Στις βρυξελλες εκτακτως σημερα ο τσιπρας για τη ναρκη του δντ

08:09 24/6/2015 - Πηγή: Fimotro
Εσπευσμένα στις Βρυξέλλες μεταβαίνει σήμερα ο πρωθυπουργός μετά την εμπλοκή που σημειώθηκε στις διαπραγματεύσεις, καθώς το ΔΝΤ έθεσε ουσιαστικά «βέτο» στο κείμενο της συμφωνίας, προειδοποιώντας με αποχώρηση. Ο Αλ. Τσίπρας...
θα συναντηθεί σήμερα με τους Ζ.Κ. Γιούνκερ, Μ. Ντράγκι και Κρ. Λαγκάρντ.
Ειδικότερα, «βόμβα» στην τελική προσπάθεια για υπογραφή συμφωνίας Ελλάδας
- πιστωτών έβαλε το ΔΝΤ, λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup στις 8 το βράδυ.
Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε στους Ευρωπαίους ηγέτες κατά τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης ότι δεν είναι ικανοποιημένη με σημεία-κλειδιά της ελληνικής πρότασης, καθώς το σχέδιο για τη μείωση ελλειμμάτων στο ασφαλιστικό και τον προϋπολογισμό βασίζεται κυρίως στην αύξηση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών. Το ΔΝΤ ζητά μεγαλύτερες περικοπές στις δαπάνες, καθώς η ελληνική οικονομία είναι ήδη υπερφορολογημένη και οι νέες αυξήσεις φόρων θα πλήξουν την ανάπτυξη, δυσκολεύοντας την αποπληρωμή του ελληνικού χρέους.
Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι το ΔΝΤ ίσως και να μη συμμετάσχει περαιτέρω στη χρηματοδότηση της Ελλάδας, καθώς θα ήθελε μια οριστική συμφωνία, με το θέμα της ρύθμισης του χρέους να είναι η επιβράβευση της Ελλάδας, εάν αυτή υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις.
Σύμφωνα δε με δημοσίευμα της WSJ και η Γερμανία ξεκαθάρισε κατά τη Σύνοδο Κορυφής πως θέλει και το ΔΝΤ να ικανοποιηθεί από το ελληνικό οικονομικό πρόγραμμα. Αξιωματούχοι από το Βερολίνο, μάλιστα, ενοχλήθηκαν από το πόσο γρήγορα η Κομισιόν καλωσόρισε τις ελληνικές προτάσεις και υποστηρίζουν ότι δεν θα συμφωνήσουν σε εκταμίευση των δόσεων για την Ελλάδα, αν το ΔΝΤ δεν εγκρίνει το πακέτο της Αθήνας και δεν δεχτεί να συνεχίσει τη χρηματοδότηση της χώρας.
Στο ίδιο μήκος κύματος και το Reuters, που έκανε λόγο για ανοικτή κόντρα του ΔΝΤ με την Κομισιόν. Το δε πρακτορείο MNI υποστηρίζει ότι στις Βρυξέλλες επικρατεί εκνευρισμός για το ΔΝΤ, καθώς επέλεξε στις τεχνικές συζητήσεις να στείλει χαμηλόβαθμο αξιωματούχο, ο οποίος δεν είχε εντολή να πάρει σημαντικές αποφάσεις. Παράλληλα, σημειώνει ότι ενστάσεις για τη συμφωνία υπάρχουν και από την πλευρά του Β. Σόιμπλε.
Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι αν η Ελλάδα προχωρούσε σε αύξηση του ΦΠΑ στη εστίαση στο 23% από το 13% θα ήταν βέβαιο ότι θα μπορούσε να καλύψει το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 1% του ΑΕΠ φέτος.
Θέμα «εμπιστοσύνης»
Αν και η Κομισιόν πιστεύει ότι η τελευταία ελληνική πρόταση καλύπτει πλήρως τους όρους του προγράμματος, το ΔΝΤ εγείρει ακόμα θέμα «εμπιστοσύνης» για την «ελληνική διοίκηση». Στις εντατικές διαπραγματεύσεις που διεξάγονται σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων οι εκπρόσωποι των δανειστών και ειδικά του ΔΝΤ μετ’ επιτάσεως θέτουν θέμα ανάκλησης των προσλήψεων που έχουν γίνει και «απόσυρση» των νομοθετημάτων Γ. Κατρούγκαλου, ενώ παράλληλα απαιτούν δέσμευση της κυβέρνησης για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Πάντως, από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Ζ.Κ. Γιούνκερ εμφανίστηκε χθες το πρωί αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας έως το τέλος της εβδομάδας.
Ο Μ. Σχοινάς σε δηλώσεις του επανέλαβε ότι για την Κομισιόν η ελληνική πρόταση αποτελεί ένα ισχυρό βήμα προς τα μπρος και μια «καλή βάση» για επίτευξη προόδου. Ωστόσο επισήμανε ότι οι θεσμοί αναμένουν από την κυβέρνηση ένα συγκεκριμένο κατάλογο με τις προαπαιτούμενες δράσεις που αναφέρονται στην πρόταση. Σε ερώτηση δε, εάν η Κομισιόν εξετάζει το ενδεχόμενο παράτασης του υφιστάμενου ελληνικού προγράμματος, ο Μ. Σχοινάς ανέφερε ότι η Επιτροπή εργάζεται στη βάση της συμφωνίας του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, που κάνει λόγο για μια «συνολική συμφωνία» και μετά θα γίνουν περαιτέρω διευθετήσεις.
Keywords
Τυχαία Θέματα