Στη βουλη των αντιπροσωπων τα μετρα λιτοτητας της ιταλιας

Η Βουλή των Αντιπροσώπων της Ιταλίας ψηφίζει το Σάββατο το πακέτο οικονομικής σταθερότητας, που περιλαμβάνει μέτρα που απαιτούν οι Βρυξέλλες από τη Ρώμη. Είχε προηγηθεί την Παρασκευή η έγκριση του πακέτου στην ιταλική Γερουσία. Η υιοθέτηση των...
μέτρων θα αποτελέσει «τέλος εποχής» για τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος έχει δηλώσει ότι μετά την ψηφοφορία θα παραιτηθεί,
ανοίγοντας τον δρόμο -εκτός απροόπτου- για κυβέρνηση υπό τον τεχνοκράτη Μάριο Μόντι.

Το νέο πακέτο λιτότητας και μεταρρυθμίσεων, που αποσκοπεί στην τόνωση της οικονομίας και τον έλεγχο του ιταλικού χρέους, έρχεται κατόπιν των απαιτήσεων Γαλλίας-Γερμανίας και Βρυξελλών για τη λήψη άμεσων μέτρων προς αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών στην Ιταλία.

Ανάμεσα στα μέτρα περιλαμβάνεται αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης, άνοδο των τιμών στα καύσιμα και την πώληση κρατικής περιουσίας.

Έχοντας χάσει την κοινοβουλευτική ψηφοφορία, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι αναμένεται να υποβάλει παραίτηση το βράδυ του Σαββάτου μετά την κοινοβουλευτική έγκριση του πακέτου οικονομικής σταθερότητας από τη Βουλή.

Ο Μάριο Μόντι συναντήθηκε εκ νέου το μεσημέρι της Παρασκευής με τον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο για την ανάλυση της πολιτικής και οικονομικής κατάστασης της χώρας.

Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, εξέφρασε ικανοποίηση για τη «σημαντική πρόοδο» που σημειώθηκε στις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και την Ιταλία, οι οποίες αντιμετωπίζουν κρίση χρέους, ενώ προειδοποίησε την Ιαπωνία, όπου ολοκληρώνει διήμερη επίσκεψη, ότι καμιά χώρα δεν βρίσκεται το απυρόβλητο.

Εξέφρασε, μάλιστα, την ικανοποίησή της για την ψήφιση των μέτρων στη Γερουσία.

«Ο πρωθυπουργός (Μπερλουσκόνι) ανακοίνωσε την πρόθεσή του να αποχωρήσει και υποθέτω ότι ένας διορισμός θα γίνει μέσα σε πολύ λίγες ημέρες. Αυτό θα συνιστά ταυτόχρονα ένδειξη σαφήνειας και αξιοπιστίας των πολιτικών οργάνων, που είναι ένα από τα βασικά στοιχεία για τη σταθερότητα της κατάστασης γενικά» τόνισε η επικεφαλής του ΔΝΤ.

«Γνωρίζω καλά τον Μάριο Μόντι. Τον εκτιμώ και τον σέβομαι ιδιαίτερα. Πιστεύω ότι είναι ένας εξαίρετος άνθρωπος, με τον οποίο είχα πάντα ένα διάλογο εποικοδομητικό και ιδιαίτερα θερμό» υπογράμμισε η Λαγκάρντ.
Keywords
Τυχαία Θέματα