν πρέπει να χρησιμοποιήσεις όταν κάποιος βρίσκεται εν μέσω μίας κρίσης πανικού και τι πρέπει να κάνεις!

ΜΗΝ ΠΕΙΣ: «ηρέμησε!»

Όταν κάτσεις να σκεφτείς τι πρέπει να μην πεις, αυτή η φράση πρέπει να είναι το νούμερο ένα στη λίστα σου! Στην πραγματικότητα όταν λες σε κάποιον «ηρέμησε» ή «χαλάρωσε» πιθανότατα τα έχεις το αντίθετο αποτέλεσμα! Το άγχος μπορεί να είναι σαν τη κινούμενη άμμο – όσο περισσότερο προσπαθείς να βγεις τόσο πιο πολύ χώνεσαι πιο βαθιά!

Αντί αυτού, πες «είμαι εδώ για σένα», αν πραγματικά θέλεις να βοηθήσεις κάποιον πρέπει να είσαι υποστηρικτικός και να του δώσεις τη δυνατότητα να σου εξηγήσει τι αισθάνεται εκείνη τη στιγμή.

ΜΗΝ δείξεις πως είσαι φρικαρισμένος

Είναι φυσιολογικό να αισθάνεσαι αγχωμένος και να έχεις φρικάρει μ αυτό που συμβαίνει μπροστά στα μάτια σου αλλά το χειρότερο που μπορείς να κάνεις είναι του το δείξεις! Πάρε βαθιές ανάσες και προσπάθησε να το κρύψεις ακούγοντας τις ανάγκες του ανθρώπου που περνάει την κρίση πανικού! Οι κρίσεις πανικού διαφέρουν από άτομο σε άτομο, οπότε άκου τι χρειάζεται, που μπορεί να διαφέρει και να είναι από ένα ποτήρι νερού μέχρι και μία αγκαλιά.

ΜΗΝ του φωνάξεις

Μπορεί να πιστεύεις πως αν του αποσπάσεις την προσοχή θα ηρεμήσει, αλλά το μυαλό του θα συνεχίσει να ζει στον πανικό. Αν του φωνάξεις θα τον κάνεις να απομακρυνθεί από σένα και να μην σου απαντάει καν. Μίλα του με ήρεμη χαμηλή φωνή για να νιώσει ηρεμία και ασφάλεια.

ΜΗΝ του δώσεις φάρμακα

Αυτό που θα αποζητάει εκείνη τη στιγμή –ειδικά αν έχει γνώση του τι θα του κάνει ένα ηρεμιστικό- θα απαιτήσει κάποιο φάρμακο για να μουδιάσει και να ηρεμήσει. Εσύ δεν πρέπει αν του το δώσεις γιατί θα αρχίσει να εξαρτάται από αυτό και σε κάθε μικρή πτυχή μίας κρίσης θα παίρνει κάποιο χάπι. Αν φτάσεις στο όριο και δεις πως είναι η μόνη λύση, χρησιμοποίησε ένα placebo –ακόμα και μία ασπιρίνη κάνει δουλειά.

Επιστροφή στην κεντρική σελίδα.

Επιστροφή στην κατηγορία.

The post Τι να μην κάνεις αν κάποιος πάθει κρίση πανικού appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα