Σφοδροτατη επιθεση των κεμαλικων στον ερντογαν για λογοκρισια...

14:21 24/7/2013 - Πηγή: Fimotro
Σφοδρή επίθεση στον ισλαμιστή τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξαπέλυσε την Τρίτη ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, κατηγορώντας τον ότι ωθεί τα μέσα ενημέρωσης σε αυτολογοκρισία...

Αφορμή αποτέλεσε ανακοίνωση δημοσιογραφικής ένωσης σύμφωνα με την οποία το τελευταίο διάστημα έχουν απολυθεί δεκάδες συντάκτες εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο κάλυψαν τις πρόσφατες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.
Η Ένωση Τούρκων Δημοσιογράφων (TGS) ανακοίνωσε πως τουλάχιστον
72 δημοσιογράφοι είτε απολύθηκαν είτε εξαναγκάσθηκαν να αποχωρήσουν τις προηγούμενες έξι εβδομάδες, μετά τις ογκώδεις διαδηλώσεις οι οποίες εξαπλώθηκαν σε ολόκληρη την Τουρκία.
«Γιατί αφήνετε τους δημοσιογράφους να απολύονται; Γιατί τους εξαναγκάζετε να φύγουν; Επειδή γράφουν για θέματα μη αρεστά στα αφεντικά σας;», αναρωτήθηκε ο κ. Κιλιτσντάρογλου, επικεφαλής του κεμαλικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος.
«Τώρα αντιμετωπίζουμε μία νέα περίοδο όπου τα μέσα ενημέρωσης ελέγχονται από την κυβέρνηση και την αστυνομία και τα αφεντικά των οποίων λαμβάνουν διαταγές από τις πολιτικές αρχές. Μία περίοδο όπου τα θέματα που εγκρίνονται από τις πολιτικές αρχές δημοσιεύονται κι εκείνα που δεν εγκρίνονται κόβονται», πρόσθεσε ο ίδιος.
Ο κ. Κιλιτσντάρογλου διατύπωσε τις συγκεκριμένες θέσεις κατά την παρουσίαση στον Τύπο, στην Άγκυρα, της έρευνας του κόμματός του για τους φυλακισμένους δημοσιογράφους στην Τουρκία, βάσει της οποίας ο τρέχων αριθμός τους ανέρχεται σε 64.
Η κυβέρνηση Ερντογάν διατείνεται πως οι φυλακισμένοι δημοσιογράφοι κατηγορούνται για σοβαρά εγκλήματα, όπως συμμετοχή σε ένοπλες τρομοκρατικές ομάδες, οι οποίοι δεν έχουν την παραμικρή σχέση με τη δημοσιογραφία.
Ο ίδιος ο κ. Ερντογάν έχει χαρακτηρίσει τους διαδηλωτές οι οποίοι βγήκαν στους δρόμους τον περασμένο μήνα «αλήτες» οι οποίοι υποκινούνταν από «τρομοκράτες» και κατέστησε υπευθύνα για την υποδαύλιση των ταραχών τα ντόπια και ξένα μέσα ενημέρωσης.
Τα κύρια μέσα ενημέρωσης, τα οποία ελέγχονται από δύο πανίσχυρους εκδοτικούς ομίλους οι οποίοι διατηρούν δεσμούς με τον κ. Ερντογάν, αυτολογοκρίθηκαν όσον αφορά την κάλυψη των διαδηλώσεων, μεταδίδοντας μόνον την άποψη του πρωθυπουργού για τα γεγονότα, αναγκάζοντας μεγάλη μερίδα Τούρκων να στραφούν προς ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης για αντικειμενική πληροφόρηση.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters
Keywords
Τυχαία Θέματα