''σταθεροποιηση της κυπριακης οικονομιας το 2014''...

Απαισιόδοξες χαρακτήρισε τις προβλέψεις των διεθνών πιστωτών για την κυπριακή οικονομία ο καθηγητής οικονομικών του Πανεπιστημίου Κύπρου και πρόεδρος του εθνικού συμβουλίου οικονομίας, Χριστόφορος Πισσαρίδης, και εκτίμησε ότι θα ...
υπάρξει σταθεροποίηση το 2014.
Μιλώντας σε εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, ο κ. Πισσαρίδης υποστήριξε ότι, μετά την εμπειρία της Ελλάδας, οι πιστωτές
κάνουν πολύ συντηρητικές προβλέψεις υιοθετώντας το χείριστο σενάριο.
Η τρόικα αναθεώρησε τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας το 2013 σε 7,7% από 8,7%. Για το 2014 εκτιμά ότι η ύφεση θα πλησιάσει το 4,8% αντί 3,9% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση.
«Πιστεύω πως αν συνεχίσουμε όπως πάμε η ύφεση δεν θα φθάσει το 5%. Η οικονομία θα σταθεροποιηθεί και νομίζω πως έχουμε φθάσει τον πάτο», ανέφερε ο κ. Πισσαρίδης.
Μονόδρομος οι ιδιωτικοποιήσεις
Ο κύπριος οικονομολόγος τόνισε επίσης στην ομιλία του πως οι ιδιωτικοποιήσεις των κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών αποτελούν μονόδρομο, σημειώνοντας ότι η δανειακή σύμβαση προβλέπει ιδιωτικοποίηση των ημικρατικών οργανισμών.
Εξέφρασε την άποψη ότι ο κύπριος πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης είναι πεπεισμένος σε σχέση με τη θεσμική αλλαγή των ημικρατικών οργανισμών και ανέφερε ότι το εθνικό συμβούλιο εθνικής οικονομίας έχει ετοιμάσει μία εμπεριστατωμένη και σε βάθος έκθεση σε σχέση με τις ιδιωτικοποιήσεις των ημικρατικών οργανισμών.
«Δεν βλέπω το λόγο να παραμείνει το κράτος μέτοχος σε κάποιους οργανισμούς, παρά το γεγονός ότι δεν έχω έντονες απόψεις ενάντια σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο», ανέφερε, επισημαίνοντας πως τα χρήματα που θα εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία από την πώληση των ημικρατικών οργανισμών θα χρησιμοποιηθούν για μείωση του δημόσιου χρέους.
Πηγές: ΑΜΠΕ, ΚΥΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα