Στην αθηνα επιστρεφει η τροϊκα

10:46 21/7/2015 - Πηγή: Fimotro
Η τρόικα επιστρέφει στην Αθήνα. Με την εκταμίευση των 6,72 δισ. ευρώ από το δάνειο-γέφυρα του EFSM, η Ελλάδα κάλυψε χθες τις συσσωρευμένες υποχρεώσεις της έναντι του ΔΝΤ, της ΕΚΤ, της...
Ευρωπαϊκής Τράπεζας
Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και της Τράπεζας της Ελλάδος, αλλά με αντάλλαγμα την επιστροφή στο μοντέλο των επιτόπιων ελέγχων από τους τεχνοκράτες των δανειστών.
Ήδη έχουν αρχίσει να καταφθάνουν στην Αθήνα οι πρώτοι τεχνοκράτες της τρόικας, ενώ δεν αποκλείεται μέχρι την Παρασκευή να βρεθούν στην πρωτεύουσα και οι επικεφαλής, σε μία προσπάθεια να ολοκληρωθεί το νέο Μνημόνιο έως τις 8 Αυγούστου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση αναζητεί φόρμουλα για να μην ξαναβρεθούν τα τεχνικά κλιμάκια και οι επικεφαλής της τρόικας, Ρίσι Γκογιάλ (ΔΝΤ), Ντέκλαν Κοστέλο (Κομισιόν) και Ράσμους Ρούφερ (ΕΚΤ) στο υπουργείο Οικονομικών και τα υπόλοιπα νευραλγικά υπουργεία.
Ωστόσο, οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν φαίνονται διατεθειμένοι να επιτρέψουν συναντήσεις σε ξενοδοχεία, όπως είχε γίνει τον περασμένο Φεβρουάριο, καθώς η συμφωνία της Συνόδου Κορυφής της 12ης Ιουλίου προβλέπει ρητά την επάνοδο των ελεγκτών ΔΝΤ-Ε.Ε.-ΕΚΤ στην ελληνική πρωτεύουσα για εκ του σύνεγγυς συγκέντρωση στοιχείων και διαπραγματεύσεις.
Στόχος είναι να καταρτιστεί το νέο Μνημόνιο και η νέα δανειακή σύμβαση με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) πριν από τις 20 Αυγούστου, ώστε να εκταμιευθεί η πρώτη δόση του προγράμματος ύψους 5 δισ. ευρώ για να αποπληρωθούν τα ομόλογα που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ύψους 3,2 δισ. ευρώ που λήγουν εκείνη την ημέρα.
Ωστόσο, το χρονοδιάγραμμα αυτό κρίνεται αρκετά φιλόδοξο και είναι πολύ πιθανόν να μην υλοποιηθεί. Μπροστά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα πρέπει να αναζητηθεί άλλος τρόπος χρηματοδότησης της χώρας για να καλυφθούν τα ομόλογα που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ και να αποφευχθεί ο κίνδυνος χρεοκοπίας.
Keywords
Τυχαία Θέματα