Σεναρια επιστροφης παπανδρεου στο πασοκ...

17:26 17/4/2015 - Πηγή: Fimotro
Νέα σενάρια με επίκεντρο μια πιθανή επιστροφή του Γιώργου Παπανδρέου...
στο ΠΑΣΟΚ έρχονται ξανά στην επικαιρότητα μετά τη συνέντευξη που παραχώρησε ο πρώην πρωθυπουργός στην ΚΡΗΤΗ TV εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του για τον κατακερματισμό, όπως είπε, του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού.
Τα σενάρια αυτά ενισχύθηκαν μετά και από τη χθεσινή συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Οι δύο άνδρες συνομίλησαν για περίπου δύο ώρες και ο πρώην πρωθυπουργός, σύμφωνα με το περιβάλλον του, αλλά και με κύκλους του Μεγάρου Μαξίμου, εξέφρασε την υποστήριξή του στις προσπάθειες της κυβέρνησης για έξοδο από την κρίση. Ήδη οι κκ Τσίπρας και Παπανδρέου είχαν συνομιλήσει τηλεφωνικά την ημέρα του Πάσχα, οπότε και κλείστηκε το ραντεβού. Ωστόσο ενδεικτικό του καλού κλίματος που επικράτησε ήταν και η υποδοχή του κ. Παπανδρέου από τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, ο οποίος περίμενε τον πρώην πρωθυπουργό στα σκαλιά του Μεγάρου Μαξίμου και τον οδήγησε στο πρωθυπουργικό γραφείο.

Από τη συνάντηση των δύο ανδρών δεν έγιναν γνωστές λεπτομέρειες της συζήτησης, όμως αυτή κάθε αυτή η συνάντηση ήταν αρκετή να πυροδοτήσει σενάρια επανόδου του κ. Παπανδρέου στο πολιτικό προσκήνιο. Στην τελευταία του συνέντευξη ο πρώην πρωθυπουργός δεν είχε μόνο καταφερθεί εναντίον των κκ Σαμαρά και Βενιζέλου, αλλά, επιπλέον, είχε σταθεί στην «δεδομένη αποχώρηση» του προέδρου του ΠΑΣΟΚ από την ηγεσία του κόμματος. Η αποστροφή αυτή προκάλεσε εκνευρισμό στην Χαριλάου Τρικούπη, αφού ο κ. Βενιζέλος δεν θέλει να ακούει για την προοπτική συγκόλλησης των δύο κομμάτων, ΠΑΣΟΚ και Κινήματος, η οποία μάλιστα θα συνδυαστεί με την αποχώρησή του. Η άποψη αυτή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ τον είχε οδηγήσει και σε έντονη προστριβή με τη Φώφη Γεννηματά, στην οποία είχε διαμηνύσει κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου ότι δεν θα της επιτρέψει να πάρει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και να ανοίξει την πόρτα της επιστροφής στον Γιώργο Παπανδρέου και σε όσους τον ακολούθησαν.

Στο πλευρό του κ. Βενιζέλου στάθηκε ο πρώην υπουργός και βουλευτής Β Αθηνών Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπονόησε πως ο κ. Παπανδρέου αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚ διότι δεν δεχόταν την συγκατοίκηση με τον κ. Βενιζέλο. Ανέφερε ο κ. Λοβέρδος χαρακτηριστικά: «Προς Γ. Παπανδρέου:Δηλαδή το πρόβλημα ήταν ο Βενιζέλος; Προσωπικό ήταν το θέμα; Χάθηκε η τρίτη θέση για να εξοντωθεί ο Βενιζέλος;».

Η αντίδραση ΠΑΣΟΚ

Με την έκφραση "ωραία ατμόσφαιρα" σχολίαζαν συνεργάτες του Ευάγγελου Βενιζέλου την σημερινή συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Γιώργο Παπανδρέου και τις τηλεφωνικές επαφές που είχαν τις προηγούμενες ημέρες οι δύο άνδρες. Κύκλοι τις Χαριλάου Τρικούπη υπενθύμιζαν πως "είχε προηγηθεί συνέντευξη του κ. Παπανδρέου σε τηλεοπτικό σταθμό της Κρήτης στην οποία δήλωνε το ενδιαφέρον του για τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ «με δεδομένη την αποχώρηση Βενιζέλου».

Επιπλέον σημείωναν οτι "από τη δική του πλευρά ο κ. Τσίπρας, αφού φρόντισε να εξαιρεθεί η περίοδος 2004-2009 από την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, στην ομιλία του κατά τη σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής τη Μ. Δευτέρα, έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το "πώς έπεσε η κυβέρνηση Παπανδρέου μετά τις Κάννες και σχηματίστηκε η κυβέρνηση Παπαδήμου".

Οι συνεργάτες του Ευάγγελου Βενιζέλου ανέφεραν οτι στη συζήτηση στη Βουλή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε υποδείξεις στον πρωθυπουργό "να ρωτήσει τις κυρίες Κατσέλη, Παναρίτη και Σακοράφα και τους κκ. Κουρουπλή, Βουδούρη, Παραστατίδη, Μιχελογιαννάκη κοκ". Συμπληρώνουν, δε, ότι "φαίνεται όμως ότι ο κ. Τσίπρας προτίμησε να συζητήσει το θέμα απευθείας με τον ίδιο τον κ. Παπανδρέου "με δεδομένη την αποχώρηση Βενιζέλου από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ".

Μια καλή ιδέα είναι να εξαιρεθεί από την εξεταστική επιτροπή των ΣΥΡΙΖΑ / ΑΝΕΛ και η περίοδος 2009-2011 της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου, ώστε η συζήτηση να ξεκινήσει από το δεύτερο πρόγραμμα, το κούρεμα και την αναδιάρθρωση του χρέους, έλεγαν ειρωνικά κύκλοι του ΠΑΣΟΚ.

Μέσω άτυπης ενημέρωσης Οι ίδιοι κύκλοι τόνιζαν ότι το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ οργανώνεται με πρωτοβουλία του Ευάγγελου Βενιζέλου για να συμβάλει στην προοπτική της ευρύτερης παράταξης και όχι ως "τρύπα " επιστροφής στο παρελθόν με την επανεμφάνιση των λίγων εκείνων επωνύμων προσώπων που υπονόμευσαν συνειδητά την ενότητα της παράταξης και έχουν τεράστια και ασυγχώρητη ιστορική, ηθική και πολιτική ευθύνη. Η άτυπη ενημέρωση καταλήγει υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για διαδικασίες ανασυγκρότησης του χώρου και όχι για διεργασίες μετατροπής του χώρου σε θλιβερή ουρά ενός ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκεται σε στρατηγικό αδιέξοδο, ενώ τονίζεται ότι ταυτοχρόνως ο κ. Βενιζέλος έχει θέσει το σχετικό πολιτικό πλαίσιο με απόλυτη σαφήνεια.
Keywords
Τυχαία Θέματα