Στην αθηνα την τεταρτη ο τς. νταλαρα του iif για το psi

22:43 10/1/2012 - Πηγή: Fimotro
Στην Αθήνα αναμένεται να έρθει την Τετάρτη ο επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου (IIF), Τσαρλς Νταλάρα και θα έχει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο και τον υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο. Αντικείμενο της συνάντησης θα είναι βεβαίως το...
σχέδιο για το «κούρεμα» του χρέους, καθώς σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις οι δύο πλευρές είναι πολύ κοντά σε συμφωνία. Η τελική συμφωνία εκτιμάται ότι θα κλείσει το αργότερο μέχρι τα τέλη της επόμενης εβδομάδας.

Σήμερα, Τρίτη, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Real, είπε ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε «ικανοποιητικό σημείο».

«Το ζητούμενο είναι να έχουμε μια καλή συμφωνία, η οποία θα διατηρήσει το χαρακτήρα που επιδιώχθηκε από τους ηγέτες της Ευρώπης δηλαδή να είναι μια εθελοντική συμφωνία στην οποία θα συμμετάσχει ο ιδιωτικός τομέας και θα διασφαλίζει την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, που αν θέλετε είναι και το πιο σημαντικό», υπογράμμισε.

«Θέλουμε οι διαπραγματεύσεις να μας οδηγήσουν σε μια τεχνική συμφωνία», ανέφερε και συμπλήρωσε ότι η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου είναι μία «μοναδική ευκαιρία για να ξεφύγει η χώρα μας από τη παγίδα του χρέους».

Σχετικά με το ενδεχόμενο υπαγωγής των νέων ομολόγων στο αγγλικό δίκαιο, ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε ότι ένας από τους όρους των διαβουλεύσεων και υπενθύμισε ότι το ελληνικό δημόσιο έχει εκδώσει κατά το παρελθόν ομόλογα που διέπονται από το δίκαιο άλλων χωρών (σ.σ. κυρίως το αγγλικό και το ελβετικό).

Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, φαίνεται πως υπάρχει συμφωνία στο επιτόκιο (4%-5%), τη χρονική διάρκεια (20-30 έτη) και το δίκαιο (αγγλικό) στο οποίο θα υπάγονται τα νέα ομόλογα.

Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος του IIF Φρανκ Βογκλ δήλωσε την Δευτέρα ότι η μείωση στην ονομαστική αξία (κεφάλαιο) των ελληνικών ομολόγων θα είναι 50%, αλλά προσέθεσε ότι οι ιδιώτες πιστωτές είναι διατεθειμένοι να αποδεχθούν μεγαλύτερες απώλειες από το 50% σε όρους καθαρής παρούσας αξίας (NPV), δηλαδή με άλλα λόγια να διαπραγματευθούν για μικρότερο επιτόκιο (σ.σ. σε σύγκριση με το 8% που ζητούσαν αρχικά) και μεγαλύτερη χρονική διάρκεια στα νέα ομόλογα.

Η τελική ζημία σε όρους NPV θα προκύψει όταν υπάρξει συμφωνία για το επιτόκιο (κουπόνι) και τη χρονική διάρκεια των νέων ομολόγων. Όσο μικρότερο είναι το κουπόνι και όσο μεγαλύτερη η περίοδος λήξεως ενός ομολόγου, τόσο μεγαλύτερη είναι η ζημία.

Αν για παράδειγμα υπάρξει συμφωνία για επιτόκιο 4% σε όλα τα νέα ομόλογα και χρονική διάρκεια 30 ετών, η ζημία θα προσεγγίσει και ίσως υπερβεί ακόμα και το 70%.

Σε περίπτωση που το επιτόκιο διαμορφωθεί κοντά στο 5%, τότε η ζημία είναι περίπου 60%, σενάριο που δειχνει αυτή τη στιγμή και το επικρατέστερο.

Και όλα αυτά την ίδια ώρα που η Fitch εκτιμά ότι ακόμα και «κούρεμα» 60% να επιβληθεί στα ομόλογα (συνολικού ύψους 206 δισ. ευρώ), αυτό δεν θα οδηγήσει σε μεγάλη μείωση του χρέους.

Την Τρίτη, ο εκτελ
Keywords
Τυχαία Θέματα