Σχολη απο τον τοπο σου...

13:55 1/7/2012 - Πηγή: Fimotro
Ρεπορτάζ : Μάρνυ Παπαματθαίου
(από το Βήμα της Κυριακής)
Με μία μόνο σκέψη συμπληρώνουν εφέτος τα μηχανογραφικά τους οι νέοι και οι νέες που διεκδικούν μια θέση στα ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας: «Να μπω σε τμήμα κοντά στο σπίτι μου...». Αυτό είναι το...
πρώτο και το κύριο κριτήριο για τη συμπλήρωσή τους, άμεσα συνδεδεμένο με την κοινωνική και οικονομική κρίση που διανύει η χώρα. Ετσι, όπως αποκαλύπτουν τα πρώτα στοιχεία από τη συμπλήρωση των μηχανογραφικών δελτίων, διαδικασία που ολοκληρώνεται στις 5 Ιουλίου, περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά εφέτος:
n Οι υποψήφιοι επιλέγουν
σχολές κο- ντά στον τόπο κατοικίας τους καθώς, όπως λένε εκπαιδευτικοί και φροντι- στές που μίλησαν στο «Βήμα», πολλοί απ’ αυτούς φοβούνται ότι εάν περά- σουν σε τμήμα μακρινής πόλης δεν θα μπορέσουν ούτε καν να ξεκινήσουν τις σπουδές τους. «Καθοριστικός παράγο- ντας εφέτος είναι οι σπουδές κοντά στο σπίτι, καθώς οι γονείς των παι- διών δεν έχουν πλέον οικονομικές αντοχές» λέει εκπαιδευτικός σχολείου στο κέντρο της Αθήνας, που βοηθούσε τις προηγούμενες ημέρες μαθητές του στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού τους δελτίου. Αυτό φυσικά θα δημι- ουργήσει συνωστισμό στις σχολές των μεγάλων αστικών κέντρων, ενώ αδικη- μένοι του συστήματος θα είναι οι νέοι και οι νέες που κατοικούν σε περιοχές οι οποίες δεν διαθέτουν τις σχολές με την κατεύθυνση που ονειρεύονται να σπουδάσουν, ενώ συγκεντρώνουν τη βαθμολογία γι’ αυτές.
n Η πτώση των βάσεων, με αυτά τα δεδομένα, στο 2ο επιστημονικό πεδίο (των θετικών επιστημών) και στο 4ο επιστημονικό πεδίο (των τεχνολογικών επιστημών) θα είναι μικρότερη από εκεί- νη που θα ήταν κανονικά, εάν βασιζό- ταν η ανάλυση των σχετικών στοιχείων μόνο στις επιδόσεις των υποψηφίων.

ρεπορτάζ
Βάσεις... πολλών ταχυτήτων
1ο Επιστημονικό Πεδίο
(Νομικές, Παιδαγωγικές, Ψυχολογίας)
Ανοδος 50 - 300 μορίων
σε σχολές Αθήνας - Θεσσαλονίκης Ανοδος ως 100 μόρια σε σχολές Περιφέρειας
ση επαγγελματική αποκατάσταση»
εξηγεί ο εκπαιδευτικός και φροντιστής κ. Γ. Χατζητέγας. «Οι νομικές σπου- δές, τα τμήματα της Ψυχολογίας, της Αγγλικής Φιλολογίας, οι ιατρικές σχο- λές και οι υψηλόβαθμες σχολές του Πολυτεχνείου θα παραμείνουν στις πρώτες προτιμήσεις των υποψηφί- ων ανεξάρτητα από τη δυσκολία της επαγγελματικής αποκατάστασης που παρατηρείται στους αποφοίτους με- ρικών εξ αυτών» αναφέρει.
«Συγκεκριμένα οι νομικές και ια- τρικές σπουδές οι οποίες παρου- σιάζουν σημαντική δυσκολία στην επαγγελματική αποκατάσταση δεν θα πάψουν ποτέ να αποτελούν δυνα- τά χαρτιά στην αγορά εργασίας και σχολές οι οποίες θα παρουσιάζουν σε βάθος χρόνου ελάχιστα ποσοστά ετεροαπασχόλησης των αποφοίτων τους. Σταθερή αξία στην αγορά εργα- σίας είναι οι σπουδές του Πολυτεχνεί- ου και παρά την κρίση ο κατασκευ- αστικός τομέας δεν θα πάψει ποτέ να δίνει δουλειά στους πολιτικούς μηχανικούς, τους ηλεκτρολόγους και τους μηχανολόγους, ειδικότητες οι οποίες θα παρουσιάσουν σημαντική ζήτηση με την ανάκαμψη της Οικο- νομίας» συνεχίζει.
||||||||Ο ι
Keywords
Τυχαία Θέματα