Σε ιρανικο ελεγχο περνα ο πυρηνικος σταθμος του μπουσερ...

10:39 23/9/2013 - Πηγή: Fimotro
Τον έλεγχο του πυρηνικού σταθμού του Μπουσέρ, που έχουν κατασκευάσει οι Ρώσοι στα νότια του Ιράν, θα αναλάβουν σήμερα Δευτέρα οι αρχές της χώρας, ...
όπως δήλωσε ο Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, ο επικεφαλής του Ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (OIEA).
«Σήμερα, ο πυρηνικός σταθμός του Μπουσέρ, ισχύος 1.000 μεγαβάτ, θα παραδοθεί στο Ιράν, όμως για τα επόμενα δύο χρόνια ορισμένοι Ρώσοι ειδικοί θα παραμείνουν εδώ για να μας δίνουν συμβουλές και τεχνική υποστήριξη», είπε ο Σαλεχί, σύμφωνα με το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο Irna.
Η τελετή για την παράδοση του σταθμού θα γίνει, παρουσία του
Σαλεχί, του υπουργού Ενέργειας Χαμίντ Σιτ-Σιάν και Ρώσων αξιωματούχων.
Ο πυρηνικός σταθμός του Μπουσέρ κατασκευάστηκε από την Rosatom, την ρωσική υπηρεσία ατομικής ενέργειας. Οι Ρώσοι ανέλαβαν το 1995 να ολοκληρώσουν την κατασκευή του, που είχε διακοπεί μετά την ισλαμική επανάσταση του 1979, καθώς το Βερολίνο που ήταν αρχικά υπεύθυνο για το έργο, αρνήθηκε να το συνεχίσει και να ολοκληρώσει.
Μετά από πολλές αναβολές, ο σταθμός άρχισε να λειτουργεί το φθινόπωρο του 2011 και φέτος θα φτάσει στην πλήρη ισχύ του. Η Ρωσία δεσμεύεται να παρέχει τα καύσιμά του για τα επόμενα 10 χρόνια.
Ερωτηθείς για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Τεχεράνης και Μόσχας για την κατασκευή ενός δεύτερου σταθμού, ισχύος 1.000 μεγαβάτ, στο Μπουσέρ, ο Σαλεχί είπε ότι «συνεχίζονται» και ότι «οι εργασίες θα αρχίσουν σύντομα», χωρίς να διευκρινίσει το πότε ακριβώς θα γίνει αυτό.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο
Keywords
Τυχαία Θέματα