Συνεντευξη υεθα : ειναι πιθανο να αυξηθει η θητεια στους 12 μηνες

12:36 1/7/2012 - Πηγή: Fimotro
Ρεπορτάζ : Λ. Καλαρρύτης-Α. Κούτρας
(από τον Τύπο της Κυριακής)
Η οικονομική κρίση δεν πρέπει να γίνει κρίση εθνικής ασφαλείας τονίζει ο υπουργός Εθνικής Aμυνας, Πάνος Παναγιωτόπουλος, μιλώντας στον Τύπο της Κυριακής, αναγνωρίζοντας πάντως ότι η διατήρηση της ισχυρής άμυνας...
εν μέσω τόσο μεγάλων οικονομικών δυσκολιών δεν είναι εύκολη υπόθεση. Επισημαίνει ότι ήδη έγινε κοινή σύσκεψη με το υπουργείο Οικονομκών για να αντιμετωπιστεί η έλλειψη χρηματοδότησης που έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία προβλημάτων στην τροφοδοσία των Ενόπλων Δυνάμεων με καύσιμα και ανταλλακτικά. Δηλώνει ότι
αναγνωρίζει τις δυσκολίες που έχουν δημιουργήσει στο στρατιωτικό προσωπικό οι περικοπές στους μισθούς, εκφράζει όμως τη βεβαιότητα ότι δεν θα επηρεαστούν στην τέλεση του καθήκοντός τους.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να αυξηθεί η θητεία στους 12 μήνες, τονίζοντας μάλιστα ότι είναι ομόφωνη εισήγηση των επιτελείων.
Για το αν και πότε θα ανακηρυχθεί η ΑΟΖ, με δεδομένες τις τουρκικές αντιδράσεις, αρκείται να πει ότι θα γίνουν οι κατάλληλες κινήσεις τον κατάλληλο καιρό.
Σχετικά με τα περιθώρια επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου, σημειώνει ότι η Ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής δημιούργησε το πρώτο ρήγμα στη σκληρή στάση των Γερμανών και ότι το μέτωπο των χωρών του Νότου δημιουργεί προϋποθέσεις περαιτέρω θετικών εξελίξεων.

Με δεδομένα τα μεγάλα δημοσιονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας, ποιες είναι οι βασικές προτεραιότητες που έχετε θέσει στο υπουργείο σας;

Υψίστη προτεραιότητα για μένα είναι να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο την αποτρεπτική δύναμη των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας.
Ασφαλώς δεν είναι κάτι εύκολο μέσα στις συμπληγάδες της πρωτόγνωρης οικονομικής κρίσης που περνάει η Ελλάδα. Αλλά πιστεύω ότι με σκληρή δουλειά μπορούμε να το πετύχουμε. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να επιτρέψουμε να γίνει η οικονομική κρίση, κρίση εθνικής ασφάλειας και εθνικής κυριαρχίας της χώρας μας.
Υπάρχουν οι προτεραιότητες του Μνημονίου και οι προτεραιότητες στην εθνική ασφάλεια. Η Τρόικα παρεμβαίνει και στα θέματα εξοπλισμών, αμυντικών δαπανών, προσλήψεων προσωπικού, επιβάλλει περικοπές μισθολογίων. Πώς θα συμβιβαστούν όλα αυτά;

Για να μπορέσει ν’ αναπτυχθεί η οικονομία, για να υπάρξουν επενδύσεις που θα δημιουργήσουν θέσεις απασχόλησης, για να έλθει περισσότερος και καλύτερος τουρισμός στην Ελλάδα πρέπει, πριν απ’ όλα και πρώτα απ’ όλα, η χώρα μας να παρουσιάζει εικόνα ασφάλειας, σταθερότητας και ηρεμίας. Και όπως γνωρίζετε καλά, στις διεθνείς σχέσεις των κρατών είναι σεβαστός μόνον εκείνος που διαθέτει μεγάλη αποτρεπτική δύναμη.
Συμπερασματικά, λοιπόν, τα πιεστικά αιτήματα της οικονομίας συμβαδίζουν πλήρως με τα αιτήματα της εθνικής ασφάλειας του κράτους, αλλά και της εσωτερικής ασφάλειας του πολίτη, παρόλο, βεβαίως, που ο τελευταίος τομέας δεν ανήκει στη δική μου αρμοδιότητα.

Πώς θα λυθεί το πρόβλημα στελέχωσης των μονάδων;Θα αυξήσετε τη θητεία όπως εισηγούνται οι στρατιωτικοί;
Keywords
Τυχαία Θέματα