Στις 20.00 συναντηση σαμαρα - βενιζελου, στις 17.00 στουρναρα - τροικας...

16:31 13/3/2014 - Πηγή: Fimotro
Σε αναζήτηση ενός δύσκολου συμβιβασμού με την Τρόικα είναι η ελληνική κυβέρνηση με ανοικτό όμως περισσότερο παρά ποτέ στα τέσσερα χρόνια του μνημονίου το ενδεχόμενο ρήξης. Στις 20:00 σήμερα...
θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

«Η μεγάλη
έκπληξη θα ήταν να υπάρξει …θετική έκπληξη», σχολίαζε έμπειρη από τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα πηγή, στο υπουργείο Οικονομικών, ενόψει της «επίσημης πρώτης» συνάντησης του Γιάννη Στουρνάρα με τους επικεφαλής, στο νέο γύρο παζαριών για τα μέτρα και τις δόσεις που ξεκινά στην Αθήνα.

Από τις 3 το μεσημέρι σήμερα, μέχρι την Κυριακή το νωρίτερο, θα δούμε όσα δεν είδαμε φέτος ξανά:

- Τον Γιάννη Στουρνάρα και την ομάδα Τόμσεν να «αψηφούν» το τελεσίγραφο του Γιούρογκρουπ να τελειώνουν όλα μέχρι την Κυριακή. Από την περασμένη Δευτέρα που δόθηκε το «σήμα» αυτό στην Αθήνα, τίποτα δεν δείχνει ότι κυβέρνηση και ελεγκτές βιάζονται να κλείσουν μια διαπραγμάτευση που ξεκίνησε πριν 172 ημέρες, στις 22 Σεπτεμβρίου του 2013. «Δεν είναι εύκολο να κλείσουμε σε 4 μέρες» έλεγαν αρμόδια στελέχη του υπουργείου και, παρά τις αιχμηρές δηλώσεις Σόιμπλε που ρίχνουν ευθύνες στην Αθήνα για την καθυστέρηση, η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα θεωρεί ότι η Τρόικα είναι εκείνη που «κάνει τραμπάλα» πάνω στη χώρα μας, πιέζοντας με νέα μέτρα και απαιτήσεις, ώστε να μην ολοκληρώνονται ποτέ οι συζητήσεις.

- Τους επικεφαλής της Τρόικας να συναντούνται με τον πρωθυπουργό, για να δουν «τι παίρνουν και τι αφήνουν» από τα μέτρα που απεργάζονται οι δανειστές για τη χώρα μας. Κάτι το ταξίδι για τη Σύνοδο Κορυφής για την Ουκρανία, κάτι η ασθένεια του πρωθυπουργού, κάτι η δηλωμένη πρόθεση και των δύο μερών να κρατήσουν «κόκκινες γραμμές» για μέτρα, τράπεζες κλπ, δεν επέτρεψαν να γίνει το καθοριστικό ραντεβού τις προηγούμενες μέρες και εβδομάδες.

Ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς διεμήνυσε χθες μέσω των συνεργατών του ότι δεν συζητά καν την απόσυρση των δεσμεύσεών του για την διανομή του πρωτογενούς πλεονάσματος όπως ζητά η Τρόικα. Ο κ. Σαμαράς έχει μιλήσει για το πρωτογενές πλεόνασμα από τον περασμένο Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ και έχει δεσμευθεί ότι θα διανεμηθεί στους ένστολους και στους χαμηλοσυνταξιούχους.

Η Τρόικα από τη πλευρά της αφενός ακόμη αμφισβητεί το ύψος του πλεονάσματος και αφετέρου απαιτεί να χρησιμοποιηθεί για να συμπληρώσει το πρωτογενές πλεόνασμα του 2014 ή διαφορετικά για αναπτυξιακούς σκοπούς. "Η δέσμευση Σαμαρά για το πλεόνασμα ισχύει στο ακέραιο, οτιδήποτε άλλο είναι εκτός συζήτησης" λένε οι συνεργάτες του πρωθυπουργού εννοώντας με σαφήνεια ότι αν η Τρόικα επιμείνει τότε θα υπάρξει ρήξη. Παράλληλα ο πρωθυπουργός από την οικία του, λόγω της λοίμωξης του αναπνευστικού, έδωσε εντολές στους υπουργούς του να κάνουν ότι είναι δυνατόν για να βρεθεί χρυσή τομή και να κλείσουν οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι υφίσταται τις συνέπειες της αντιπαράθεσης μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα το οποίο δεν αφορά στις προσχηματικές διαφορές για τις διαρθωτικές αλλαγές, αλλά εντοπίζεται κυρίως στο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και στην επικείμενη συζήτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Μία υποχώρηση της κυβέρνησης στις απαιτήσεις της Τρόικας σημαίνει πολύ απλά πολιτική αυτοκτονία, αφού οι αλλαγές που επιθυμεί ο κ. Τόμσεν και η παρέα του δεν περνάνε από τη Βουλή. Το κυβερνητικό επιτελείο είναι αποφασισμένο "να μην αυτοκτονήσει". Αν η Τρόικα δεν κάνει τη θετική αξιολόγηση και το Eurogoup δεν αποφασίσει την εκταμίευση της δόσης, τότε η ΕΕ θα πρέπει να αναλάβει το ρίσκο της στάσης πληρωμών από την πλευρά της Ελλάδος και ό,τι αυτό συνεπάγεται για την Ευρωζώνη δύο μήνες πριν τις ευρωεκλογές.

Η ελληνική κυβέρνηση δεν αιφνιδιάστηκε από τη στάση των δανειστών. Συνεργάτης του πρωθυπουργού έλεγε ότι το ΔΝΤ είναι εκείνο που πιέζει και απειλεί ότι θα τα τινάξει όλα στον αέρα, εάν η ΕΕ και η ελληνική κυβέρνηση δεν υποχωρήσουν.

Τα πράγματα όμως γίνονται πιο δύσκολα για την ελληνική κυβέρνηση αφού μετά τον κ. Ντάισενμπλουμ ήλθαν και οι χθεσινές δηλώσεις του κ. Σόιμπλε στο Mega, να πιέσουν την ελληνική κυβέρνηση. Ο κ. Σόιμπλε είπε ότι αν η ελληνική κυβέρνηση δεν κάνει όσα έχουν συμφωνηθεί, δεν θα εκταμιευθεί η δόση. Η ελληνική πλευρά απαντά ότι έχει κάνει περισσότερα από όσα της αναλογούν.

Η γενική εικόνα είναι ότι η Τρόικα ζητά να υλοποιηθεί το σύνολο της αναδιάρθρωσης που επιθυμεί πριν τις ευρωεκλογές, αδιαφορώντας για το πολιτικό κόστος που θα έχει στην κυβέρνηση. Η προβολή είναι απλή, αν η κυβέρνηση δεσμευτεί από τώρα θα τα εφαρμόσει και μετά τις ευρωεκλογές. Αν πάλι ηττηθεί και ανοίξει ο δρόμος πολιτικών εξελίξεων. τότε θα δεσμεύουν την επόμενη κυβέρνηση. η οποία θα πρέπει όχι μόνο να αρνηθεί νέα μέτρα αλλά να πάρει πίσω τις αποφάσεις που θα έχουν ληφθεί.

Η μεν Τρόικα κερδίζει σε κάθε περίπτωση, από την άλλη πλευρά όμως η κυβέρνηση χάνει και ανατρέπεται ο σχεδιασμός της ενώ και σε περίπτωση αλλαγής η επόμενη κυβέρνηση θα ξεκινήσει τη δική της διαπραγμάτευση από αρνητική θέση. Εννοείται βέβαια ότι το επιχείρημα που διαδίδουν πολιτικοί και δημοσιογράφοι φιλικοί προς την Τρόικα ότι λειτουργεί τεχνοκρατικά δεν έχει βάση.
Πηγή : protothema.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα